15/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε θερινή ραστώνη η Αρχή Προσφυγών

Από την 1η Ιουλίου οι επιτροπές που εξετάζουν τις αιτήσεις παροχής ασύλου έχουν κατεβάσει ρολά, καθώς παραμένουν κενές οι θέσεις των προέδρων και των μελών των επιτροπών. Για «αδικαιολόγητη» κωλυσιεργία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κάνει λόγο σε επιστολή της προς τον επίτροπο Νιλς Μουίζνιεκς η ΕΕΔΑ.
      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Εδώ και ενάμιση μήνα, από την 1η Ιουλίου, έχει σταματήσει η λειτουργία των επιτροπών της Αρχής Προσφυγών, που εξετάζουν σε δεύτερο (και τελεσίδικο) βαθμό τις αιτήσεις ασύλου που απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αιτήσεις και να παρεμποδίζεται σοβαρά ολόκληρη η διαδικασία ασύλου.

 

Αιτία της καθυστέρησης είναι η κωλυσιεργία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να ορίσει τους προέδρους και τα μέλη των επιτροπών, κωλυσιεργία «αδικαιολόγητη», όπως τη χαρακτηρίζει σε επιστολή της προς τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

Οπως ενημερώνει τον επίτροπο η Ενωση, ήδη η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει καταρτίσει τον κατάλογο των προσώπων από τα οποία επιλέγει το υπουργείο τα στελέχη των επιτροπών, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει κάνει τις προβλεπόμενες εξετάσεις και έχει ανακοινώσει τους υποψήφιους για την πλήρωση του τρίτου μέλους κάθε επιτροπής. Ωστόσο, το υπουργείο απλώς καθυστερεί.

 

«Η κίνηση αυτή αποβαίνει εις βάρος τόσο του δεύτερου βαθμού της νεοσύστατης Υπηρεσίας Ασύλου όσο και των αιτούντων άσυλο και τελικά προσφευγόντων σε δεύτερο βαθμό, εφόσον ήδη συσσωρεύονται εκκρεμείς ανεξέταστες προσφυγές», γράφει η Ενωση.

 

Και περικοπές

 

Επισημαίνει επιπλέον πως το υπουργείο προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των επιτροπών από δεκαοκτώ σε εννιά, με ορατό κίνδυνο να συσσωρευτεί απόθεμα υποθέσεων που εκκρεμούν.

 

«Είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο στη στελέχωση των επιτροπών της Αρχής Προσφυγών, αλλά και να ενισχυθεί η Υπηρεσία Ασύλου της Ελλάδας με πόρους και προσωπικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη και ορθή λειτουργία της σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», καταλήγει η επιστολή.

 

Scroll to top