15/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Μαθηματικά γένους θηλυκού!

 

Πέρασε στην Ιστορία ως άλλο ένα αντρικό «οχυρό» που πέφτει στα χέρια μιας γυναίκας! Και τι γυναίκας… Μόλις 37 ετών, η Ιρανή Μαριάμ Μιρζαχανί τιμήθηκε χθες με το πιο σημαντικό βραβείο παγκοσμίως στην επιστήμη των Μαθηματικών, το Μετάλλιο Fields. Είναι η πρώτη φορά στα σχεδόν 80 χρόνια του θεσμού που μια γυναίκα αναδεικνύεται νικήτρια του αποκαλούμενου και Νόμπελ Μαθηματικών, το οποίο μοιράστηκε βέβαια με άλλους τρεις άντρες συναδέλφους της. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με διδακτορικό στο Χάρβαρντ, η ιδιοφυής Μιρζαχανί γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τεχεράνη, ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας, στράφηκε όμως στα Μαθηματικά με την παρότρυνση της πολύ δυναμικής δασκάλας της, που πίστευε ότι αγόρια και κορίτσια πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

 

Α.Κ.

 

„ Δολιοφθορείς

 

Στα σοβαρά κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν να πιστεύουν ότι οι γκάφες με τον ΕΝΦΙΑ δεν οφείλονται στην προχειρότητα του υπουργείου Οικονομικών και στις διαδικασίες με τις οποίες νομοθετεί η Βουλή, αλλά σε κάποιο αόρατο χέρι. Με άλλα λόγια, ψάχνουν για δολιοφθορά, κάποιοι στο λογισμικό, άλλοι σε υπηρεσιακούς παράγοντες και ορισμένοι στους εφοριακούς. Τέθηκε και σχετικό ερώτημα στον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη. Θα ήταν βολικό για την κυβέρνηση, αλλά μετά από τόσες ημέρες μάλλον άλλοθι ψάχνουν και όχι δολιοφθορείς. Αν είχαν κάνει τον κόπο να δουν πού αντιστοιχούσαν οι χρεώσεις, μπορεί και να γλίτωναν οι φορολογούμενοι από την ταραχή και αυτοί από τις αυγουστιάτικες διορθώσεις.

 

ΜΠ.Α.

 

„ Παραβίαση

 

Να ξεκαθαρίσει την αντισυνταγματικότητα του μέτρου για εφόδους της Εφορίας σε σπίτια χωρίς την παρουσία εισαγγελέα καλεί τον Αρειο Πάγο ο Πάνος Καμμένος. «Αυτό δεν έγινε ούτε επί χούντας. Ακόμα και στη χούντα, όταν «μπούκαραν» στα σπίτια, είχαν τουλάχιστον την παρουσία ενός εισαγγελέα» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προσθέτοντας: «Είναι παραβίαση του άρθρου 9 του Συντάγματος που προστατεύει την οικία, δίνει ασυλία στο σπίτι, και αυτό φαίνεται να το διόρθωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Ισως λόγω ηλικίας να δικαιολογείται η άγνοια του κ. Καμμένου. Επί χούντας, πάντως, δεν χρειαζόταν κανένας εισαγγελέας…

 

Τ.Τ.

 

„ Αρχαιολόγοι!

 

Χθες τα κανάλια και τα ραδιόφωνα γέμισαν… αρχαιολόγους και αρχαιόπληκτους της Μακεδονικής Σχολής Σαμαρά. Ο Σαράντος Καργάκος έλεγε ότι αυτός πρώτος εδώ και χρόνια έλεγε ότι ο τάφος του Μεγαλέξανδρου ήταν στην Αμφίπολη, διότι η μητέρα του η Ολυμπιάδα τον ήθελε σύμβολο και θεό του βασιλείου στα ιερά εδάφη της Μακεδονίας, που είναι μία και ελληνική. Παράλληλα, υποβάθμισε την υπόθεση της «ανακάλυψης» του τάφου του Μεγαλέξανδρου στην έρημο της Σίουα το 1995 από την κ. Λιάνα Σουλβατζή, η οποία -σε άλλη εκπομπή-επέμεινε ότι ήδη έχει βρει τον τάφο του Μακεδόνα, διότι, όπως είπε, ο Αλέξανδρος είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στην Αίγυπτο, αλλά δεν την άφησε να προχωρήσει στην ανασκαφή τότε ο… πρωθυπουργός Σημίτης.

 

Δ.Τ.

 

„ Αντισυνταγματική

 

Για παρανόηση των δικαιοκρατικών ορίων της ελεγκτικής εξουσίας της Φορολογικής Διοίκησης στην κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία επιτρέπει τις εφόδους της Εφορίας άνευ εισαγγελικής εντολής και παρουσίας στις κατοικίες-επαγγελματικές στέγες των οφειλετών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλης Αλεξανδρής. Ο πρόεδρος των δικηγόρων, ο οποίος υιοθετεί την άποψη της μειοψηφίας του ΝΣΚ, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη γνωμοδότηση του ΝΣΚ «αντιβαίνει ευθέως στις επιταγές της εσωτερικής συνταγματικής τάξης, η δε διάταξη είναι προδήλως αντισυνταγματική». Και τονίζει ότι «η διαφύλαξη των φορολογικών δικαιωμάτων του Δημοσίου και η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν μπορούν να επιτευχθούν έναντι οιουδήποτε τιμήματος, πολύ περισσότερο μέσω προσβολών του πυρήνα συνταγματικών εγγυήσεων και δικαιωμάτων».

 

Μαρ.Δ.

 

„ Καταφύγια δροσιάς

 

Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πολιτών από τον καύσωνα ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, που σήμερα και την Παρασκευή διατηρεί ανοιχτές έξι κλιματιζόμενες αίθουσες από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Ανοιχτές θα είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς. Οσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων στα τηλέφωνα: 210-5210702 και 210-5210635.Μ.-Α.Κ.

 

Αναιρέσεις…

 

Ανοιγμα στον Γιώργο Καρατζαφέρη για επιστροφή του στη Ν.Δ. έκανε ο Μάκης Βορίδης. «Σε αυτή την κατεύθυνση όπου ανοίγει μια ευρύτατη συζήτηση για τον τρόπο που θα πορευτεί ο τόπος από εδώ και πέρα, είναι προφανές ότι αναιρούνται όλα αυτά που έχουν χωρίσει ανθρώπους που κανονικά ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικοπολιτικό στρατόπεδο. Αυτή η διάκριση μνημόνιο – αντιμνημόνιο που στοίχειωσε τον δημόσιό μας λόγο, ξεθωριάζει. Και ξαναβρίσκει καθένας τα σημεία της σύγκλισής του», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Και πρόσθεσε: «σε επίπεδο προσώπων και εννοώ πολιτικά είναι προφανές ότι οι επιλογές θα γίνουν από τον πρόεδρο του κόμματος, γιατί αυτός είναι που θα χειριστεί τα επιμέρους πολιτικά ζητήματα… Εγώ διατηρώ μια προσωπική σχέση με τον κ. Καρατζαφέρη με την έννοια ότι έχει βαφτίσει τον γιο μου. Υπάρχουν στιγμές που η πολιτική δυσκολεύει τις σχέσεις».

 

Τ.Τ.

 

„ Επιθεωρησιακά

 

Δεν ξέρω αν επιθυμία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση είναι η καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Η συνέντευξη Τύπου για τις επιτυχίες του όμως μόνο ως αστείο μπορεί να ακουστεί σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Ελεγε ότι μόλις οι επιχειρηματίες στα τουριστικά νησιά μάθαιναν ότι θα έφτανε κλιμάκιο ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας αμέσως έσπευδαν να δηλώσουν εκατοντάδες νόμιμες προσλήψεις όσων δουλοπάροικων δεν πρόλαβαν να εξαφανίσουν τα αφεντικά τους. Αυτοί δηλαδή που κατάργησαν την Επιθεώρηση Εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις, διευκόλυναν τις «ελαστικές μορφές απασχόλησης», χάρισαν χρέη των εργοδοτών προς τα Ταμεία και φορολόγησαν ό,τι εισόδημα φτωχού έχει απομείνει, τώρα ανακαλύπτουν ότι χρειάζονται ορισμένες δημόσιες αρχές να επιβλέπουν την «ανάπτυξη».

 

Δ.Τ.

 

„ Ανόητοι για «μόστρα»!

 

Μας μπέρδεψε ο Φαήλος Κρανιδιώτης με το άρθρο του στη «Δημοκρατία», όπου υπερασπίζεται τα ακραία συνθήματα ΛΟΚατζήδων που ακούγονται σε βίντεο από εκπαίδευση μοίρας της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου στο Σταυροβούνι. Ανάμεσα στο νταηλίκι και τα μαθήματα ηρωισμού, εθνικισμού και σεξισμού, του παραλίγο υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, του ξεφεύγει το εξής για τα συνθήματα: «Τα τραγουδάμε στο στρατόπεδο και στο βουνό, δεν είναι για μόστρα και κατανάλωση, κι ανόητος αυτός που το κοινοποίησε [το βίντεο]». Αρα, ανόητοι και όσοι ανέχτηκαν την απαγορευμένη στα στρατόπεδα κάμερα, και πόζαραν μπροστά της, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι. Ανόητοι και όσοι έχουν γεμίσει με παρόμοια βίντεο και σχόλια το Διαδίκτυο. Ας αποφασίσει ο κ. Κρανιδιώτης: ήρωες ή ανόητοι για μόστρα και κατανάλωση; Δ.Αγγ.

 

Scroll to top