pakistan

15/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από δύο αντικυβερνητικές παρατάξεις συρρέουν στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, όπου σε δύο χωριστές διαδηλώσεις σχεδιάζουν να καταλάβουν τους κεντρικότερους δρόμους μέχρι ο Πακιστανός πρωθυπουργός να παραιτηθεί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
      Pin It

Πυρά έπληξαν το όχημα του πρώην παίκτη του κρίκετ και ηγέτη της αντιπολίτευσης Ίμραν Χαν,ο οποίος ηγούνταν της οχηματοπομπής των οπαδών του στην πόλη Γκουτζρανουάλα, κοντά στη Λαχώρη, στο ανατολικό Πακιστάν.

Κάτοικοι της πόλης κρατώντας αφίσες υπέρ του κυβερνώντος κόμματος επιτέθηκαν εναντίον της οχηματοπομπής, εκσφενδονίζοντας παπούτσια και πετώντας πέτρες. Ο Χαν δεν τραυματίστηκε, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου.

Σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες, οπαδοί του Χαν και του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, συγκρούστηκαν στην πόλη.

«Μας πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες και η αστυνομία δεν έκανε τίποτα» ,υποστήριξε ο Χαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ARY και πρόσθεσε: «Είχα πει ότι ένα εκατ. άνθρωποι θα διαδηλώσουν στο Ισλαμαμπάντ και αυτό θα κάνουν», υποσχέθηκε ο ίδιος την ώρα που παρατηρητές αναμένουν ότι 50.000 με 100.000 άνθρωποι θα συρρεύσουν στην πρωτεύουσα.

Ο Χαν και ο θρησκευτικός ηγέτης Ταχίρ ουλ Κάντρι οδηγούν τους οπαδούς τους προς το Ισλαμαμπάντ, όπου σε δύο χωριστές διαδηλώσεις σχεδιάζουν να καταλάβουν τους κεντρικότερους δρόμους μέχρι ο Πακιστανός πρωθυπουργός να παραιτηθεί.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά στην πρωτεύουσα και οι αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικούς δρόμους τοποθετώντας κοντέινερ και συρματοπλέγματα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις πορείες.

Οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί, ωστόσο, εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται, παίζοντας ντραμς, τραγουδώντας και χορεύοντας ενώ προετοιμάζονται να υποδεχθούν τους συντρόφους τους που προσεγγίζουν την πόλη.

«Ήρθαμε εδώ για να σώσουμε τη χώρα μας μετά το κάλεσμα του ηγέτη μας Ίμραν Χαν» δήλωσε ο 36χρονος Ατζάζ Χαν πριν από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς. «Δεν θα φύγουμε από εδώ μέχρι ο ηγέτης μας να το πει», τόνισε.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top