brussels

15/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.:Όπλα στους Κούρδους και πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία

«Πράσινο φως» στην παροχή όπλων στους Κούρδους του Ιράκ έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη μέλη της. Παράλληλα, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο, επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
      Pin It

Στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισαν την απόφαση μεμονωμένων κρατών-μελών να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα των Κούρδων του Ιράκ για έκτακτη παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η απόφαση δίνει το ευρωπαϊκό πράσινο φως στις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες «θα γίνουν σύμφωνα με τις δυνατότητες και το εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών, και με τη συναίνεση των ιρακινών εθνικών Αρχών».
Η αναφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών αφορά πρωτίστως τη Γερμανία, η οποία δεσμεύεται από το νομοθετικό της πλαίσιο και δεν μπορεί παράσχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές, εκτός εάν ο εξοπλισμός άπτεται των ιδιαίτερων συμφερόντων της Γερμανίας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο θα κινηθεί στα όρια αυτού που είναι «νομικά και πολιτικά δυνατό» και αυτό, όπως πρόσθεσε, θα γίνει πιο ξεκάθαρο έπειτα από το ταξίδι του στο Ιράκ, αύριο και μεθαύριο.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επωφεληθεί το Ισλαμικό Κράτος από τις πωλήσεις πετρελαίου και καταδίκασε όσους χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πιθανές οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Σχετικά με το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, οι Υπ.Εξ. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζουν πως παραμένουν «βάσιμοι» οι λόγοι για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως «περιμένουν» από κράτη που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., όπως η Τουρκία, να «απέχουν από μέτρα που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των νέων εμπορικών ευκαιριών».

Η ΕΕ θα θεωρήσει οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται επίσης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ΥΠΕΞ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ σημειώνουν πως «ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιδεινούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία και τις συνέπειές της στον άμαχο πληθυσμό» από «ανθρωπιστικής» πλευράς.

«Οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου και του ανθρωπιστικού, θα θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με το κείμενο.



Σχετικό θέμα: Ετοιμότητα για να υποδεχθούμε στα ελληνικά νοσοκομεία παιδιά από τη Γάζα

 

efsyn.gr

Scroll to top