18/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΓΓΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Παίρνουν τα λεφτά όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου

      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Το «μπλόκο» στις επιστροφές φόρων εισοδήματος αίρει το υπουργείο Οικονομικών μετά το μπάχαλο που προκλήθηκε με τα εξωφρενικά εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και την απόσυρσή τους μέχρι… νεωτέρας. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «παγώνει» έως τις 30 Σεπτεμβρίου παλαιότερη απόφαση σύμφωνα με την οποία ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων υπόχρεων καταβολής ΕΝΦΙΑ συμψηφίζονται αυτομάτως με οφειλές τους κράτους προς τους φορολογούμενους από επιστροφές φόρου εισοδήματος.

 

Ο ΕΝΦΙΑ είχε «μπλοκάρει» τις επιστροφές φόρου εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό, οι οποίοι θα έπρεπε να περιμένουν αρκετό καιρό μέχρι να γίνει ο συμψηφισμός μετά τις εξελίξεις με τα εκκαθαριστικά του φόρου και την προοπτική πλέον να μεταφερθούν οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων και στο 2015. Με τη νέα απόφαση «ξεπαγώνουν» οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για όσους βαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, ενώ λύνεται και το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των αγροτών για το εμπάργκο, οι οποίες δεν θα συμψηφιστούν με τον φόρο ακινήτων που τους αναλογεί, εφόσον αυτές τους καταβληθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι λεπτομέρειες για το νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων του φόρου ακινήτων αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες οπότε προβλέπεται (με το άνοιγμα της Βουλής στις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό) να κατατεθεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση στην οποία δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, κυρίως για τα οικόπεδα τα οποία «φούσκωσαν» τον λογαριασμό για τους ιδιοκτήτες τους.

654+9874

Οι εκπτώσεις, απαλλαγές

 

Με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει τόσο το θέμα των δόσεων πληρωμής καθώς και ζητήματα υπολογισμού του φόρου, πρόκειται να διευκρινιστούν και τα σχετικά με τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των υπόχρεων που είναι ανάπηροι, άνεργοι, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα κ.λπ. Στόχος είναι η υποβολή των αιτήσεων να γίνει ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ουρές στις εφορίες, ενώ αναζητείται η φόρμουλα για τη διασταύρωση των στοιχείων όσων έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με δεδομένο ότι η ασφαλιστική ενημερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ευπαθών ομάδων. Βασική προϋπόθεση για έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι η οικονομική αδυναμία πληρωμής, όπως επίσης να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε Εφορία και Ταμεία.

 

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική επιφάνεια των ακινήτων των δικαιούχων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ. Εκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί. Πλήρης έκπτωση προβλέπεται για τρίτεκνους- πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί. Από τον νόμο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα αναστολής πληρωμής του φόρου 3 φορές στη 10ετία, για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 30%.

 

Φορολογική ενημερότητα

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας. Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών.

 

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο.

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) του υπουργείου Οικονομικών. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα.

 

Scroll to top