Pin It

ΙΡΑΝ Ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ απέρριψε την πρόταση Μπάιντεν για διάλογο πάνω στο πυρηνικό του πρόγραμμα 

 

«Η μπάλα είναι τώρα στους Ιρανούς» είχε δηλώσει από τη διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου πριν από δύο εβδομάδες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεμ, αναφερόμενος στην πρόταση για διάλογο με την Τεχεράνη. Ομως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Σάγεντ Αλι Χαμενεΐ, έστειλε και πάλι πίσω την μπάλα στους Αμερικανούς καθώς απέρριψε απερίφραστα το άνοιγμα Μπάιντεν ως προσχηματικό και χωρίς νόημα. «Μας στοχεύετε με τα όπλα και μας λέτε να κάνουμε διαπραγματεύσεις, αλλιώς θα πυροβολήσετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός ηγέτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες και ταυτόχρονα να αυξάνουν οι Αμερικανοί τις πιέσεις, τις κυρώσεις και τις απειλές.

 

Ο Χαμενεΐ υποστήριξε ότι υπάρχουν σοβαρές ανακολουθίες ανάμεσα στις διακηρύξεις και στην πρακτική της Ουάσιγκτον, και χθες, ενώπιον αξιωματικών της αεροπορίας στρατού, τόνισε ότι «ο λαός του Ιράν έδειξε τις τρεις περασμένες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο ότι είναι εφικτό και επιβάλλεται να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην αμερικανική ηγεμονία».

 

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ενώ ταυτόχρονα πίεσε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας (όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση στη Σόφια) να εκδώσει πόρισμα για τη βομβιστική επίθεση του Ιουλίου στη Βάρνα, που κόστισε τη ζωή σε πέντε Ισραηλινούς τουρίστες, σύμφωνα με το οποίο επιρρίπτονται ευθύνες στη Χεζμπολά και στο Ιράν. Τόσο το Κόμμα του Θεού όσο και ο πρέσβης του Ιράν στη Σόφια αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη, με τον Ιρανό διπλωμάτη να καταδικάζει την επίθεση και κάθε μορφή τρομοκρατίας.

 

Πάντως, οι συνομιλίες της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα θα διεξαχθούν κανονικά στις 26 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλές ελπίδες να βρεθεί γρήγορα συμβιβαστική λύση. Με το Ιράν να βαδίζει σε κρίσιμες προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο και τη διαμάχη μεταξύ του προέδρου της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του προέδρου του Κοινοβουλίου, πρώην πανίσχυρου πυρηνικού διαπραγματευτή, Αλί Λαριτζανί να εκδηλώνεται δημόσια, δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι η Τεχεράνη -όπως άλλωστε και η Ουάσιγκτον- είναι έτοιμη να κάνει αλλαγή πολιτικής και μεγάλα βήματα που θα αλλάξουν τον διεθνή προσανατολισμό της.

 

Την πρόταση «διαλόγου» Μπάιντεν, σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί «θέλουν να δημιουργήσουν ένταση στο εσωτερικό της χώρας εν όψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου». Ν.Ζ

Scroll to top