19/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η βαρβαρότητα της «προστασίας της ζωής»

18χρονη μετανάστρια στην Ιρλανδία που ήθελε να κάνει άμβλωση, για εγκυμοσύνη που προέκυψε από βιασμό, υποχρεώθηκε να γεννήσει με καισαρική τομή όταν ξεκίνησε απεργία πείνας.
      Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

Μια νεαρή Ιρλανδή διαδηλώνει υπέρ της ελεύθερης επιλογής για την άμβλωση, με πικέτα που γράφει «Το αίμα της βρίσκεται στα χέρια σας», αναφερόμενη στην περίπτωση της Ινδής που πέθανε πριν από δύο χρόνια στην Ιρλανδία όταν της απαγορεύτηκε να κάνει άμβλωση παρά την πιστοποιημένη επικινδυνότητα της εγκυμοσύνης της

Μια νεαρή Ιρλανδή διαδηλώνει υπέρ της ελεύθερης επιλογής για την άμβλωση, με πικέτα που γράφει «Το αίμα της βρίσκεται στα χέρια σας», αναφερόμενη στην περίπτωση της Ινδής που πέθανε πριν από δύο χρόνια στην Ιρλανδία όταν της απαγορεύτηκε να κάνει άμβλωση παρά την πιστοποιημένη επικινδυνότητα της εγκυμοσύνης της

Μια εξαιρετικά ευάλωτη 18χρονη γυναίκα υποχρεώθηκε να γεννήσει με καισαρική, παρότι τόσο απελπισμένα ήθελε να κάνει άμβλωση που ήταν διατεθειμένη ακόμη και να πεθάνει από πείνα παρά να αποκτήσει αυτό το παιδί.

 

Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η πρώτη δικαστική κατάθεση αιτήματος για άμβλωση στην Ιρλανδία, από τις αρχές του χρόνου, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την «Προστασία της Ζωής στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης». Αυτή η γυναίκα πάλεψε τον νόμο και ο νόμος κέρδισε.

 

Τα στοιχεία της φυσικά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και η ιστορία της άρχισε να ξετυλίγεται σιγά σιγά στον ιρλανδικό Τύπο, μέσα από την αφήγηση ενός κοντινού της προσώπου. Είναι μετανάστρια που έμεινε έγκυος, ανήλικη ακόμα, μετά από βιασμό στην πατρίδα της. Διαπίστωσε την εγκυμοσύνη της όταν έφτασε στην Ιρλανδία στις αρχές του χρόνου. Οταν ήταν δύο μηνών δήλωσε ότι για κανέναν λόγο δεν θέλει να γεννήσει αυτό το παιδί.

 

Εμεινε στο σκοτάδι

 

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, όμως, κανείς δεν εξήγησε στη νεαρή γυναίκα ποια είναι η διαδικασία άμβλωσης στην Ιρλανδία κι όσο συνεχιζόταν η εγκυμοσύνη της τόσο κλιμακώνονταν η απόγνωσή της και οι αυτοκτονικές τάσεις της. Ο τοπικός γυναικολόγος τής έδωσε, στα μέσα Ιουλίου, μια γνωμάτευση για το νοσοκομείο όπου έκανε εισαγωγή. Εκεί, στις 22 Ιουλίου, της είπαν ότι η άμβλωση αποκλείεται και ότι έτσι κι αλλιώς η εγκυμοσύνη της είναι αρκετά προχωρημένη πλέον. Η γυναίκα άρχισε απεργία πείνας και οι τοπικές αρχές πήραν εντολή από το δικαστήριο να προχωρήσουν σε υποχρεωτική πρόωρη γέννα με καισαρική, για να προστατευτεί η ζωή του εμβρύου, πριν καν κλείσει τους εξήμισι μήνες εγκυμοσύνης. Το βρέφος έχουν αναλάβει τώρα οι κοινωνικές υπηρεσίες.

 

Η 18χρονη, που επί τεσσερισήμισι μήνες ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια, πιστεύει ότι σκόπιμα η κυβέρνηση καθυστερούσε να αποφανθεί για την περίπτωσή της -αφενός επιλέγοντας να αγνοεί ψυχιατρικές εκθέσεις που βεβαίωναν την άσχημη ψυχολογική κατάστασή της και αφετέρου εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της να βγει από τη χώρα χωρίς διαβατήριο- προκειμένου να προχωρήσει η εγκυμοσύνη, τουλάχιστον μέχρι να σχηματιστεί ικανοποιητικά το έμβρυο και να γίνει η γέννα.

 

H υπόθεση ανέδειξε πάλι τις αυστηρές οδηγίες που έχουν δοθεί στους Ιρλανδούς γιατρούς για την αντιμετώπιση σχετικών περιπτώσεων και οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές του νόμου, θέτουν τεράστια εμπόδια στις γυναίκες που ζητούν να προχωρήσουν σε άμβλωση, εκδηλώνοντας τάσεις αυτοκτονίας. Ο νόμος προβλέπει ότι για να το πετύχουν, θα πρέπει να έχουν την έγκριση όχι δύο, όχι τριών, αλλά έως και επτά ειδικών!

 

Η υπόθεση της Σαβίτα

 

«Αυτό δεν είναι πολιτική, είναι κατατρεγμός», σχολιάζει η Τζέσικα Βαλέντι στην «Guardian», θυμίζοντας την τραγική υπόθεση της ινδικής καταγωγής 31χρονης Σαβίτα το 2012, που πέθανε από μόλυνση όταν το νοσοκομείο, με βάση τον νόμο, αρνήθηκε να προχωρήσει σε άμβλωση. «Ακόμα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», γράφει η Βαλέντι, «είπε τον περασμένο μήνα ότι ο ιρλανδικός νόμος για τις αμβλώσεις αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν εκκολαπτήρια, σαν ένα όχημα και τίποτε παραπάνω… Μπορεί να μην ξέρουμε το όνομα της 18χρονης, αλλά ξέρουμε ότι αυτή η νεαρή γυναίκα είναι πολύ περισσότερα από ένα “όχημα”- ακόμα και εάν τη μεταχειρίστηκαν σαν να ήταν».

 

Γιατροί που συμμετέχουν σε οργάνωση υπέρ της «ελεύθερης επιλογής» επαναλαμβάνουν την ανάγκη να καταργηθεί η όγδοη τροπολογία του ιρλανδικού Συντάγματος, που στην ουσία θεωρεί το έμβρυο, ακόμα κι από τη σύλληψή του, πολίτη της Δημοκρατίας, και υπογραμμίζουν τις εγγενείς ελλείψεις ενός νόμου ο οποίος προσπαθεί να εξομοιώσει τα δικαιώματα της γυναίκας με αυτά του εμβρύου.

 

Scroll to top