19/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμένοι, προσβεβλημένοι και πολύ οργισμένοι

Δυναμικές κινητοποιήσεις εξαγγέλλουν οι ροδακινοπαραγωγοί αντιδρώντας στην απόφαση της Ε.Ε. που αγνοεί τα προϊόντα τους τα οποία ήδη σαπίζουν και αποζημιώνει μήλα και ακτινίδια τα οποία δεν έχουν συγκομιστεί.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Είναι μια απόφαση απολύτως προσβλητική για τη νοημοσύνη μας, αλλά και για την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί αν δεν είναι προσβλητικό να αποζημιώνει η Ευρώπη τα ακτινίδια και τα μήλα που δεν συγκομίστηκαν ακόμη και να αφήνει απ' έξω τα ροδάκινα που σαπίζουν αυτή την ώρα, τότε τι είναι; Περιμέναμε από την κυβέρνηση να φροντίσει για την τήρηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στις 11 Αυγούστου. Αντί αυτού ανακοινώνονται ημίμετρα για όλες τις άλλες χώρες που έχουν ζημιές στα οπωροκηπευτικά, ενώ το κύριο ελληνικό προϊόν μένει μετέωρο. Για μας το θέμα δεν τελείωσε ακόμη…», αναφέρει στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, που προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις από αύριο, αν δεν βρεθεί λύση.

 

Στο μεταξύ σήμερα, στις 10.30 το πρωί, οι εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και στις 3 μετά το μεσημέρι άλλη, με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το απόγευμα στις 6 θα ενημερώσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις και θα ζητήσουν τη στήριξή του.

 

Το «άδειασμα» της Ελλάδας στο θέμα των αποζημιώσεων είχε στην ουσία προαναγγείλει μια μέρα νωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις, στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Κρίστιαν Σμιτ, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή αγορά θα είναι μάλλον «μηδαμινές». Τόνισε, μάλιστα, ότι ο ρωσικός αγροδιατροφικός τομέας δεν μπορεί να ικανοποιήσει πάνω από το 60% των αναγκών της Ρωσίας για τέτοια προϊόντα και «δεν μπορεί να καταφέρει να αναπληρώσει τη διαφορά, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την παραγωγή γάλακτος».

 

Πλέον ελάχιστες είναι οι διέξοδοι για τους Ελληνες παραγωγούς ροδάκινου, αφού πολύ περιορισμένες είναι οι δυνατότητες απορρόφησης μικρών ποσοτήτων ροδάκινων σε ιδρύματα και νοσοκομεία της χώρας, η εξαγωγή μέσω τρίτων χωρών κοστίζει πολλά λόγω του αυξημένου κόστους εκτελωνισμού (π.χ. ο εκτελωνισμός στην ΠΓΔΜ κοστίζει 31 λεπτά το κιλό) κι ευτυχώς κάποιες ποσότητες πουλήθηκαν «κοψοχρονιά» κατά την επιστροφή των φορτηγών που τις μετέφεραν.

 

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, οι ροδακινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε «γενναίες μειώσεις τιμών» προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους σε χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή Ρωσίας-Ελλάδας, προκειμένου απλώς να περιορίσουν τη ζημιά χωρίς ουσιαστικό κέρδος.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει καμφθεί ούτε δευτερόλεπτο η ένταση των προσπαθειών που καταβάλλονται για πώληση του προϊόντος σε άλλες αγορές -Ουκρανία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία κ.λπ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συσκευασμένο το προϊόν πωλείται έως και 20% χαμηλότερα έναντι της αρχικής τιμής, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να έχει πέσει πλέον κάτω από 20 λεπτά το κιλό.

 

Scroll to top