20/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια συνάντηση με… άρωμα προγράμματος

Στη συζήτηση του Αλ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων αναδείχτηκε πόσο ψηλά είναι στην κυβερνητική του ατζέντα η ανάπτυξη, η δίκαιη φορολογία, η ανεργία και τα «κόκκινα» δάνεια.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Επί σχεδόν δύο ώρες ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάριζε στον Κ. Μίχαλο και τους άλλους επικεφαλής των επιμελητηρίων πόση σημασία δίνει στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας και να καταστεί εφικτή η επιστροφή στην ανάπτυξη

Επί σχεδόν δύο ώρες ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάριζε στον Κ. Μίχαλο και τους άλλους επικεφαλής των επιμελητηρίων πόση σημασία δίνει στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας και να καταστεί εφικτή η επιστροφή στην ανάπτυξη

Στη δέσμευση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει άμεσα μέτρα που θα κινούνται προς την άρση των φορολογικών αδικιών και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος προχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

 

Η «ατζέντα» της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα «φορτωμένη», λόγω της επικαιρότητας, αλλά και της επιθυμίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντλήσει εμπειρία από τους επικεφαλής των επιμελητηρίων.

 

Σε 4 άξονες

 

Κατά τη συνάντηση, που κράτησε σχεδόν δύο ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε στους συνομιλητές του ότι οι προγραμματικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνονται και θα παρουσιαστούν από τον ίδιο στη ΔΕΘ. Σημείωσε μάλιστα ότι η προετοιμασία των προγραμματικών δεσμεύσεών του σε τέσσερις θεματικές (ανεργία, ανάπτυξη, «κόκκινα» δάνεια και φορολογία) γίνεται και σε «νομοθετικό» επίπεδο, προετοιμάζοντας ήδη τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα σχηματίσει η Κουμουνδούρου. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δάνεια, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και για το κόστος ενέργειας στην παραγωγή.

 

Στο τραπέζι της συζήτησης με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο και τους υπόλοιπους διοικούντες την Ενωση, τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της δανειοδότησης των επιχειρήσεων και της αποπληρωμής των χρεών τους, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η αδήλωτη εργασία, η έλλειψη ρευστότητας και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διαρκή επαφή και συνεργασία της Ενωσης με το κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής βάσης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη και μάλιστα με ρυθμούς πολλαπλάσιους των Ευρωπαίων εταίρων μας. Επανέλαβε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στη σύναψη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας στον δρόμο για μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντήσει σήμερα το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

 

Τοποθετούμενη πάντως πάνω στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, η Επιτροπή Οικονομικών του κόμματος σημείωσε ότι «επιλέγεται τραπεζοκεντρική διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, αφού η απόλυτη κυριαρχία και δικαιοδοσία απόφασης αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων αφήνεται στις τράπεζες». Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του κόμματος κρίνεται «καθοριστική η δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου, κοινωνικά ελεγχόμενου, φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που να λογοδοτεί μέσω της πολιτείας στην ίδια την κοινωνία».

 

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί μόνιμο «μέτωπο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στην κυβέρνηση, ο Πάνος Σκουρλέτης που συμμετείχε στη συνάντηση, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του ΕΝΦΙΑ» και πως «είναι σαφές ότι οποιαδήποτε πρόταση φορολόγησης των ακινήτων ξεκινά μέσα από την κατάργησή του».

 

Περί… Καρατζαφέρη

 

Κληθείς δε να σχολιάσει την επιχειρούμενη επιστροφή του Γ. Καρατζαφέρη στη Ν.Δ., ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στο παρελθόν. «Είναι ο κ. Καρατζαφέρης καλοδεχούμενος από τη Ν.Δ. μετά από όσα έχει πει για τον κ. Σαμαρά και την κυβερνητική πολιτική;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι «έχει γράψει τόμους επί τόμων για τον κ. Σαμαρά και την καταστροφική πολιτική του. Αυτό είναι φερεγγυότητα και αξιοπιστία πολιτικής;».

 

Scroll to top