20/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΑΚΡ «εξαφανίζει» τον Γκιουλ»

Το κόμμα του «έριξε πόρτα» στον απερχόμενο πρόεδρο, ρισκάροντας να τον έχει αντίπαλο στις κάλπες Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας και, σύμφωνα με συνεργάτες του Ερντογάν, «δεν θα είναι μεταβατικός».
      Pin It
erntogan-gkioul

Χαμόγελα τέλος ανάμεσα σε Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιουλ. Πλέομ τους χωρίζουν πολλά περισσότερα από ένα τραπεζάκι με ένα παλιό ρολόι REUTERS/Mehmet Demirci

Της Ελλης Πάνου

 

Είναι… απερχόμενος, είναι μάλλον ανεπιθύμητος και το μέλλον του Αμπντουλάχ Γκιουλ φαντάζει πολύ θολό, περιπλέκοντας τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις στην Τουρκία, εν όψει και των βουλευτικών εκλογών του 2015. Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, του οποίου είναι συνιδρυτής, του έκλεισε από την Κυριακή πλέον με κάθε επισημότητα την πόρτα, αφήνοντας αναλυτές, αρθρογράφους και διαδρομιστές στην Αγκυρα να διοχετεύουν «σενάρια», «πληροφορίες», κουτσομπολιά, φήμες για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη χώρα όταν αναλάβει το ανώτατο αξίωμα ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Δεν μπορεί τεχνικά ο Γκιουλ να γίνει πρωθυπουργός καθώς δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ξεκαθαρίζοντας ότι πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος θα είναι το ίδιο πρόσωπο, που θα εκλεγεί από το συνέδριο του ΑΚΡ στις 27 Αυγούστου, δηλαδή μία ημέρα πριν ο Ταγίπ Ερντογάν ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας. Το όνομα του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο και σύμφωνα με τον στενότερο συνεργάτη του Ερντογάν, Γιαλτσίν Ακντογάν, το πρόσωπο που θα οριστεί δεν θα είναι μεταβατικός πρωθυπουργός, αλλά θα είναι αυτός που θα οδηγήσει το κόμμα και στις βουλευτικές εκλογές του χρόνου. «Ο Ερντογάν είναι έμπειρος πολιτικός και δεν πρόκειται να κάνει κάποιο βήμα που θα μας οδηγήσει σε αποτυχία στις κάλπες το 2015» είπε ο Ακντογάν, «θα πάμε στις εκλογές ενωμένοι, με τα ίδια πρόσωπα, το ίδιο μαχητικό πνεύμα (…) και θα ζήσουμε τα χρυσά μας χρόνια την τετραετία μέχρι το 2019». Παρ' όλη τη σιγουριά, μια νέα κυβέρνηση του ΑΚΡ υπό τον Νταβούτογλου θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, εσωτερική δυσαρέσκεια και ίσως -υποστηρίζουν μερικοί- κι ένα νέο «συγγενικό» κόμμα από τον περιφρονημένο, «προδομένο» και πικραμένο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλος αγώνας για να καταφέρει ο Ερντογάν να πετύχει την αυξημένη πλειοψηφία που επιδιώκει στις βουλευτικές εκλογές για να τροποποιήσει προς όφελός του το Σύνταγμα.

 

Εν τω μεταξύ, η απουσία επίσημης δημοσίευσης των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών σχεδόν 10 ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης φορτίζει κι άλλο το κλίμα δίνοντας στην ηττημένη κι αποδιοργανωμένη αντιπολίτευση πάτημα για να ισχυριστεί ότι παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα της χώρας και να καταθέσει μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία της Αγκυρας.

 

Ο Ερντογάν, υποστηρίζουν βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σκόπιμα έχει μπλοκάρει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για να μπορεί να κινεί ακόμα τα νήματα από όλες τις πλευρές. Το Σύνταγμα είναι σαφές, λένε, και προβλέπει ότι με την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί και να διακόψει κάθε σχέση με το κόμμα του και να χάσει και την ιδιότητα του βουλευτή. Απαντώντας σε όλες αυτές τις φωνές ο Ερντογάν εξακολουθεί να λειτουργεί ως πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πρόεδρος θα γίνει όταν ορκιστεί. Επομένως ως πρωθυπουργός και ηγέτης ακόμα του κυβερνώντος κόμματος θα προεδρεύσει του συνεδρίου που θα εκλέξει τον διάδοχό του για να μπορέσει να καταπνίξει κάθε εσωκομματική φωνή αντίδρασης και να «θάψει» κάθε πιθανό ανταγωνισμό. «Ο παράλληλος πρωθυπουργός» τιτλοφορούσε ανάλυσή του προ ημερών ο αρθρογράφος Κερέμ Αλτάν στον online ειδησεογραφικό ιστότοπο T24, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν λειτουργεί «παράλληλα» προς όλα και σε όλα, από την αρχή της καριέρας του: ήταν «παράλληλος» πρωθυπουργός, «παράλληλος» βουλευτής, «παράλληλος» δικαστής, «παράλληλος» δήμαρχος (…) και δεν ενδιαφέρεται καθόλου εάν οι πράξεις του παραβιάζουν το Σύνταγμα, καθώς στοχεύει να γίνει το “παράλληλο κράτος”, ελέγχοντας όσο περισσότερους θεσμούς της χώρας μπορεί».

 

Scroll to top