20/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τουρισμός κατ' οίκον

Υπάρχει λύση και για όσους... ξέμειναν στην Αθήνα φέτος το καλοκαίρι. Από το κέντρο μέχρι τις κοντινές παραλίες της Αττικής, οι επιλογές για οικονομικές διακοπές είναι πολλές.
      Pin It

athinaΤης Ερις Γιαγκουδάκη

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φέτος το καλοκαίρι έχουν μείνει στην Αθήνα, αφού -λόγω οικονομικών δυσχερειών- δεν μπορούν να «αποδράσουν» σε κάποιο κοσμοπολίτικο νησί ή σε κάποια πόλη του εξωτερικού. Κάναμε λοιπόν μια βόλτα από το κέντρο της Αθήνας, το Μοναστηράκι και την πλατεία Αγίας Ειρήνης, μέχρι τη Βουλιαγμένη, τη Γλυφάδα και τη Βάρκιζα, για να εξετάσουμε τις επιλογές για οικονομικές διακοπές. Τι είδαμε; Παρέες, μπίρες και κιθάρες.

 

Οι κάτοικοι του κέντρου επωφελούνται από τη θέα του Λυκαβηττού, τις βόλτες στο Μοναστηράκι και στο Θησείο. Σε κάθε γωνιά και πλατεία μαζεμένες παρέες με τα απαραίτητα από το περίπτερο και μια κιθάρα στη μέση. Πολλοί είναι αυτοί που μαζεύονται σε σπίτια με συνοδεία ένα μπουκάλι κρασί. Μια παρέα νέων που συναντήσαμε στο Γκάζι μάς είπε πως αγαπημένη επιλογή όλων είναι ο λόφος του Φιλοπάππου. «Περπατάμε το πλακόστρωτο και φτάνουμε πάνω στην κορυφή. Η θέα σε μαγεύει και τα τραγούδια μας με την κιθάρα την απογειώνουν».

 

limnh-vouliagmenhs

Λίμνη Βουλιαγμένης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων απολαμβάνουν τη θέα της θάλασσας δίπλα τους. Μια βόλτα στη μαρίνα Αλίμου και σε αυτήν του Φλοίσβου ήταν αρκετή, για να μας πείσει. Ολο το πλακόστρωτο ήταν πλημμυρισμένο από κόσμο που έκανε βόλτες με θέα τα… απρόσιτα καΐκια της μαρίνας.

 

Οπως μας λέει η Χριστίνα, 22 ετών, κάτοικος της Βάρης: «Τι κι αν δεν υπάρχουν λεφτά; Εμείς παίρνουμε μπίρες από το περίπτερο, καθόμαστε στα πάρκα και τις πλατείες της γειτονιάς και αμπελοφιλοσοφούμε. Αν πάλι θέλουμε κάτι διαφορετικό –και πιο ρομαντικό– πηγαίνουμε μέχρι την Ακρόπολη και καθόμαστε στα πιο ψηλά βραχάκια».

 

Ο κ. Σωτήρης, 51 ετών, κάτοικος Βουλιαγμένης, μας εξομολογείται το «κόλπο» του: «Μία φορά την εβδομάδα πηγαίνουμε για πικ-νικ στον Εθνικό Κήπο. Ηρεμείς και ξεφεύγεις από την καθημερινότητα και νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο κήπο στο εξωτερικό». Η Αννα, 24 ετών, αν και μένει στο Παγκράτι, επισκέπτεται συχνά τη Λίμνη της Βουλιαγμένης. «Υπάρχει ένα απόμερο σημείο πάνω από τη λίμνη που πραγματικά έχεις θέα από τα Λιμανάκια μέχρι και τον Πειραιά και η εικόνα της φωτισμένης λίμνης είναι εξωπραγματική». Οι κάτοικοι που έχουν ξεμείνει στην Αθήνα κάνουν τις δικές τους οικονομικές αποδράσεις. Πάρκα και πλατείες, μπίρες στην παραλία, βόλτες στα αθηναϊκά σοκάκια, γινόμαστε κι εμείς τουρίστες στην Αθήνα και απολαμβάνουμε τις ομορφιές της.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

monastiraki

Μοναστηράκι EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

«Δεν περισσεύουν λεφτά για διακοπές»

 

Η περίφημη τουριστική ανάπτυξη, για την οποία γίνεται λόγος τα τελευταία καλοκαίρια, μάλλον αφήνει απ' έξω τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία αποκλείονται από τα θέρετρα της χώρας, λόγω της έλλειψης… ρευστότητας (4 στους 5 Ελληνες φέτος δεν θα κάνουν διακοπές).

 

Οι πλατείες και τα πάρκα των γειτονιών της πόλης στα μέσα Αυγούστου δεν θυμίζουν καθόλου το ερημικό τοπίο που εμφάνιζαν την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, αφού γεμίζουν από τις φωνές μικρών παιδιών που παίζουν και ενηλίκων που συζητούν καθισμένοι στα παγκάκια. Μιλήσαμε μαζί τους και αρκετοί από αυτούς ομολόγησαν πως αδυνατούν να αναλάβουν ακόμα και το κόστος μετάβασης στις ιδιαίτερες πατρίδες τους!

 

ethnikos-khpos

Εθνικός Κήπος EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο κ. Γιώργος είναι συνταξιούχος, τον συναντήσαμε στην πλατεία Αγ. Λαζάρου στον Βύρωνα. «Είμαι χαμηλοσυνταξιούχος και δεν περισσεύουν για διακοπές. Κανείς απ' όσους ξέρω δεν θα πάει, είναι δύσκολοι καιροί, κόβουν από παντού, ο ελληνικός λαός δεν έχει περάσει χειρότερα από τον πόλεμο και μετά», μας είπε.

 

Πολλοί είναι και οι νέοι που -παρά τις ευκαιρίες για οικονομικές εξορμήσεις- δεν κατάφεραν φέτος να φύγουν για πολύ από την Αθήνα, ωστόσο κάθε νύχτα τη μετατρέπουν σε… Σαββατόβραδο. Μια νυχτερινή βόλτα σε νεανικά στέκια στο κέντρο -όπως τα Εξάρχεια- θα σας πείσει, αφού θα δει κανείς παρέες, καθισμένες στην πλατεία και στους γύρω πεζόδρομους, με μια μπίρα στο χέρι και πολλή όρεξη να… καταστείλουν τη θερινή ραστώνη.

 

Πέτρος Γκόγκος

Scroll to top