21/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γεωστρατηγικά μπλεξίματα

      Pin It

tafikos-perivolosΑρχαιολόγος και μάλιστα με ανασκαφική εμπειρία δεν είμαι. Ούτε άλλωστε υπήρξα ποτέ, όπως πολλοί ξερόλες στα ΜΜΕ, σεισμολόγος, ψυχίατρος, πυρηνικός φυσικός, χημικός, γιατρός, ιστορικός τέχνης, πυροσβέστης, στρατηγός ή μηχανικός. Ομως, διαβάζω καθημερινά εκατοντάδες κείμενα σε δεκάδες έντυπα και ψηφιακά μέσα, γραμμένα από περισσότερο ή λιγότερο ειδικούς επιστήμονες ή από καλλιεργημένους, εργατικούς και έντιμους δημοσιογράφους που πρώτα ρωτούν και μελετούν και μετά γράφουν.

 

Τι έχω καταλάβει λοιπόν για την ανασκαφή της Αμφίπολης που, ενώ τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, ήταν ήδη γνωστά εδώ και πολλούς μήνες, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με ένταση μετά τη θεαματική (και πολυφωτογραφημένη) πρωθυπουργική επιτόπια «επιθεώρηση»; Πρώτον, αποκλείεται να είναι ο τάφος του Μεγαλέξανδρου ή της Ρωξάνης ή άλλου δολοφονημένου από τον Κάσσανδρο μέλους της δυναστείας. Δεύτερον, όπως είπε στη Βασιλική Τζεβελέκου (στο εξαιρετικό κείμενο της «Εφ.Συν.») ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, «οι δύο Σφίγγες στην είσοδο του μνημείου σαφώς παραπέμπουν στην Αίγυπτο, αφού συμβόλιζαν τους φύλακες του Κάτω Κόσμου, ενώ αντίστοιχα ταφικά μνημεία με θαλάμους, δρόμους, σκαλιά, Σφίγγες και άλλα ζώα συναντάμε συνήθως στην Αλεξάνδρεια του 3ου αιώνα».

 

Συνεπώς, αν μπούμε στο μυαλό των εθνικιστών και κάθε άλλου που προσδοκά εντυπωσιακά εθνικά οφέλη και νέες μεγάλες ιδέες, ελλοχεύει ο… κίνδυνος να μη σημειώσουμε ρούμπο στο παιχνίδι της ελληνικότητας της μίας και μοναδικής Μακεδονίας μας. Τουναντίον, σκεφτείτε το… γεωστρατηγικό μπλέξιμο αν η ανασκαφή μάς βγει καμιά αιγυπτιο-φαραωνική κατασκευή του Πτολεμαίου Α’ του Σωτήρα (367 π.Χ. – 283 π.Χ.), γιου της Αρσινόης από την Εορδαία, αγνώστου όμως πατρός, που ήταν στενός φίλος και στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου και μετέπειτα, το 304 π.Χ., βασιλιάς της Αιγύπτου και κατασκευαστής του Φάρου της Αλεξάνδρειας. Εκτός, πια, και εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γειτόνων μας της ΠουΓουΔουΜίας, οι οποίοι έχουν «αποδείξει» ήδη τη μακεδονικότητα της Κλεοπάτρας, και διεκδικήσουμε την ελληνικότητα της Αιγύπτου.

 

Δημήτρης Τρίμης

 

Scroll to top