putin

21/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018

Οι Ρώσοι στον «ύφαλο» της Κριμαίας

      Pin It

Την περασμένη εβδομάδα τρεις ομάδες της Κριμαίας μετείχαν στον θεσμό του Κυπέλλου Ρωσίας: η SKChF της Σεβαστούπολης, η TSK της Συμφερόπολης και η Ζεμτσουζίνα της Γιάλτας.

 

Δεν είναι σίγουρα τα πρώτα ονόματα, αλλά ίσως σταθούν ικανές να στερήσουν από τη Ρωσία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

 

Η εισαγωγή τους στις ρωσικές διοργανώσεις συμφωνήθηκε στα τέλη Ιουλίου και αποτελεί συνέχεια της συνολικής ένταξης της Χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Η UEFA θεωρεί τους συλλόγους ακόμα ουκρανικούς και η συμμετοχή τους στις εγχώριες διοργανώσεις άλλου κράτους έρχονται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της.

 

Οι κανονισμοί της FIFA αποδέχονται μια τέτοια αλλαγή, μόνο αν υπάρξει ρητή συμφωνία μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων ομοσπονδιών –στην προκειμένη περίπτωση, της ουκρανικής και της ρωσικής. Η FIFA παρέπεμψε το θέμα στην UEFA και αυτή με τη σειρά της επέλεξε τον δρόμο της διπλωματίας, ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν –κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

 

Ομως, τα προβλήματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα. Διέρρευσαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της προαναφερθείσας συνεδρίασης της ρωσικής ομοσπονδίας στα τέλη Ιουλίου. Και από τα όσα συζητήθηκαν φαίνεται καθαρά ότι τα μέλη της νιώθουν παγιδευμένα: από τη μία βρίσκεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η επιθυμία-διαταγή να ταχθεί απόλυτα η Κριμαία υπό τον έλεγχο της Μόσχας και από την άλλη είναι η FIFA και η UEFA με τις κυρώσεις σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς, που μπορεί να φτάσουν –όπως φοβούνται Ρώσοι παράγοντες– στην απαγόρευση διεθνών μεταγραφών και στην αφαίρεση της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2018.

 

Αυτή τη στιγμή, χωρίς συμφωνία μεταξύ των δύο γειτονικών ομοσπονδιών, η συμμετοχή των τριών ομάδων στις ρωσικές διοργανώσεις είναι κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών.

 

Scroll to top