21/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας χωρίς ρεπό και άδειες

Κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο αιχμής του Σεπτεμβρίου προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι, που μιλούν για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.
      Pin It

Με κινητοποιήσεις μικρής κλίμακας απειλούν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, όπως προαναγγέλλουν με επιστολή που έστειλαν προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Μεταφορών και τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Προγραμματίζουν ωριαίες στάσεις για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, που θα αφορούν τα κεντρικά, αλλά και τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ το ενδεχόμενο υλοποίησής τους θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στις πτήσεις, και μάλιστα σε περίοδο λήξης των διακοπών.

Οι ελεγκτές διαμαρτύρονται, γιατί εργάζονται σε καθεστώς έντασης χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό, ώστε να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των πτήσεων της φετινής τουριστικής χρονιάς. Στην ανακοίνωσή τους καταγράφουν πρόσφατο περιστατικό συναδέλφου τους που παρουσίασε καρδιακό επεισόδιο σε ώρα εργασίας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ενώ μνημονεύουν ανάλογη περίπτωση 40χρονου ελεγκτή που πριν από έναν χρόνο σε ανάλογο συμβάν δεν κατάφερε να επιζήσει. Ως πρώτο βήμα η Ενωση Ελεγκτών ζητά να δίνονται κανονικά ρεπό και άδειες, ενώ καλεί τη διεύθυνση του flow control να τηρήσει τους κανόνες ασφάλειας των πτήσεων, που ισοδυναμούν με καθυστερήσεις στις κινήσεις αεροσκαφών.

Στην ουσία οι ελεγκτές, σε αντίθεση με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, πιέζουν για να απενταχθούν από τον δημόσιο τομέα. Ζητούν τη δημιουργία ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που θα εισπράττει τα σημαντικά έσοδα από τη χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου και τα οποία σήμερα υπολογίζονται στο γνωστό «πλεόνασμα». Με το νέο καθεστώς θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού και να δίνονται μισθοί και υπερωρίες χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα μνημόνια για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top