22/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Ενστάσεις έως 31 Αυγούστου για την εξισωτική

      Pin It

Διορθωτικές κινήσεις, που δεν ικανοποιούν όμως τους κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφορικά με το ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2013. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ­ΥπΑΑΤ, αποφασίστηκε, πρώτον, να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους τους παραγωγούς που υπέβαλαν αίτηση – είτε απορρίφθηκαν κατά την πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερο ποσό από το αναμενόμενο. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων ορίζεται η 31η Αυγούστου. Δεύτερον, αποφασίστηκε η διεύρυνση ορισμένων κριτηρίων επιλεξιμότητας «με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα το ηλικιακό όριο αυξάνεται από τα 65 στα 67 έτη και μειώνεται η απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων. Τρίτον, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο θα καταβληθούν έως το τέλος του έτους σε δόσεις, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους (για την εξισωτική του 2012 οι δόσεις ήταν τέσσερις), συμπληρώνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 130 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλογεί στην αποζημίωση του συνόλου των δικαιούχων. Πρόκειται για λύσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται μεσοβέζικες από τους κτηνοτρόφους. Ο κλάδος διεκδικεί την άμεση πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών, οι οποίοι δεν προτίθενται να μειώσουν την ένταση του αγώνα τους.

 

«Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου δεν μας αγγίζουν» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων. «Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την αξιωματική αντιπολίτευση, να συμπαρασταθούν στον αγώνα και να αναδείξουν το θέμα της κτηνοτροφίας ως πρώτο, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο από τον οποίο στηρίζονται 150.000 οικογένειες». Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η επόμενη εξοφλητική πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους αναμένεται να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο.

 

…………………………………………….

 

ΣΥΡΙΖΑ:

 

Εμπαιγμός

 

Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2013 στους κτηνοτρόφους, ανακοινώνοντας τη διόρθωση των προβλημάτων με ψευτορυθμίσεις και μεταθέσεις στο μέλλον, αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου. Ο συντονιστής των θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι προδήλως παραπλανητικές και εμπαικτικές και υπογραμμίζει ότι αποτελούν απόφαση μεταφοράς των προβλημάτων στους μελλοντικούς διαχειριστές της αγροτικής πολιτικής της χώρας.

 

Στ. Ζιαμπάκας

 

Scroll to top