22/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΑΣ ZHOU JIE

36 νύχτες σε κρεβάτι από σύρμα

      Pin It

zhou-jieΗ Τρέισι Εμιν το ’φτιαξε μια κι έξω το κρεβάτι της, εκεί πίσω στο 1998. Το τσαλάκωσε, το φόρτωσε μεμοραμπίλια μιας άσχημης συναισθηματικής της περιόδου ύστερα απο μια ερωτική απογοήτευση. Κλείστηκε στο στούντιό της, το ολοκλήρωσε και μετά το παρουσίασε στο κοινό για να εκτιναχθεί αμέσως στην κορυφή της τέχνης. Το «Τhe Bed» τής χάρισε μια υποψηφιότητα για το Turner, αγοράστηκε αμέσως από τον μαικήνα Τσαρλς Σαάτσι και συνεχίζει να διάγει τόσα χρόνια μετά βίον ανθόσπαρτον. Πρόσφατα πουλήθηκε σε δημοπρασία για 2,2 εκατ. λίρες και θα εκτεθεί για ένα διάστημα στην Tate.

Αντίθετα η Κινέζα εικαστικός Zhou Jie διάλεξε εντελώς διαφορετικό δρόμο για το δικό της… κρεβάτι. Στο Πεκίνο και στην γκαλερί Beijing Art Now ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου ένα πρότζεκτ που θα διαρκέσει 36 μέρες, εξ ου και ο τίτλος «36 Days». Στη διάρκειά του θα κατασκευάσει με τα λεπτά χεράκια της ένα ολόκληρο κρεβάτι από εύκαμπτο σιδερένιο σύρμα, πάνω στο οποίο θα κοιμάται γυμνή. Τα σημάδια, σχεδόν πληγές, είναι ήδη εμφανή στο σώμα της. Το ξέρουμε γιατί, όπως είναι φυσικό, δεν τρέχουν μόνον οι Κινέζοι να χαζέψουν το 24ωρο της Zhou Jie. Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μας βομβαρδίζουν με πλήθος φωτογραφιών μεγάλης ποικιλίας.

Διότι δεν είναι μόνον η κατασκευή του σιδερένιου κρεβατιού. Η νεαρή Κινέζα μπροστά στα μάτια των θεατών συνεχίζει απτόητη την καθημερινή της τελετουργία. Χρησιμοποιεί την τουαλέτα, κάνει το ντους της, προσκαλεί τον φίλο της να κοιμηθούν παρέα, αγκαλιάζονται και φιλιούνται με την ησυχία τους, χρησιμοποιεί το κινητό της (το σήμα δεν είναι, όμως, τόσο καθαρό), διαλέγει με επιμέλεια τι θα φάει από τις πολλές της προμήθειες, παρακολουθεί τον φιλαράκο της ξάπλα στο σιδερένιο κρεβάτι (που θέλει δουλειά κάθε μέρα) να βγάζει selfie, παίρνει και κάναν υπνάκο πότε πότε.zhou jie1

Το μόνο που δεν έχει κάνει για την ώρα η Zhou Jie είναι να εξηγήσει το νόημα του έργου της. Η καλλιτεχνική του αξία αμφισβητείται από πολλούς, άσχετα με την τεράστια διεθνή προβολή του (ούτε το πρώτο είναι ούτε το τελευταίο). Ενας θυμωμένος συμπατριώτης της σχολίασε στο σάιτ chinaSMACK: «Είναι δυνατόν στην πατρίδα μας να θεωρείται τέχνη μόνο το γυμνό; Οι γυναίκες μας έχουν όλο και λιγότερο την αίσθηση της ντροπής και φταίνε γι’ αυτό και τα καλλιτεχνικά σκουπίδια σαν της Zhou Jie». Eλπίζουμε μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου να έχει γραφτεί και καμιά κριτική της προκοπής.

Επιμ. Β.Γεωργ.

 

Scroll to top