22/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιός απειλεί ξενοδοχείο

ΡΟΔΟΣ Η δηλητηρίαση που καταγγέλλουν ότι έπαθαν Γάλλοι επισκέπτες στο νησί και έγινε πρώτη είδηση στη χώρα τους οφείλεται, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε ήπιας μορφής ιογενή γαστρεντερίτιδα που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.
      Pin It
Οι ξενοδόχοι της Ρόδου καθησυχάζουν τους τουρίστες και ζητούν να μη σπιλώνονται για ιού... πήδημα

Οι ξενοδόχοι της Ρόδου καθησυχάζουν τους τουρίστες και ζητούν να μη σπιλώνονται για ιού… πήδημα

Του Λουκά Μαστή

 

Γενικό συναγερμό προκάλεσαν στους τουριστικούς φορείς της Ρόδου και στο υπουργείο Τουρισμού οι δηλώσεις Γάλλων τουριστών, σύμφωνα με τις οποίες υπέστησαν δηλητηρίαση σε ξενοδοχείο του νησιού όπου έκαναν τις διακοπές τους. Πάντως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πιθανολογεί ότι πρόκειται για επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

Το θέμα αποτελεί στη Γαλλία πρώτη είδηση και μάλιστα η εφημερίδα Le Figaro φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ με τις διαμαρτυρίες των τουριστών. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο είναι πέντε αστέρων και βρίσκεται στη περιοχή Κιοττάρι της νότιας Ρόδου, στο οποίο προ ημερών κατεγράφησαν ομαδικά κρούσματα αδιαθεσίας κυρίως Γάλλων αλλά και Ρώσων τουριστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανένας από όσους αντιμετώπισαν το πρόβλημα δεν επισκέφθηκε το νοσοκομείο, εκτός από περίπου δέκα άτομα τα οποία μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

«Με τα έως τώρα δεδομένα πιθανολογείται επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο. Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις τον χρόνο στις χώρες του δυτικού κόσμου», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση. Τα αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

 Κρούσματα πολλαπλών εθνικοτήτων

 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και αφορούσε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (έμετοι και διάρροιες διάρκειας 1-2 ημερών), τόσο σε ενοίκους όσο και σε εργαζομένους τής εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας. Δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο γκρουπ ή σε κάποιο συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου, και μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι δεν έχει ενημερωθεί για παρόμοιο συμβάν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αυτή την περίοδο, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην κοινότητα πέρα από τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας σχετικά με το θέμα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο.

Εξάλλου, το υπουργείο Τουρισμού ζήτησε από τον ΕΟΤ να διερευνήσει τις καταγγελίες των τουριστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της διεύθυνσης του τοπικού ΕΟΤ σε συνεργασία με αρμοδίους από το υγειονομείο πραγματοποίησε έλεγχο στο εν λόγω ξενοδοχείο. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εστάλησαν και δείγματα προς ανάλυση, ενώ τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε μερικές μέρες. Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου, ζήτησε να μη σπιλώνονται οι ξενοδόχοι από περιστατικό που ίσως τελικά αποδειχτεί ότι ήταν μια «άτυχη στιγμή».

 

Scroll to top