22/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλοίαρχοι

«Πολύς ντόρος έγινε για έναν καφέ»

      Pin It

Η καταγγελία που έκανε η Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΑΘΕΝ) ότι πλοίαρχος απέλυσε ναυτικό επειδή ο τελευταίος παραπονέθηκε πως δεν μπορεί να ανεβοκατεβαίνει στη γέφυρα του πλοίου και να σερβίρει καφέδες τη στιγμή που το σαλόνι ήταν γεμάτο επιβάτες και έπρεπε να εξυπηρετηθούν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), η οποία τονίζει χαρακτηριστικά ότι «πολύς ντόρος έγινε για έναν καφέ».

 

Με χθεσινή ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι προφανώς η διοίκηση της ΠΕΑΘΕΝ οδηγήθηκε σ’ αυτή την καταγγελία γιατί οι πληροφορίες που είχε απέχουν από τα πραγματικά γεγονότα. Ο πλοίαρχος του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Μυτιλήνη», στον οποίο αναφέρεται η καταγγελία, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΠΕΠΕΝ, φέρεται άψογα σε όλα τα μέλη του πληρώματός του, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του πλοίου και των επιβαινόντων, λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες εργασίας και αναπαύσεως του πληρώματος. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει δημιουργηθεί σοβαρό περιστατικό επί της πλοιαρχίας του, απεναντίας τα πληρώματά του έχουν εντελώς αντίθετη άποψη από την περιγραφόμενη. Η διοίκηση της ΠΕΠΕΝ διευκρινίζει πως όλοι μέσα στο πλοίο πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους, χωρίς να διαταράσσεται η ασφαλής λειτουργία του πλοίου. Ολο το πλήρωμα και ο πλοίαρχος έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που πρέπει να ακολουθούν. Ολο το πλήρωμα είναι απαραίτητο για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του πλοίου και δεν περισσεύει κανείς. Οπως ο πλοίαρχος έχει τη συνολική ευθύνη του πλοίου, πληρώματος, επιβαινόντων, ταξιδέματος του πλοίου, έτσι όλα τα μέλη του πληρώματος πρέπει να ακολουθούν τις δικές τους υποχρεώσεις. Σε άλλο σημείο βέβαια οι συνδικαλιστές πλοίαρχοι χαρακτηρίζουν το περιστατικό «ασήμαντο» και σημειώνουν πως αυτό δεν μπορεί να διαταράξει τη συνεργασία των πλοιάρχων με τους θαλαμηπόλους. «Σε εποχές που κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να μας απομακρύνουν από τα πλοία, εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και όχι να προσπαθούμε αλλά πράγματα, που στο τέλος ικανοποιούν μόνο κάποιους τρίτους» επισημαίνουν.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΠΕΑΘΕΝ στην καταγγελία της υποστήριζε ότι ο πλοίαρχος απαίτησε και διέταξε την άμεση απόλυση του ναυτικού και μάλιστα με τον «εκβιασμό» «ή εγώ ή αυτός», ενώ ανέφερε πως δεν ήταν η πρώτη φορά και ο πρώτος συνάδελφος που αποκεφαλίστηκε με αυτόν τον τρόπο. Είναι ο τρίτος στη σειρά που απολύεται για παρόμοιο λόγο από τον συγκεκριμένο πλοίαρχο.

 

Χρ. Παπασταθοπούλου

 

Scroll to top