24/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραγωδία χωρίς τέλος στο Αιγαίο

Δεκάδες μετανάστες εγκατέλειψαν φλεγόμενη βάρκα ανατολικά της Ρόδου. Περίπου 80 πρόσφυγες περισυνέλεξαν οι τουρκικές αρχές, μία σορό οι ελληνικές ● Αγνωστος ο συνολικός αριθμός τους και το αν υπάρχουν αγνοούμενοι.
      Pin It
λιμενικο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ/ STR

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα και οι δυσκολίες των απελπισμένων προσφύγων, στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες πατρίδες τους και να βρουν «καταφύγιο» σε άλλες χώρες. Εκατοντάδες φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, στριμωγμένοι μέσα σε μικρά και μη αξιόπλοα σκάφη με διακινητές ακόμα και ανήλικα παιδιά. Κάποιοι έχουν την τύχη να ολοκληρώσουν το εφιαλτικό ταξίδι της προσφυγιάς, κάποιοι άλλοι όμως αφήνουν την τελευταία τους πνοή μαζί με τις ελπίδες τους στα νερά του Αιγαίου.

 

Ενα τέτοιο περιστατικό συνέβη χθες το πρωί, όταν λέμβος στην οποία επέβαινε άγνωστος αριθμός προσφύγων έπιασε φωτιά και βυθίστηκε. Οι μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα, κάποιοι σώθηκαν από την τουρκική ακταιωρό και μέχρι χθες το απόγευμα οι ελληνικές λιμενικές αρχές είχαν εντοπίσει τη σορό ενός πρόσφυγα στη θάλασσα, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν και πόσοι άλλοι αγνοούνται.

 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, χθες το πρωί ειδοποιήθηκε η Λιμενική Αρχή της Ρόδου από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου του νησιού -και στη συνέχεια το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας- ότι έχει εκδηλωθεί φωτιά σε λέμβο, η οποία έπλεε ανατολικά της Ρόδου.

 

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις λιμενικές αρχές και στη θαλάσσια περιοχή που είχε εντοπιστεί το φλεγόμενο σκάφος έσπευσαν ένα πλωτό περιπολικό του Λ.Σ., ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλωτό ανοιχτής θαλάσσης (ΠΑΘ), ένα ελικόπτερο και ένα ιδιωτικό σκάφος. Οι έρευνες έδειξαν ότι η λέμβος στο μεταξύ είχε βυθιστεί και άγνωστος αριθμός μεταναστών που επέβαιναν σ’ αυτήν, προκειμένου να σωθούν, έπεσαν στη θάλασσα.

 

Η τουρκική ακταιωρός περισυνέλεξε περίπου 80 άτομα, ενώ από τους Ελληνες λιμενικούς εντοπίστηκε στη θάλασσα ανατολικά της Τήλου μια σορός που μέχρι το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό, εάν ανήκε σε άνδρα ή γυναίκα. Οι έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ήταν ώς αργά σε πλήρη εξέλιξη, καθώς κανείς δεν γνώριζε πόσοι πρόσφυγες επέβαιναν στη βάρκα, εάν υπάρχουν αγνοούμενοι και πόσοι[email protected]

 

Scroll to top