24/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι τρεις γνωστοί γνωστοί μας…

      Pin It

primeraΤης Β. Παπαντωνοπούλου

 

Πριν από 12 μήνες, κανείς δεν έδινε ελπίδες στην Ατλέτικο Μαδρίτης να μπει σφήνα στο δίπολο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα και να διεκδικήσει τίτλους από τα χέρια των δύο μεγάλων. Μόλις είχε φύγει και ο Ρανταμέλ Φαλκάο, ας μην το ξεχνάμε. Δώδεκα μήνες αργότερα, είμαστε όλοι σοφότεροι και πλέον υποστηρίζουμε πως τίποτε δεν είναι αδύνατο. Ειδικά αν στον πάγκο υπάρχει ένας ταλαντούχος τεχνικός, όπως ο Ντιέγο Σιμεόνε, που έχει προβάλει στους παίκτες του όλα αυτά που ήταν ο ίδιος ως ποδοσφαιριστής: αυτοθυσία, δυναμισμό, τακτική προσήλωση, μαχητικότητα. Κάπως έτσι έφτασε στην κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος, κάπως έτσι έφτασε και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Γι’ αυτό, όσο κι αν το μυαλό υπαγορεύει –λίγο πριν από την έναρξη της νέας σεζόν στην Πριμέρα Ντιβισιόν- ότι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα διεκδικήσουν την κούπα του πρωταθλητή, η καρδιά προσθέτει (και όχι αυθαίρετα) και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Απλά γιατί υπερασπίζεται το στέμμα της…

 

 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

 

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, η Ρεάλ Μαδρίτης έκλεισε τις μεταγραφικές της υποθέσεις από νωρίς. Απλά παρακολούθησαν οι άνθρωποί της το Παγκόσμιο Κύπελλο και άρπαξαν ό,τι έλαμψε: τον νεαρό «εγκέφαλο» της πρωταθλήτριας κόσμου Γερμανίας, τον πρώτο σκόρερ του τουρνουά και τον καλύτερο τερματοφύλακα πίσω από τον Μάνουελ Νόιερ. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι Κρόος, Χάμες Ροδρίγες και Κέιλορ Νάβας αντίστοιχα προσγειώθηκαν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», καθιστώντας το σύνολο του Κάρλο Αντσελότι ένα από τα πιο ταλαντούχα όλων των εποχών. Ο Ιταλός τεχνικός θα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις στη διάθεσή του φέτος και απλώς θα χρειαστεί να διαχειριστεί την απογοήτευση όσων δεν θα βρίσκουν θέση στην αρχική του ενδεκάδα. Συμβαίνουν αυτά όταν υπάρχει βάθος πάγκου…

 

Ηρθαν: Τόνι Κρόος (Μπάγερν Μονάχου), Χάμες Ροδρίγες (Μονακό), Κέιλορ Νάβας (Λεβάντε).

 

Εφυγαν: Μοράτα, Κασεμίρο (δανεικός), Σαχίν, Χεσούς Φερνάντες, Τσερίσεφ (δανεικός), Μεχίας.

 

perezΠαίκτες-κλειδιά: Ας μας επιτραπεί να αναφέρουμε δύο, όχι απλώς έναν παίκτη-κλειδί. Και μέσα σε αυτούς δεν περιλαμβάνουμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αναφερόμαστε κατ’ αρχάς στον Γκάρεθ Μπέιλ. Φέτος, σε αντίθεση με πέρσι, έχει κάνει φουλ προετοιμασία χωρίς μάλιστα να κουβαλάει τη μουντιαλική κούραση αρκετών συμπαικτών του. Οπότε, αν υπολογίσουμε ότι πέρσι, με ελλιπή προετοιμασία πέτυχε 15 γκολ και 12 ασίστ στο πρωτάθλημα, συν 6 γκολ και 4 ασίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ, συν ΕΚΕΙΝΟ το γκολ στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας σε βάρος της Μπαρτσελόνα, τι θα κάνει φέτος ο ξεκούραστος Μπέιλ; Οψόμεθα. Υπάρχει επίσης ο εξαιρετικός κύριος Τόνι Κρόος. Δεν πρόλαβε να καταφτάσει στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και έχει πάρει τα ηνία της ομάδας στο κέντρο. Είναι ο παίκτης που υπαγορεύει τον ρυθμό της ομάδας και ρυθμίζει την κυκλοφορία. Είναι αυτός επίσης που δίνει στο σύνολο του Κάρλο Αντσελότι περισσότερο έλεγχο της μπάλας ώστε να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της «μηχανής αντεπιθέσεων». Εχει όλα τα φόντα να αποδειχθεί η καλύτερη μεταγραφή της σεζόν στην Ισπανία – και με τιμή 24 εκατ. ευρώ στη σημερινή αγορά θεωρείται και ευκαιρία!

 

Πρόβλεψη: Δεν τίθεται ζήτημα εδώ. Οτιδήποτε πλην του τίτλου της Πριμέρα Ντιβισιόν θα θεωρηθεί αποτυχία στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», πόσο μάλλον τώρα που έχει φύγει από τους ώμους των παικτών το βάρος της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ για δέκατη φορά.

 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

 

Η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη ύστερα από έξι συναπτά έτη που στην τροπαιοθήκη της Μπαρτσελόνα δεν προστέθηκε κανένα τρόπαιο. Βαρύ πλήγμα για τους φίλους των «μπλαουγράνα» που την τελευταία δεκαετία πανηγύρισαν όσο ποτέ στην ιστορία του συλλόγου. Γι’ αυτό οι Καταλανοί μπήκαν δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι –ας όψεται και η καμπάνα της FΙFΑ που τους υποχρεώνει να κάνουν τώρα… ψώνια για δύο σεζόν!- και ξόδεψαν 162 εκατ. ευρώ, γύρω στα 50 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι η Ρεάλ Μαδρίτης. Πήραν δύο τερματοφύλακες μετά την αποχώρηση των Βαλντές και Πίντο, ενώ κατέφτασαν δύο κεντρικοί αμυντικοί για να καλύψουν το κενό στους στόπερ, μεταξύ των οποίων πλέον δεν υπάρχει η εμβληματική φιγούρα του Κάρλες Πουγιόλ που αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο. Αποκτήθηκε και ο Λούις Σουάρες, που θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι να αγωνιστεί λόγω της γνωστής τιμωρίας του. Το ντεμπούτο του τοποθετείται στα τέλη Οκτωβρίου, στο clàsico με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

 

Η σημαντικότερη προσθήκη όμως είναι αυτή του Λούις Ενρίκε, που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας σε μια προσπάθεια να πετάξει οριστικά από πάνω της το τίκι-τάκα στιλ και να εκμεταλλευτεί την επιθετική της υπεροπλία.

 

 

Ηρθαν: Μαρκ-Αντρέ Τερ-Στέγκεν (Στουτγάρδη), Ιβάν Ράκιτιτς (Σεβίλη), Κλαούντιο Μπράβο (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Λούις Σουάρες (Λίβερπουλ), Ζερεμί Ματιέ (Βαλένθια), Τόμας Βερμάλεν (Αρσεναλ).

 

Εφυγαν: Πουγιόλ (αποσύρθηκε), Πίντο, Βαλδές, Πέδρο, Φάμπρεγας, Ντος Σάντος, Σάντσες, Τέγιο (δανεικός), Κουένκα, Ντεουλοφέου (δανεικός), Μπόγιαν, Αφελάι (δανεικός).

 

messiΠαίκτης-κλειδί: Οποιος κι αν έρχεται, όποιος κι αν φεύγει, βαρόμετρο των δυνατοτήτων της Μπαρτσελόνα είναι ο Λιονέλ Μέσι. Πέρσι, οι σποραδικοί τραυματισμοί και η αναμονή του Παγκόσμιου Κυπέλλου δεν του επέτρεψαν να κυμανθεί στα γνωστά του επίπεδα και σημείωσε μόλις… 41 γκολ, εκ των οποίων 28 στο πρωτάθλημα! Η φετινή σεζόν του θα αποτιμηθεί βάσει της απόδοσής του στα μεγάλα παιχνίδια σε Ισπανία και Ευρώπη – εκεί που πέρσι τέθηκαν πολλά ερωτηματικά για την αγωνιστική του διάθεση…

 

Πρόβλεψη: Ούτε εδώ τίθεται ζήτημα. Οτιδήποτε πλην του τίτλου της Πριμέρα Ντιβισιόν θα θεωρηθεί αποτυχία στο «Καμπ Νόου», πόσο μάλλον τώρα που στην επίθεση της Μπαρτσελόνα συνυπάρχουν τα τρία κορυφαία ποδοσφαιρικά προϊόντα των Βραζιλίας, Αργεντινής και Ουρουγουάης των τελευταίων χρόνων…

 

 

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

 

 

 

Η φετινή σεζόν της Ατλέτικο Μαδρίτης ξεκινάει με χάντικαπ. Εχουν φύγει σημαντικά στελέχη της περσινής πρωταθλήτριας ομάδας, όπως ο Ντιέγο Κόστα, ο Φιλίπε Λουίς, ο Τιμπό Κουρτουά, ο Νταβίδ Βίγια… Ομως ο Ντιέγο Σιμεόνε κινήθηκε έξυπνα στη μεταγραφική αγορά και έφερε στο «Βιθέντε Καλδερόν» αξιόπιστες λύσεις για όλες τις «τρύπες» που δημιουργήθηκαν. Οι δύο άρτι αφιχθέντες τερματοφύλακες (Μογιά, Ομπλακ) μπορούν να διαδεχθούν με αξιώσεις τον μεγάλο Βέλγο. Μάντζουκιτς και Γκριζμάν είναι παίκτες παγκόσμιας κλάσης για την επίθεση των «ροχιμπλάνκος», όμως, όπως ισχύει και με τους υπόλοιπους νεοαποκτηθέντες, σημασία θα έχει ο χρόνος προσαρμογής τους. Αν αυτή αποδειχθεί άμεση, τότε η Ατλέτικο θα μπορέσει να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις της…

 

Ηρθαν: Μιγέλ Ανχελ Μογιά (Χετάφε), Γκιγέρμε Σικέιρα (Γρανάδα), Μάριο Μάντζουκιτς (Μπάγερν Μονάχου), Ομπλακ (Μπενφίκα), Αντουάν Γκριζμάν (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Κριστιάν Ανσάλδι (Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης), Τιάγκο Μέντες (ελεύθερος), Ραούλ Χιμένες (Αμέρικα), Ανχελ Κορέα (Σαν Λορένσο), Γκάμεθ (Μάλαγα).

 

madridΕφυγαν: Βίγια, Κουρτουά, Ντιέγο Κόστα, Φιλίπε Λουίς, Αντριάν Λόπεθ, Ολιβερ Τόρες (δανεικός), Σόσα, Ντιέγο, Αρανθούμπια, Ασένχο, Μανκίγιο (δανεικός).

 

Παίκτης-κλειδί: Η μεγάλη αποκάλυψη της περσινής καταπληκτικής σεζόν της Ατλέτικο Μαδρίτης ακούει στο όνομα Κόκε. Ο 22χρονος μέσος, που αγωνίζεται σαν οκτάρι ή και δεκάρι, εντυπωσίασε και θεωρείται το next best thing της Εθνικής Ισπανίας, τώρα που οι μεγάλοι μέσοι της αρχίζουν σιγά σιγά να παροπλίζονται λόγω ηλικίας. Αν ο Κόκε καταφέρει να αποκτήσει με τον νεοαποκτηθέντα Κροάτη Μάριο Μάντζουκιτς την ίδια αγωνιστική σχέση που είχε με τον Ντιέγο Κόστα, τότε θα καταφέρει να ξεπεράσει τις 13 ασίστ που μοίρασε πέρσι και θα οδηγήσει την Ατλέτικο σε νέες επιτυχίες. Στόχος του Ντιέγο Σιμεόνε είναι να δει τον νεαρό να σημειώνει και διψήφιο αριθμό γκολ, εκμεταλλευόμενος το δυνατό σουτ του στα στημένα και έξω από την περιοχή.

 

Πρόβλεψη: Είναι η πανάξια κάτοχος του τίτλου, αλλά δεν υπάρχει η απαίτηση από αυτήν να διατηρηθεί στην πρώτη θέση. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα κινούνται σε άλλα οικονομικά επίπεδα εξοπλισμών και μπροστά τους οι «ροχιμπλάνκος» δείχνουν σαν να οπλίζονται με τόξα και βέλη για να αντιμετωπίσουν κανόνια! Ομως αυτήν τη φορά άπαντες έχουν προειδοποιηθεί και γνωρίζουν καλά πως η ίδια η Ατλέτικο θεωρεί ταβάνι της μόνο τον ουρανό, όσο κι αν οι περισσότεροι γνώστες την τοποθετούν ένα σκαλί παρακάτω από τους δύο «αιώνιους»…

 

Scroll to top