24/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποθέσεις που αραχνιάζουν

      Pin It

Στην Ολομέλεια της Βουλής εκκρεμεί ήδη από πριν το Πάσχα η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για την καταγεγραμμένη σε βίντεο συνομιλία του πρώην στενού συνεργάτη τού κ. Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής. Η Βουλή εισήλθε σε Θερινά Τμήματα πρόωρα στις αρχές Ιουνίου και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς τον Δεκέμβριο του 2013 είχε προαναγγείλει μια αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για το θέμα της βίας, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

 

Στον ιστό των «αραχνιασμένων» συρταριών της Βουλής έχουν πιαστεί και οι 90 ποινικές δικογραφίες κατά υπουργών των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που έχουν αποσταλεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Οι μόνες που ερευνήθηκαν είναι οι δύο για τη λίστα Λαγκάρντ, τα αμαρτήματα της οποίας φορτώθηκε εξ ολοκλήρου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Ανάμεσα στις «απείραχτες» βρίσκεται και η δικογραφία που αφορά την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι από προηγούμενες βουλευτικές περιόδους εκκρεμούν άλλες 70 υποθέσεις.

 

Εκτός από την προανακριτική επιτροπή εναντίον του Γ. Παπακωνσταντίνου, καμία άλλη εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή δεν σχηματίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε καταθέσει προτάσεις για τρεις εξεταστικές επιτροπές: για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, για την ΕΡΤ και για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Ωστόσο, και οι τρεις απορρίφθηκαν με τις ψήφους τόσο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ.

 

Το «κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε η άρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να συγκαλέσουν φέτος τον Ιούλιο την Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», βάζοντας τους 51 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο Α' Θερινό Τμήμα να ψηφίσουν ότι οι 138 συνάδελφοί τους τής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να προκαλούν συζήτηση για δημοψήφισμα.

 

Χ.Ι.

 

Scroll to top