24/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια…

 

Στον 5ο όροφο μοντέρνου κτιρίου είναι το γραφείο του τέως γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου. Ουδεμία σχέση με το γραφείο του στο κτίριο της Βουλής. Τι αποσπά την προσοχή όταν μπαίνει κανείς μέσα; Ο τοίχος πίσω από την καρέκλα του κοσμείται με βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνες. Εκπληξη ουδεμία πάντως. Οι αγαστές σχέσεις του τέως γραμματέα με την Εκκλησία και οι συχνές επισκέψεις του στο Αγιον Ορος είναι γνωστές. Δεν ρωτήσαμε, και κατά συνέπεια δεν μάθαμε, αν οι εικόνες είναι αγιορείτικης προέλευσης. Ούτε αν κάνει καθημερινά την προσευχή του…

 

Α.Ε.Μ.

 

„ Λάθος ο ΕΝΦΙΑ

 

Την απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με άλλο νομοθέτημα ζήτησε χθες με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Ο ΕΝΦΙΑ δεν βελτιώνεται. Δεν έχει απλώς λάθη· είναι λάθος ο ίδιος στη σύλληψη και στη δομή του. Αυτό που απαιτείται είναι η απόσυρσή του και η πλήρης επαναδιατύπωσή του, με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία» σημείωσε η Αγίου Κωνσταντίνου, καταγράφοντας πλέον τη σαφή αντίθεσή της στον φόρο. Σημείωσε δε ότι «οι αποσπασματικές και επιμέρους βελτιώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να άρουν τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που επιφέρει».

 

Ν.ΣΒ.

 

„ Συνυπογράφο- ντες, συναρχηγοί;

 

Το πρώτο επίσημο έγγραφο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο συνυπογράφουν μετά από πολύ καιρό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αρνηθείς τη θέση του αντιπροέδρου και αργότερα διαγραφείς από το κόμμα Ανδρέας Λοβέρδος. Πρόκειται για την επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ο τελευταίος επανεντάσσεται στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Στα δεξιά της σελίδας δεσπόζει η υπογραφή του κ. Βενιζέλου, ενώ στα αριστερά και ελαφρώς πιο κάτω (σ.σ. στη θέση του δεύτερου, με το αργυρό μετάλλιο, αν αναλογιστούμε ένα βάθρο αθλητών) υπογράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αλλωστε, ο διάβολος και η πολιτική σημειολογία συχνά κρύβονται στις λεπτομέρειες.

 

Χ.ΙΩ.

 

„ Δείγμα ήθους

 

Ο Αχιλλέας Μπέος, που πρόκειται να ορκιστεί δήμαρχος Βόλου σε λίγες μέρες, εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηριστική του ήθους του, αναφορικά με την εκδήλωση «Η Αργώ, γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών» (Ελλάδα – Γεωργία), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τη συμμετοχή πολιτειακών φορέων. Η ανακοίνωσή του ξεκινούσε με τις εξής φράσεις: «Μετά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Αχίλλειο με θέμα την Αργώ, νομίζω ότι αρμόζει μια παροιμία: “Εδώ ο κόσμος χάνεται, ψαρόβαρκες πού πάτε;”. Ή ίσως η γνωστή ατάκα του Πανούση: “Δε μας χέζεις ρε Νταλάρα;”». Ουδέν σχόλιον.

 

Ν.ΣΒ.

 

„ Κι άλλος στο μαντρί;

 

Η επιστροφή του Αντ. Λοβέρδου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είναι από χθες γεγονός. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος απέστειλε σχετική επιστολή στον Β. Μεϊμαράκη. Επειδή όμως το κόμμα που έχει ιδρύσει, η Νέα Ελλάδα, δεν διαλύεται, όπως λέει και στη σημερινή του συνέντευξη στην «Εφ.Συν.», το «έτερόν του ήμισυ», ο Χρ. Αηδόνης, παραμένει επί του παρόντος ανεξάρτητος. Προφανώς η δύναμη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα αυξηθεί κατά ακόμη έναν μετά το συνέδριο και τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Μένει όμως να το δούμε…

 

Α.Ε.Μ.

 

„ Προβλέπει κινδύνους

 

Με ανησυχία αντιμετωπίζει ο Περισσός τις δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που μίλησε για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή και της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, καθώς θα επιφέρει «την παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επεμβάσεις και πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε., με απρόβλεπτους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής». Το ΚΚΕ κάλεσε με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση να πάψει «να αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν στη συνάντηση Αβραμόπουλου – Χέιγκελ, τι είδους διευκολύνσεις ζητήθηκαν από την πλευρά των ΗΠΑ και τι απάντησε η κυβέρνηση».

 

Ν.ΣΒ.

 

„ Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

 

Τροπολογία για την επανασύσταση των καταργηθεισών ειδικοτήτων καθηγητών στα ΕΠΑΛ κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Τάσο Κουράκη. Η προτεινόμενη τροπολογία έχει στόχο να αποτραπεί οποιαδήποτε απόλυση εκπαιδευτικού, να τοποθετηθούν όλοι σε νέες θέσεις, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν, και να στελεχωθούν από τους ίδιους εκπαιδευτικούς που δίδασκαν στις ειδικότητες αυτές. Πάντως, έχοντας υπόψη τις εμμονές των συναρμόδιων υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τροπολογία και κατ' επέκταση οι διαθέσιμοι καθηγητές δεν φαίνεται να έχουν τύχη.

 

Γ.Λ.

 

„ Δείχνει Τουρκία

 

Τουρκικό «δάκτυλο» στη νέα ξαφνική αναβολή της συζήτησης και ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου βλέπει ο Απόστολος Κακλαμάνης, κατηγορώντας το υπουργείο Δικαιοσύνης για «ακατανόητη και απαράδεκτη παλινδρόμηση». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής συστήνει στην κυβέρνηση να δώσει «και τώρα την απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Βουλή των Ελλήνων το 1994 στις απειλές τότε της ίδιας πλευράς. Ηταν η ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή με καθυστέρηση 80 ετών των νόμων με τους οποίους η Ελλάδα αναγνώρισε τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Αρμένιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες Θράκες, Ασσύριοι κ.ά.)».

 

Χ.ΙΩ.

 

Στο πρωθυπουργικό πνεύμα

 

Για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, οι οποίες θα επιτευχθούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, μίλησε χθες σε κομματική εκδήλωση της Ν.Δ. ο πρώην δικαστής και νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

 

Ο υπουργός μίλησε στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ στα Καμένα Βούρλα και εξέφρασε την άποψη ότι «το νέο Σύνταγμα πρέπει να ορά το αύριο και όχι να οριοθετείται στις ανάγκες τού σήμερα».

 

Μάλιστα, έκανε λόγο για εκλογή από τον λαό και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς το «ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει λιγότερο πρωθυπουργοκεντρικό». Ωστόσο, η ομιλία του ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με όσα έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

 

Μαρ.Δ.

 

„ Στις Σκουριές

 

Αρχισε από χθες, στον… τόπο του εγκλήματος, το Δεκαήμερο Αγώνα στις Σκουριές που διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Με σύνθημα «Αν όχι σήμερα, τότε δεν υπάρχει αύριο», η δεκαήμερη κατασκήνωση που πραγματοποιείται έως τις 31 Αυγούστου στο βουνό Κάκαβος στη Μεγάλη Παναγιά περιλαμβάνει καθημερινές εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές και συναυλίες, αλλά και εξορμήσεις στο βουνό προς τις εγκαταστάσεις τής «Ελληνικός Χρυσός». Οι επιτροπές θέτουν ως κεντρικό σκοπό τη συνεχή παραμονή στο επίκεντρο του περιβαλλοντικού και κοινωνικού εγκλήματος που επιβάλλεται από το σχέδιο της εταιρείας.

 

Γ.Λ.

 

Scroll to top