Ουκρανοί συνοριοφύλακες παρελαύνουν στο Κίεβο με ύφος μιλιτέρ για να ανυψώσουν το πατριωτικό αίσθημα των θεατών της παρέλασης

REUTERS/Gleb Garanich

25/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φασιστική αισθητική στα ερείπια

Αναφορές σε «πατριωτικό πόλεμο» από τον Ουκρανό πρόεδρο και περιφορά αιχμαλώτων (!) από τους ρωσόφωνους συνέθεσαν το σκηνικό των παρελάσεων για την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας».
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Οι ρωσόφωνοι στρατιώτες του αποσχιστικού στρατού, από την άλλη, δεν έχουν τόσο λαμπερές στολές, μπορούν όμως να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στην μιλιταριστική βαρβαρότητα, περιφέροντας στον δρόμο αιχμάλωτους πολέμου, κατά το πρότυπο των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών θριάμβων REUTERS/Maxim Shemetov

Οι ρωσόφωνοι στρατιώτες του αποσχιστικού στρατού, από την άλλη, δεν έχουν τόσο λαμπερές στολές, μπορούν όμως να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στην μιλιταριστική βαρβαρότητα, περιφέροντας στον δρόμο αιχμάλωτους πολέμου, κατά το πρότυπο των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών θριάμβων
REUTERS/Maxim Shemetov

Με μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην εμβληματική πια πλατεία Μαϊντάν -την πρώτη που οργανώνεται στο Κίεβο από το 2009- και με σφοδρούς βομβαρδισμούς στα ανατολικά, που μεταξύ άλλων κατέστρεψαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο του πολιορκημένου Ντονέτσκ, η Ουκρανία… γιόρτασε χθες μέσα σε κλίμα δυτικής στήριξης και εθνικής διχόνοιας την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της, πριν από 23 χρόνια.

 

Οι μάχες του ουκρανικού στρατού κατά των ρωσόφωνων αυτονομιστών θα περάσουν στην Ιστορία ως «ο πατριωτικός πόλεμος του 2014», διακήρυξε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Πρόκειται «για έναν πόλεμο εναντίον μιας έξωθεν επίθεσης» υποστήριξε, δείχνοντας προς τη Μόσχα. «Είναι σαφές ότι στο εγγύς μέλλον, δυστυχώς, μια μόνιμη στρατιωτική απειλή θα αιωρείται πάνω από την Ουκρανία. Και εμείς πρέπει να μάθουμε όχι μόνο να ζούμε με αυτό, αλλά και να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική ανεξαρτησία μας», ήταν η κατακλείδα της εθνικιστικών τόνων ομιλίας του. Κι αμέσως μετά εξήγγειλε τη διάθεση περίπου 3 δισ. δολαρίων από τα άδεια κρατικά ταμεία της χρεοκοπημένης χώρας του «για τον επανεξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων» την επόμενη διετία.

 

Τρομπαρισμένη εθνικοφροσύνη

 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ξεφτισμένης λαμπρότητας και «τρομπαρισμένης» πατριδοφροσύνης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι από το συγκεντρωμένο πλήθος στη Μαϊντάν που, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ουκρανικής KyivPost, έβρισκαν την τελετή παράταιρη με την άβυσσο -στρατιωτική και οικονομική- στην οποία βυθίζεται η χώρα. Τρανή απόδειξη, το γεγονός ότι οι ναυτικές επιδείξεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που παραδοσιακά γίνονταν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, φέτος μεταφέρθηκαν αναγκαστικά στην Οδησσό, μια και η Κριμαία έχει προσαρτηθεί από τον Μάρτιο στη Ρωσική Ομοσπονδία…

 

Ακόμη όμως πιο εξευτελιστική ήταν για το Κίεβο η παράλληλη αντι-παρέλαση που οργάνωσαν χθες οι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ, στην πλατεία Λένιν. Πλήθος κόσμου έσπευσε για να θαυμάσει από κοντά κατεστραμμένο εξοπλισμό και οχήματα του ουκρανικού στρατού, που επιδεικνύονταν ως τρόπαια του ακήρυχτου εμφυλίου. Τα πιο… πολύτιμα παρουσιάστηκαν κατά το μεσημέρι.

 

Βρόμικοι και αξύριστοι, δεκάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου αναγκάστηκαν να «παρελάσουν» στο κέντρο της πόλης, περνώντας με σκυμμένο το κεφάλι μπροστά από το πλήθος που τους φώναζε εν χορώ «δολοφόνους» και «φασίστες». Καθ’ όλη τη διαδρομή, τους φρουρούσαν ένοπλοι αντάρτες, ανάμεσά τους και γυναίκες. Ενώ το διάβα τους ακολουθούσαν δύο οχήματα που καθάριζαν τον δρόμο με νερό, ξεπλένοντας συμβολικά τη βρόμα από τους «προδότες».

 

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ουκρανός Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, προανήγγειλε μεγάλη αντεπίθεση των αυτονομιστικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του δικού τους -όπως τόνισε- «αγώνα ανεξαρτησίας», την ώρα που οι αποκαμωμένοι «σύντροφοι» στο Λουγκάνσκ έπαιρναν δυνάμεις από τους τόνους της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία αποφάσισε να στείλει μονομερώς την Παρασκευή η Μόσχα.

 

Η συνάντηση

 

Προφανώς, το στρατηγικό χάσμα που η διεθνής κοινότητα ευελπιστεί να «γεφυρώσει» με την αυριανή σύνοδο κορυφής μεταξύ Ε.Ε., Ρωσίας και Ουκρανίας στο παρά πέντε διευρύνεται, αντί να στενεύει. Η συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας είναι μια καλή ευκαιρία για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και δεν θα πρέπει να χαθεί, τόνισε χθες η (απερχόμενη) επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, βαρόνη Κάθριν Αστον, που έχει τεθεί επικεφαλής της εκπροσώπησης των «28» στη σύνοδο της Τρίτης.

 

Ομως, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ -που το Σάββατο έκανε ταξίδι «αστραπή» στο Κίεβο για ειρηνευτικό «μασάζ» στην ηγεσία του- έσπευσε χθες να μετριάσει τις προσδοκίες. Η συνάντηση «σαφώς και δεν θα καταλήξει σε μια εντυπωσιακή πρόοδο», τόνισε στο δίκτυο ARD. «Πρέπει όμως να υπάρχει διάλογος, αν θέλει κάποιος να βρει λύσεις»…

 

Κατά τη Γερμανίδα καγκελάριο, κομβικής σημασίας ζήτημα είναι η αυστηρότερη επιτήρηση των ρωσο-ουκρανικών συνόρων από τον ΟΑΣΕ. Οσο για την Ουάσινγκτον, «που μέχρι τώρα έχει αφήσει σιωπηρά τη Γερμανία να πάρει τα ηνία στο διπλωματικό πεδίο», γράφει σε χθεσινό άρθρο της η USA Today: Φαίνεται ότι «έχει φτάσει η ώρα των αποφάσεων για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα».

 

Εάν στο Μινσκ «οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι μαζί με τη Ρωσία πιέσουν με κάποιον τρόπο το Κίεβο να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ή μια εκεχειρία που θα συνιστά αναγνώριση των αυτονομιστικών θυλάκων», επισημαίνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Γιάνους Μπουγκάισκι, αναλυτής του αμερικανικού «Κέντρου Αναλύσεων Ευρωπαϊκής Πολιτικής», «τότε θα είναι η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν, καθώς αυτό θα είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο».

 

Scroll to top