PHASMA / ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

25/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο... ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ Ο ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Μην είδατε τον Καραβίτη;

«Πυρ και μανία» είναι το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εμπνευστές και συντάκτες του ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χιλιάδες φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ουσιαστικά μηδενικής πραγματικής αξίας περιουσίες.
      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

«Πυρ και μανία» είναι το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εμπνευστές και συντάκτες του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα εκκαθαριστικά του οποίου έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χιλιάδες φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ουσιαστικά μηδενικής πραγματικής αξίας περιουσίες.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, βρέθηκε ξαφνικά με την «καυτή πατάτα» στα χέρια του, τη στιγμή που ο «αρχιτέκτονας» του τερατουργήματος, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου στη Δημόσια Οικονομική, Νίκος Καραβίτης, σύμβουλος για τα φορολογικά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έχει… εξαφανισθεί σφυρίζοντας αδιάφορα για το μείζον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα που έχει δημιουργήσει με τον νόμο για τον φόρο ακινήτων. Για τον νόμο-έκτρωμα τώρα δεν ξέρει τίποτα ούτε η ομάδα των υπηρεσιακών και νομικών στελεχών, η οποία εργάστηκε υπό τις οδηγίες του εμπνευστή του νόμου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίγων σελίδων έκθεση που ζήτησε ο κ. Χαρδούβελης για τα πώς και τα γιατί του νόμου πριν προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις, προκειμένου να προλάβει κάποια από τα… εγκεφαλικά των ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως στους εκτός αντικειμενικού συστήματος οικισμούς, δεν παραδόθηκε ακόμα στο γραφείο του. Μόνο κάποιοι πίνακες με τις κλίμακες υπολογισμού του φόρου.

 

Θεατής ο Στουρνάρας

 

Εκ του μακρόθεν «βυθισμένος» στην καρέκλα του στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε απόσταση… πενταετούς θητείας παρακολουθεί το κακόγουστο σίριαλ και ο ηθικός αυτουργός του εξωφρενικού νόμου, Γιάννης Στουρνάρας. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ επανέφεραν στη μνήμη των παραληπτών τους τις πομπώδεις δηλώσεις των εμπνευστών του περί δίκαιου φόρου, ο οποίος επιβάλλεται στην κατοχή της περιουσίας και όχι στο εισόδημα που αποφέρει αυτή.

 

Προφανώς, για τον κ. Καραβίτη, στα σχεδόν εγκαταλελειμμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου, όπου διαβιοί πλέον μόνο η άγρια πανίδα, υπάρχουν τεράστιες αξίες οι οποίες πρέπει να φορολογηθούν. Αφού πρώτα ώθησαν χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να προχωρήσουν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των πατρογονικών τους εστιών για να γλιτώσουν το «χαράτσι», τώρα τους προτρέπουν μέσω ΕΝΦΙΑ να κατεδαφίσουν ό,τι απέμεινε και να παραχωρήσουν τις εκτάσεις στο Δημόσιο. «Δεν καταλαβαίνω πού είναι οι αδικίες; Ο ΕΝΦΙΑ είναι πιο δίκαιος φόρος από το χαράτσι.

 

Κανένας πολίτης δεν θα πουλήσει το σπίτι του επειδή χρωστάει φόρο 300 ή 400 ευρώ», ήταν η μόνιμη επωδός του κ. Καραβίτη στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής που ανέπτυσσε στις τηλεοράσεις κληθείς να μιλήσει για τον φόρο. Μόνο που ο εν λόγω φόρος βαρύνει τους Ελληνες φορολογούμενους με άλλα 4 δισ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο από τα 3,2 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

 

Κι άλλες… εμπνεύσεις

 

Ομως ο κ. καθηγητής δεν ήταν εμπνευστής μόνο του ΕΝΦΙΑ. Δική του πρόταση ήταν τόσο η αύξηση της φορολογίας επί των τόκων των καταθέσεων από το 10% στο 15%, από το πρώτο ευρώ, όσο και τα εξοντωτικά πρόστιμα για απλές φορολογικές παραβάσεις (π.χ. εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων), για τα οποία αδίκως δέχθηκε την μήνιν των φορολογουμένων ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. «Εγώ δεν νομοθετώ. Εφαρμόζω τους νόμους», απαντούσε ο κ. Θεοχάρης στη σκληρή κριτική που δέχθηκε τότε για τον νέο Κώδικα Απεικόνισης Φορολογικών Στοιχείων. Η καθυστέρηση υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας, έστω και για μία ημέρα, επέφερε την επιβολή προστίμου 100 ευρώ εάν από τη δήλωση δεν προέκυπτε φόρος και 1.000 έως 2.500 ευρώ εάν από τη δήλωση προέκυπτε έστω και 1 ευρώ φόρος!

 

Επίσης η καθυστέρηση πληρωμής οποιουδήποτε φόρου επέσυρε την ταυτόχρονη επιβολή τόκων, οι οποίοι υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,79% ή 0,73% τον μήνα, και προστίμων, τα οποία ενεργοποιούνταν μόλις περνούσαν 2 μήνες από την τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής.

 

Το όνομα του κ. Καραβίτη έχει εμπλακεί με αρνητικό τρόπο και στην υπόθεση των «greek statistics» όταν ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

 

…………………………………………….

 

*Σε 6 δόσεις, εκτός απροόπτου, με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2015, θα εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις «διορθωτικές» αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Με το σκεπτικό ότι η μεταφορά πολλών βαρών του τρέχοντος έτους στην επόμενη χρονιά θα δυσκολέψει την εκτέλεση του επόμενου προϋπολογισμού, δεν φαίνεται να αξιοποιείται το «παράθυρο» της ΕΛΣΤΑΤ για καταβολή δόσεων έως το τέλος του Μαρτίου.

 

Κατά τ’ άλλα, το βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου οι στρεβλώσεις προκάλεσαν κοινωνική έκρηξη. Η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μία προς μία τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ, όπως αναμένεται να γίνει κυρίως στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του λεκανοπεδίου Αττικής. Με βάση τούς έως τώρα υπολογισμούς, από αυτή τη διαδικασία ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος. Βελτιώσεις αναμένονται και στις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ των άλλων μελετώνται:

 

• Η έκπτωση 25%-30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με κόστος όχι μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ.

• Η έκπτωση λόγω φτώχειας και αναπηρίας με βάση τα περυσινά δικαιολογητικά για το «χαράτσι» επικαιροποιημένα με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

 

Scroll to top