Pin It

Στη Σκόπελο παραθέριζε φέτος ο Εκλείπειν Ευάγγελος καθότι τα ομώνυμα έλκονται κι όποτε βύθιζε στη θάλασσα το ανοικονόμητο κορμί του οι μανάδες έσπευδαν να βγάλουν έξω τα βρέφη ανέβαινε η στάθμη πά' να πει και όντας άχαρος και άγαρμπος τ' απόνερα σήκωναν κύμα οχτάρη γαρμπή να σε πνίγει αυθωρεί και παραχρήμα. Οταν κινείται ο εμπνευστής του χαρατσιού στα ακίνητα δημιουργούνται παράπλευρες απώλειες ο αθώος κοσμάκης κρύβεται διότι έχει μάθει πως στο τέλος πληρώνει ο ίδιος τη λυπητερή τη νύφη και άπαντα τα έξοδα του γάμου οργάνων και λουκούλειων γευμάτων συμπεριλαμβανομένων.

 

Φιστικωνόμαστε μ' αράπικους ξηρούς καρπούς όπως ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο που χρειάστηκε να ταξιδέψει η χάρη του κατά Βρυξέλλες μεριά αλλά ο ερίφης δεν εννοούσε να διακόψει τις διακοπές του. Απευθύνθηκε λοιπόν στον καλό συνάδελφο υπουργό Αμύνης όστις ψυλλιάστηκε πως πέφτει οσονούπω η κυβέρνηση και την κοπανάει όπως οι ποντικοί το σκάφος πριν φουντάρει ζητώντας του μια φιλική εξυπηρέτηση.

 

Ατακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για την κρίση στο Ιράκ και τη Γάζα ελάμβανε χώρα στη βελγική πρωτεύουσα αλλά ο Μπένι γούσταρε να πετάξει με το VIP αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας μην πάει και χαλάσει τη ζαχαρένια του. Το χλιδάτο «Εμπραέρ» απογειώθηκε από την Ελευσίνα για τη Σκιάθο όπου ο πολύς Εκλείπειν κατέπλευσε με ιδιωτικό γιοτ κι ούτε γάτα ούτε ζημιά αφού τα έξοδα χρώθηκαν στα συνήθη υποζύγια.

 

Ιδεώδης κόσμος πλασμένος αγγελικά αλλά τούτη η επίδειξη αλαζονείας μου 'φερε στο νου ένα επίσης έκτακτο δρομολόγιο πριν από μερικούς Δεκαπενταύγουστους. Στ' Απεράθου της Νάξου τα τελευταία χρόνια αναβιώνει το παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας. Αμέσως μετά τη λειτουργία στην αυλοΰριση της εκκλησάς σερβίρονται κρέατα βραστά ψητά και ρόστα μαζί με τυριά και πολυποίκιλα εδέσματα όλα προσφορά των βοσκών λοιπών κατοίκων.

 

Ραβαΐσι τρικούβερτο με βιολιά λαούτα και τζαμπούνες που παίζουν αφιλοκερδώς για τον κόσμο να τρώει να πίνει να χορεύει και να αγάλλεται. Ψυχές του εγχειρήματος ο παπά Μιχάλης της οικείας ενορίας και ο παπά Γιώργης που θητεύει στην Οσία Ξένη στα Κάτω Πατήσια. Λεβέντης ιερέας και δάσκαλος ανατρέφει αξιοπρεπώς έξι παιδιά.

 

Ανήμερα της Παναγίας έπρεπε να λειτουργήσει στην Αθήνα αλλά η ψυχή του βρισκόταν στο χωριό. Από τη δεινή θέση τον έβγαλαν οι φίλοι. Του βρήκαν εισιτήριο με το αεροπλάνο των 10 για την Πάρο. Στην Παροικιά τον παρέλαβε ταξί για το πίσω Λιβάδι από εκεί ταχύπλοο για την Αγία Αννα της Νάξου απ' όπου η Ελισάβετ η παπαδιά τον έφερε σφαίρα με τ' αμάξι στ' Απεράθου. Στις δώδεκα οι δυο παπάδες χόρεψαν τον ωραιότερο συρτό που 'χω δει. Τα έξοδα φυσικά καλύφθηκαν απ' τον μισθό που ο τζαμπατζής Βενιζέλος τού έκοψε στη μέση. Χτυπητή η αντίθεση. Η ξιπασιά της εξουσίας απ' τη μια κι η λαϊκή ψυχή που υποτάσσει τα φρέσκα μποφόρια του Αιγαίου.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top