filorosoi

25/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Ο Ρώσοι εισέβαλαν στη χώρα προσποιούμενοι τους αντάρτες

Νέες κατηγορίες εις βάρος της Μόσχας, τη στιγμή που μαίνονται μάχες στο Ντονέτσκ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δηλώνει την πρόθεση της χώρας του για αποστολή αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
      Pin It

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, με σκοπό να ανοίξουν νέο μέτωπο στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού στην ανατολική χώρα. Από την πλευρά της η Μόσχα, κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, αφού πλήττεται άμαχος πληθυσμός και οι συγκρούσεις καθίστανται ολοένα και πιο αιματηρές. Παρά τις αντιδράσεις για τη ρωσική εισβολή στο Λουγκάνσκ την Παρασκευή - τόσο από την Ουκρανία, όσο και από τις χώρες της Δύσης – ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι θα σταλθεί στην Ουκρανία νέα αυτοκινητοπομπή με βοήθεια, έχοντας ενημερώσει το Κίεβο με επιστολή για την κίνηση αυτή.

 

Oukrania-thimata

Τα θύματα από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία αυξάνονται καθημερινώς (Reuters)

 

Νέες κατηγορίες για ρωσική εισβολή

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις «προσποιούμενες δυνάμεις αυτονομιστών ανταρτών» διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία με δέκα άρματα μάχης και δύο τεθωρακισμένα, έχοντας στόχο να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού στην ανατολική χώρα.

«Σήμερα το πρωί υπήρξε μια απόπειρα από Ρώσους στρατιώτες που προσποιούνταν ότι ήταν μαχητές του Ντονμπάς να ανοίξουν ένα νέο πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη νότια περιοχή του Ντονέτσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Άντριι Λισένκο.

 

 

Μάχες στο Ντονέτσκ μετά την εισβολή στη Μαριούπολη

Παράλληλα, μάχες με πυρά πυροβολικού μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και δυνάμεων του τακτικού ουκρανικού στρατού μαίνονται νοτίως του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την ώρα που οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωναν πως μαίνεται μάχη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και φάλαγγας τεθωρακισμένων που εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος από τη νότια Ρωσία, στην περιοχή της Μαριούπολης, περί τα 90 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ.

Οι αντάρτες του Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι άρχισαν αντεπίθεση και ότι προέλασαν στο νότιο τμήμα του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στη Μαριούπολη.

Με τις ουκρανικές αρχές να δηλώνουν ότι τα σύνορα παραβιάστηκαν εκ νέου από τις ρωσικές δυνάμεις,  επισημαίνεται ότι «η φάλαγγα ακινητοποιήθηκε από τους συνοριακούς φρουρούς, οι οποίοι σταμάτησαν την προέλασή της περίπου 5 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Νοβοαζόφσκ (σχεδόν 10 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα)»

Η Μαριούπολη, παράκτια πόλη 500.000 κατοίκων στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, βρίσκεται περί τα 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και 110 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ. Είναι το κέντρο της μεταλλουργικής βιομηχανίας και η έδρα των μεγαλύτερων εργοστασίων μεταλλουργίας στην ανατολική χώρα.

Η πόλη έλαβε μέρος στο δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου προκειμένου να αποσχιστεί από τις αρχές του Κιέβου και να ενωθεί με την αυτοανακηρυχθείσα από τους φιλορώσους αντάρτες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ωστόσο παραμένει υπό τον έλεγχο του τακτικού ουκρανικού στρατού εδώ και μήνες.

 

 

Lavrov

«Θέλουμε να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε στους όρους αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών (Reuters)

 

 

Σεργκέι Λαβρόφ: Θα στείλουμε νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια

Η Μόσχα προτίθεται να στείλει νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία εντός των προσεχών ημερών και έχει ενημερώσει σχετικά το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες μόλις ημέρες μετά την είσοδο στο ουκρανικό έδαφος μιας πρώτης ρωσικής αυτοκινητοπομπής. Τόσο το Κίεβο όσο και οι χώρες τις Δύσης επικρίνουν τη Μόσχα ότι προέβη στην κίνηση αυτή χωρίς να έχει την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Στείλαμε χθες επιστολή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεσή μας να στείλουμε νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια. Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται. Θέλουμε να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε στους όρους αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας, της διέλευσης της αυτοκινητοπομπής από τον ίδιο δρόμο, με την ίδια συμμετοχή Ουκρανών συνοριακών φρουρών και τελωνειακών υπαλλήλων, το συντομότερο δυνατόν. Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τον Ερυθρό Σταυρό», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η κίνηση αυτή από τη ρωσική πλευρά θα γίνει εντός των προσεχών ημερών, διευκρινίζοντας ότι έχει σταλεί στο Κίεβο «λεπτομερής κατάλογος του φορτίου των φορτηγών» που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ελπίζουμε ότι οι παρεξηγήσεις που υπήρξαν κατά τη διέλευση της πρώτης αυτοκινητοπομπής (με 1.800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας) θα ληφθούν υπόψη και ότι δεν θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις».

Παραμονή της συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Μινσκ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μορφή διπλωματίας για να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σχήμα εφόσον υπάρχει ένα αποτέλεσμα», τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι «να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν μεταξύ τους».

 

 

«Τίποτα το ταπεινωτικό στην παρέλαση των ανταρτών»

Χθες, Κυριακή, φιλορώσοι αντάρτες οργάνωσαν παρέλαση στο κέντρο του προπυργίου τους, αναγκάζοντας δεκάδες Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να λάβουν μέρος σε αυτήν, ενώ η υπόλοιπη χώρα τιμούσε τη γιορτή της Ανεξαρτησίας.

«Είδα μια φωτογραφία της παρέλασης. Δεν είδα τίποτε που να μπορεί να θεωρηθεί ταπεινωτικό», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Όσον αφορά την εξευτελιστική μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, ας αφήσουμε τους δικηγόρους να ασχοληθούν με αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ, ενώ αργότερα κατηγόρησε την ουκρανική εθνοφρουρά για διάπραξη «ωμών εγκλημάτων πολέμου» σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Η Ρωσία κατηγορεί τακτικά το Κίεβο ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, κυρίως με «τυφλούς βομβαρδισμούς του» σε κατοικημένες περιοχές από την έναρξη της αιματηρής σύγκρουσης, η οποία αριθμεί ήδη περισσότερους από 2.200 νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο, η Γερμανία καταδίκασε την παρέλαση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στο κέντρο του Ντονέτσκ, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ πιθανό έγκλημα πολέμου».

 

 

efsyn.gr

Scroll to top