ΑΠΕ-ΜΠΕ

26/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενός Κουβέλη μύρια έπονται

Διά της Σοφίας Βούλτεψη, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν -προς το παρόν- για την υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για την προεδρία και προσπαθεί να βρει με άλλους τρόπους τις χαμένες ισορροπίες μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στα θέματα του ΕΝΦΙΑ, των απολύσεων και του αντιρατσιστικού.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Παρά τις διαρροές που εκπορεύτηκαν ταυτόχρονα από το μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη ως προς την υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση ανέκρουσε χθες πρύμναν διά της εκπροσώπου της.

 

Η Σοφία Βούλτεψη, δίχως να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προτείνει την υποψηφιότητα Κουβέλη, είπε ωστόσο (στο «Βήμα FM») πως «δεν έχουμε ανοίξει κανένα θέμα. Αντιθέτως, λέμε ότι είναι πολύ πρόωρο αυτό το θέμα και στη στιγμή που ετέθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα προέδρου, με μοναδικό σκοπό βέβαια να επισπεύσει τις εκλογές, έναν χρόνο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας».

 

Πάλι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Παρ’ ότι όμως η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την «πρόωρη» έναρξη της συζήτησης, η εκτίμηση που υπάρχει, ακόμη και σε ορισμένες πλευρές της Ν.Δ., είναι πως στόχος του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη είναι αφ’ ενός ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης σε μια περίοδο που η κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ διέρχεται σοβαρότατη κρίση. Και αφ’ ετέρου να παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και πάντως να μπλοκάρει την εξέλιξη των συνομιλιών μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΜΑΡ.

 

Γεγονός είναι δε πως στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη συμφωνούν οι περισσότερες πλευρές εντός Ν.Δ., συμπεριλαμβανομένης της καραμανλικής, παρά τα περί του αντιθέτου διαρρέοντα με αφορμή το σχόλιο του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Β. Αντώναρου στο twitter. Ο κ. Αντώναρος έγραψε «τι έχουν να δουν τα ματάκια μας ακόμη», γεγονός που εξελήφθη ως αντίθεση και του πρώην προέδρου της Ν.Δ.

 

Αλλες πηγές ωστόσο προσκείμενες στον Κ. Καραμανλή έλεγαν πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της συζήτησης για το πρόσωπο του υποψηφίου, εκτός αν πρόκειται για κάποιον με τον οποίο αντιτίθεται ριζικά. Η εκτίμησή του όμως στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη είναι γνωστή.

 

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως ενδεχομένως ο κ. Κουβέλης, παρ’ ότι πλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει τη γραμμή Τσίπρα και να πει μεν το «ναι» αν τελικώς προταθεί από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά τις εκλογές και κατόπιν συμφωνίας και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Κι ενώ το θέμα αναμένεται να συντηρηθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, πραγματοποιείται σήμερα στις 11 π.μ. στο μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, παρουσία τελικώς και του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.

 

Στο τραπέζι της συζήτησης θα μπει κατ’ αρχάς ο ΕΝΦΙΑ και η διόρθωση των λαθών στα αρχικά εκκαθαριστικά. Ταυτόχρονα οι πληροφορίες θέλουν να συζητούνται ενδεχόμενες φοροελαφρύνσεις τις οποίες ο κ. Σαμαράς θέλει να εξαγγείλει από του βήματος της ΔΕΘ, αλλά θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα στη συνάντηση της 3ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

 

Ο κ. Σαμαράς θα προεδρεύσει άλλωστε σήμερα και σειράς συσκέψεων με τους υπουργούς που θα μετάσχουν στην κυβερνητική αποστολή στη γαλλική πρωτεύουσα (Δένδιας, Μητσοτάκης κ.ά.).

 

Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα συζητηθούν και τα δύο αγκάθια που έχουν προκαλέσει ρήξη μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, δηλαδή οι απολύσεις στο Δημόσιο και το αντιρατσιστικό.

 

Το αγκάθι των απολύσεων

 

Για τις απολύσεις ακόμη 15.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα το ΠΑΣΟΚ ζητεί η κυβέρνηση να αναθεωρήσει ουσιαστικά, αλλά συναντά την κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη.

 

Σε ό,τι αφορά το αντιρατσιστικό, η Σοφία Βούλτεψη στις χθεσινές της δηλώσεις είπε πως «θα κατατεθεί, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα». «Είναι ένα θέμα για το οποίο έγιναν πολλές συζητήσεις και κατατέθηκαν τροπολογίες, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να τις μελετήσει και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σωστό, δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

Scroll to top