26/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεδρικά σενάρια για τον πρόεδρο

Η ΔΗΜΑΡ διαψεύδει τις συνεννοήσεις με την κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά κρατά «ζεστό» το ενδεχόμενο για αργότερα. Ποιοι βουλευτές αντιδρούν και ποιοι καλοβλέπουν την υποψηφιότητα Κουβέλη.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Στον αστερισμό της προεδρολογίας κινείται η ΔΗΜΑΡ, μετά τα σενάρια που έφεραν τον Φώτη Κουβέλη ως τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου.

 

Η επίσημη θέση που εξέφρασε και χθες η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση ή συνεννόηση με την κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα, το οποίο είναι πρόωρο να τίθεται επί τάπητος, έξι μήνες πριν από την εκκίνηση της συνταγματικά προβλεπόμενης διαδικασίας. Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, αν και διέψευδαν κάθε είδους διαβούλευση, φανερή ή μυστική, επί του παρόντος, απέφευγαν να αποκλείσουν κατηγορηματικά την προοπτική της Προεδρίας, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα θα κριθεί στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο και σε συνάρτηση με τις ασκούμενες πολιτικές. Σημειώνεται πάντως ότι ο ίδιος ο κ. Κουβέλης πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα -και μέσω της «Εφ.Συν.»- σε έντονο ύφος είχε απορρίψει ότι ενδιαφέρεται να αποτελέσει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, δηλώνοντας «μάχιμος» και «ενεργός» πολιτικός.

 

Υπέρ, κατά… λευκό

 

Στον δημόσιο διάλογο, που μοιραία μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, μια μερίδα βουλευτών και στελεχών, με πιο αιχμηρό στις διατυπώσεις του τον Γιάννη Πανούση, τάχθηκε ξεκάθαρα κατά μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη, με το επιχείρημα ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δοθεί το «φιλί της ζωής» στη συγκυβέρνηση για να διατηρηθεί στο τιμόνι της χώρας. Κάποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν στη γραμμή της ηγεσίας, ενώ εκπρόσωποι της εσωκομματικής μειοψηφίας εκτιμούσαν ότι ο κ. Κουβέλης θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή.

 

Στην Αγίου Κωνσταντίνου αντιλαμβάνονται ότι ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ, παρά τις άσχημες επιδόσεις της στις πρόσφατες εκλογές, συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα σημαντικός και η στάση που θα κρατήσει σχετικά με την προεδρική εκλογή εξαιτίας της σπουδαιότητας του ζητήματος θα αποτελέσει το κλειδί για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, επιλέγεται για την ώρα μια μέση λύση, αφενός της διάψευσης υπόγειων διαδρομών και αφετέρου της διατήρησης ανοιχτού του ενδεχομένου για το εγγύς μέλλον, αναλόγως των δεδομένων που θα προκύψουν τότε.

 

Επιχειρώντας μια αποκωδικοποίηση της προσέγγισης των 10 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις τους, σίγουρα αρνητικά -ακόμη κι αν επρόκειτο να προταθεί ο Φώτης Κουβέλης- θα ψήφιζαν οι Ασημίνα Ξυροτύρη, Γιάννης Πανούσης και Μαρία Ρεπούση, ενδεχομένως και οι Μαρία Γιαννακάκη και Γιώργος Κυρίτσης. Με τα επίσημα κομματικά νερά εκτιμάται ότι θα πλεύσουν οι Δημήτρης Αναγνωστάκης, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, ενώ θετικοί στην ανάδειξη Προέδρου από την παρούσα Βουλή εμφανίζονται ο Σπύρος Λυκούδης και ίσως η Νίκη Φούντα.

 

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, αρνήθηκε ότι έχει γίνει «νύξη ή βολιδοσκόπηση» στον Φώτη Κουβέλη για υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «ούτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα σε στέλεχος της ΔΗΜΑΡ». «Δεν ξέρω ποιος και ποιον Πρόεδρο βρήκε», συνέχισε, «ωστόσο είναι εξαιρετικά πρόωρο να θεωρούμε ότι μπορούμε να “κλειδώσουμε” τον Πρόεδρο έξι μήνες πριν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η θέση μας για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής είναι ότι θα πρέπει να κριθεί στον προβλεπόμενο χρόνο και σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και με τις πολιτικές που ασκούνται».

 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε ο Νίκος Τσούκαλης, υπογραμμίζοντας όμως ότι με τις υφιστάμενες κυβερνητικές πολιτικές η ΔΗΜΑΡ δεν θα συναινέσει (ΑΠΕ).

 

«Ακαιρη» χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.» ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίου του κόμματος στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Διαφωνία Πανούση

 

Τη ριζική διαφωνία του με την υποψηφιότητα Κουβέλη εξέφρασε ο Γιάννης Πανούσης (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»), εξηγώντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η χώρα θα ζήσει τραγελαφικά γεγονότα, καθώς ο κ. Κουβέλης θα καλείται να υπογράφει νομοσχέδια τα οποία θα καταψηφίζει το κόμμα του. Μάλιστα, σε άλλη συνέντευξη («Παραπολιτικά Fm») προέβη στην εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «έχει συμφωνήσει με τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο» και έκανε λόγο για προσωπικές φιλοδοξίες και κατευθυνόμενες κινήσεις που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή, από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα, όφειλε να το διαψεύσει, όπως και τις προηγούμενες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Χρ. Μαχαίρας δήλωσε ότι «ο κ. Κουβέλης διέψευσε διά του Γραφείου Τύπου και εμού προσωπικά» τα όποια σενάρια.

 

Υπέρ της επιλογής Κουβέλη τάχθηκε ο Σπύρος Λυκούδης αλλά το ζήτημα να ανοίξει «στην ώρα του», ενώ ο Θόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε αντί της προεδρολογίας η κουβέντα να στραφεί στο χρέος και την αποκλιμάκωση της λιτότητας.

 

 

 

Scroll to top