Αφού συμφώνησαν ότι βασική αρχή της Ευρώπης πρέπει να είναι η λιτότητα, Μέρκελ και Ραχόι βγήκαν για έναν περίπατο στους αγρούς, κοντά στον ναό του Σαν Χαμές στην Κομποστέλα

REUTERS/Miguel Vidal

26/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισπανία – Γερμανία συμμαχία

Στον κόσμο τους Ραχόι και Μέρκελ επανέλαβαν το ποίημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αγνοώντας την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Επιδεικνύοντας πλήρη σύμπτωση απόψεων και εμμονή στις πολιτικές λιτότητας που «οφείλουν να συνεχιστούν», ο Ισπανός πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος επισφράγισαν μια συμμαχία που αγνοεί πεισματικά όχι μόνο τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής για τους λαούς και τις διαφωνίες στους κόλπους της Ευρώπης αλλά και τις πολιτικές κρίσεις που προκαλεί, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Γαλλία.

 

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη επίσκεψη της Μέρκελ στη γενέτειρα του Ραχόι, το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη Γαλικία, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την αναγκαιότητα συνέχισης των πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντιθέσεις που εκφράζονται σε Ιταλία και Γαλλία. Ο Ραχόι υποσχέθηκε στη Μέρκελ νέες περικοπές, τονίζοντας πως «Πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κάποιες φορές είναι σκληρές και είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να τις εφαρμόζουμε. Στην Ισπανία αρχίζουμε να βλέπουμε τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων που έχουμε πραγματοποιήσει σε στενή συνεργασία με τη Γερμανία κι άλλους εταίρους». Και η Μέρκελ ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση, αναφέροντας αρκετές φορές πως «η Ισπανία αποτελεί παράδειγμα ότι δύσκολες μεταρρυθμίσεις δίνουν αποτελέσματα» και ότι «με την κυβέρνηση του Ραχόι τέθηκαν τα θεμέλια μιας πορείας ευημερίας της Ισπανίας».

 

Η συνέντευξη Τύπου καθυστέρησε να ξεκινήσει, καθώς την τελευταία στιγμή άλλαξε το πρόγραμμα λόγω της συγκέντρωσης εκατοντάδων πολιτών που διαδήλωναν κατά των περικοπών κοντά στον καθεδρικό του Αγίου Ιακώβου που θα επισκεπτόταν η Μέρκελ.

 

Δεκάδες τραυματίες

 

Η επιχείρηση της αστυνομίας για την απώθησή τους κατέληξε στον τραυματισμό δεκάδων, με την τοπική κυβέρνηση να δικαιολογεί τη βία με το σκεπτικό ότι «η συγκέντρωση ήταν παράνομη».

 

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ραχόι απέφυγαν να σχολιάσουν την απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού Βαλς να υποβάλει την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησής του, κίνηση που αποτελεί έκφραση της πολεμικής που έχει ξεσπάσει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ακριβώς λόγω των διαφωνιών για τις πολιτικές λιτότητας. Και οι δύο εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Φρανσουά Ολάντ, στέλνοντας συγχρόνως σαφές μήνυμα ότι πρέπει να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η δημοσιονομική προσαρμογή και «η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί».

 

Τι κι αν έπειτα από χρόνια «μεταρρυθμίσεων» και λιτότητας η ευρωζώνη στην ουσία δεν παρουσιάζει σχεδόν μεγέθυνση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του τον Ιούλιο προβλέπει ότι αυτή θα φτάσει φέτος μόλις στο 1,1%, ενώ το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο. «Στην πραγματικότητα αυτό που ανακοίνωσαν Ραχόι και Μέρκελ είναι μεγαλύτερη φτώχεια, κι άλλο σφίξιμο στο ζωνάρι, λες και είναι λίγα όσα έχει υποστεί ο λαός έως σήμερα με το “ιερό παραμύθι” της ανταγωνιστικότητας και της αναγκαιότητας της μείωσης των προϋπολογισμών», γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα «El Publico», μιλώντας για μια επίσκεψη που «άναψε τη φλόγα της αγανάκτησης (αφού ακόμη και η διαμαρτυρία εναντίον της είναι παράνομη) και ανέδειξε τον Ραχόι σε απλό εκπρόσωπο των σχεδίων της Μέρκελ».

 

Η καγκελάριος, που χθες μοιράστηκε με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος έναν περίπατο μιας ώρας στην ιστορική διαδρομή του προσκυνήματος του Αγίου Ιακώβου κι ένα τετράωρο δείπνο, μίλησε για μια «ξεχωριστή επίσκεψη» που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή της. Ανταποδίδοντας δε την «πρόσκληση φιλίας» του πολιτικού που «υπέδειξε ως προτιμώμενο σύμμαχό της στην Ευρώπη» (όπως έγραψε η «Vanguardia»), εξέφρασε τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για την προεδρία του Eurogroup. Υπερθεμάτισε, μάλιστα, θυμίζοντας τις πολύ καλές σχέσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και δηλώνοντας πως ο Γκίντος (που εφάρμοσε τη λιτότητα με πάθος ζηλωτή) «υπήρξε ένας εξαίρετος υπουργός Οικονομίας σε δύσκολους καιρούς για την Ισπανία».

 

Scroll to top