26/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί τρία

      Pin It

Βραβείο Νίκου Θέμελη

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Ανδρο η απονομή του βραβείου Νίκου Θέμελη που έχει καθιερώσει ο δήμος του νησιού στη μνήμη του συγγραφέα. Με τη συνδρομή του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης» η κριτική επιτροπή επιλέγει κάθε χρόνο ένα βιβλίο που θα άρεσε και θα ταίριαζε με την αισθητική του Ν. Θέμελη. Φέτος το βραβείο παρέλαβε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δερτιλής, για το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες» (εκδόσεις Πόλις) στο οποίο αναφέρεται -μέσα από μια οικογενειακή ιστορία- στην ιστορική πορεία της Ελλάδας τους τελευταίους δύο αιώνες.

 

Μ.Κ.

 

…………………………………………….

 

Χάσαμε τη Φιλιπετί

 

Γυναίκα με όραμα, πολιτική οξυδέρκεια και τόλμη, η Ορελί Φιλιπετί, υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας -ώς χθες- είναι ακόμη μία μεγάλη απώλεια για την πολιτική σκηνή της χώρας. Μετά τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, η Φιλιπετί με επιστολή της στην εφημερίδα «Le Monde» εξηγεί τους λόγους της αποχώρησής της και διευκρινίζει τι σκοπεύει να κάνει. «Υπάρχει το καθήκον της αλληλεγγύης, αλλά υπάρχει και το καθήκον της ευθύνης απέναντι σε εκείνους που μας έκαναν αυτό που είμαστε. Επιλέγω να μείνω πιστή στα ιδανικά μου. Γι ‘αυτό και δεν θα είμαι υποψήφια για μια νέα υπουργική θέση».

 

Μ.Κ.

 

…………………………………………….

 

Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ

 

Σε απόλυτο «πολιτιστικό μποϊκοτάζ όλων των εκδηλώσεων που οργανώνονται από το Ισραήλ» κάλεσε τον κόσμο ο Κεν Λόουτς (φωτ.), καταδικάζοντας συγχρόνως την υποστήριξη που του προσφέρουν ΗΠΑ και Βρετανία. Από το Σαράγεβο όπου βρίσκεται, ο σημαντικός δημιουργός έκανε στη διάρκεια ομιλίας του παραλληλισμούς της δοκιμασίας που υπέστησαν οι κάτοικοι του Σαράγεβο όταν η πόλη τους ήταν υπό πολιορκία και εκείνης που βιώνουν σήμερα στη Γάζα. «Ντροπή στη χώρα μου, που ακολουθεί τα νταηλίκια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, δεν είμαστε αδύναμοι. Μπορούμε να δράσουμε από κοινού».

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top