26/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναυτικός νεκρός σε δυστύχημα

      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Ενας ναύτης έχασε τη ζωή του χθες το πρωί σε εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο ρυμουλκό πλοίο «Μ. Αλέξανδρος», το οποίο βρισκόταν στο νότιο τμήμα του αγκυροβολίου του λιμανιού του Πειραιά.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, το δυστύχημα συνέβη κατά τη διαδικασία περισυλλογής ρυμουλκίων (συρματόσχοινα – κάβοι) του «Μ. Αλέξανδρος» μετά την αποδέσμευση ρυμουλκούμενου πλοίου. Τραυματίστηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ο 42χρονος ναυτολογημένος με την ειδικότητα ναύτη, με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα. Ο πλοίαρχος κάλεσε σε βοήθεια και άμεσα έσπευσε στην περιοχή παραπλέον πλωτό ανοιχτής θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού και περισυνέλεξε τον ναυτικό.

 

Μεταφέρθηκε με το ΠΑΘ στην Ακτή Ξαβερίου και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο «Τζάνειο», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Το ρυμουλκό οδηγήθηκε στο Β΄Λιμενικό Τμήμα στο Κερατσίνι, το οποίο θα διενεργήσει την προανάκριση, ενώ συνελήφθη ο 52χρονος πλοίαρχος και παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής του 42χρονου ναυτικού.

 

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ) διεξάγει τεχνική διερεύνηση για το ναυτικό δυστύχημα στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4033/2011 (ΦΕΚ Α΄ 264), για τον εντοπισμό των αιτιών και παραγόντων που οδήγησαν σε αυτό.

 

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνεται: «Μια ακόμη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον σταθμό ΔΕΗ της Μεγαλόπολης, έχουμε άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα στον Πειραιά. Με ανθρώπινες ψυχές “μετράται”, δυστυχώς, η παντελής απουσία προληπτικών μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, που δεν οφείλεται απλώς σε αμέλεια της μνημονιακής συγκυβέρνησης, αλλά κυρίως στην πολιτική της βούληση να εκχωρήσει τον έλεγχο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

 

[email protected]

 

Scroll to top