Palaistinioi-Gaza

26/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζα

Σήμερα, Τρίτη, ξεκινά επίσημα η εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της Αιγύπτου με τους όρους που έθεσαν οι δύο πλευρές. Μέχρι την τελευταία στιγμή, υπήρχαν απώλειες από ρουκέτες και βομβαρδισμούς.
      Pin It

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία συμφώνησαν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι, θα ισχύσει από τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Από την πλευρά τους και οι Ισραηλινοί επιβεβαίωσαν την έναρξη της εκεχειρίας.

«Θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση ως τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) με την οποία θα ενημερώνουμε ότι επιτεύχθηκε μια μακράς διάρκειας εκεχειρία μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, έπειτα από την οποία θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Κάιρο», δήλωσε ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ο Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ από το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η Αίγυπτος μας ενημέρωσε ότι το Ισραήλ δέχθηκε την παλαιστινιακή πρόταση για μια εκεχειρία», δήλωσε νωρίτερα ο Χάλεντ αλ Μπατς που εκπροσωπεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ στις συνομιλίες στην Αίγυπτο.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένουμε μια ανακοίνωση από το Κάιρο».

 

gaza2

 

Οι όροι που πρότεινε το Κάιρο

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, το Κάιρο πρότεινε διακοπή των εχθροπραξιών, άμεσο άνοιγμα των μπλοκαρισμένων δρόμων ώστε να μπορούν οι – αποκλεισμένοι ως σήμερα – Παλαιστίνιοι να εισέρχονται στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, καθώς και τη διεύρυνση της αλιευτικής ζώνης του θύλακα στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε δεύτερο στάδιο, που θα αρχίσει ένα μήνα αργότερα, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα συζητήσουν την κατασκευή ενός θαλάσσιου λιμένα της Γάζας και την απελευθέρωση των κρατουμένων της Χαμάς από τους Ισραηλινούς.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Αίγυπτος θεωρούν τη Χαμάς ως μια απειλή για την ασφάλεια και ζητούν εγγυήσεις ότι δε θα συνεχίσει τις εχθροπραξίες.

 

Απώλειες λίγο πριν την εκεχειρία

Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας. Τα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων είναι τρία, στη Ράφα και πέντε τραυματίες.

Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από έναν όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ  και έξι τραυματίσθηκαν ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

 

efsyn.gr

Scroll to top