xardouvelis

27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΝΦΙΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μικροδιορθώσεις για να κοπάσουν οι αντιδράσεις

Το άγχος του κυβερνητικού επιτελείου μεταφέρεται πλέον στο πώς θα υποδεχτούν τις επίμαχες αλλαγές οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζητούμενο παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι χιλιάδες φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν δισθεώρητα ποσά... έστω και σε 6 δόσεις.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Με συμφωνία για μικρές διορθώσεις, οι οποίες όμως δεν αλλάζουν την ουσία της μετεξέλιξης του χαρατσιού στα ακίνητα, του ΕΝΦΙΑ, και με σκοπό αφενός να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης και αφετέρου να εξωραΐσουν το κλίμα στην κοινωνία που βρίσκεται στα κάγκελα τόσο για το ζήτημα αυτό όσο και για την εξάντληση των φοροδοτικών δυνατοτήτων της, έκλεισαν χθες το πρώτο μέρος της σύσκεψης που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα.

 

Οι τροποποιήσεις

 

Κυριότερη τροποποίηση, την οποία έσπευσαν να προβάλουν ως σημαντικότερη αλλαγή τα επιτελεία της δικομματικής, ήταν η καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις αντί πέντε, καθώς και η παρέμβαση στις τιμές προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις εντός σχεδίου περιοχές και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε περισσότερες από 400 περιοχές της ελληνικής περιφέρειας. «Εκεί είχε προκληθεί το πιο μεγάλο πρόβλημα και διορθώνεται πλήρως», διατείνονταν αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης κυβερνητικές πηγές.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, οι παραπάνω βελτιωτικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστούν λίαν συντόμως. Η αγωνία του κυβερνητικού στρατοπέδου μεταφέρεται πλέον στον τρόπο υποδοχής των επίμαχων αλλαγών από τους διαφωνούντες βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ωστόσο, με βάση την τακτική τους σε άλλες παρόμοιες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος, εκτιμάται ότι δεν θα επιμείνουν στις αρχικές αντιρρήσεις τους και θα υποστηρίξουν ότι οι πιέσεις που άσκησαν… έπιασαν τόπο. Εστω κι αν στην πραγματικότητα το χαράτσι και η φιλοσοφία του παραμένουν.

 

Ξεχωριστή περίπτωση και βραχνά για τη Χαριλάου Τρικούπη ενδέχεται να αποτελέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος τη Δευτέρα είχε διαμηνύσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεν ψηφίζει «πασαλείμματα». Στενοί του συνεργάτες έλεγαν χθες στην «Εφ.Συν.» ότι «θα επιμείνει και στη Βουλή στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει για τον ΕΝΦΙΑ» – αναφορά που περιλαμβάνει και την εκδοχή ενός «αντάρτικου».

 

Αγνωστη παραμένει επίσης η αντίδραση της τρόικας, αν και προς τούτο η κυβέρνηση επιχείρησε χθες διά της εκπροσώπου της Σοφίας Βούλτεψη να στείλει μήνυμα «νομιμοφροσύνης» στα συμφωνηθέντα: «Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της απόλυτα: να εισπράξει το ίδιο συνολικό ποσό από τη φορολογία ακινήτων όπως και πέρσι (από τον ΕΤΑΚ και τον ΦΑΠ που τώρα ενοποιούνται) διευρύνοντας ταυτόχρονα τη φορολογική βάση. Και βέβαια, ο ΕΝΦΙΑ εισπράττεται από μια πολύ μεγαλύτερη, ευρύτερη φορολογική βάση», τόνισε χαρακτηριστικά σε διαδοχικές ραδιοφωνικές της συνεντεύξεις, αναγνωρίζοντας λάθη και αστοχίες.

 

Η Σοφία Βούλτεψη δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «εξαπατά» τους πολίτες υποσχόμενος κατάργηση του ΕΝΦΙΑ «αλλά δεν λένε με τι θα τον αντικαταστήσουν».

 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε εξάλλου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας γενικόλογα ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και την τροπολογία που θα κατατεθεί, ως ένδειξη του κλίματος σύμπνοιας με τη Ν.Δ., παρά τις διαφοροποιήσεις των προηγούμενων ημερών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά δε με το εάν η κυβέρνηση, εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι, επιμένει στην πολιτική των φοροελαφρύνσεων, απάντησε ότι όλα θα γίνουν «όπως έχουμε πει κατά καιρούς».

 

Πέρα από την ενδοκυβερνητική διαχείριση, το μεγαλύτερο άγχος για τη δικομματική έχει να κάνει με τις αντιδράσεις των πολιτών, αν δηλαδή θα πειστούν ότι οι ενέργειες που γίνονται δεν αποτελούν απλώς επικοινωνιακά φτιασιδώματα εν όψει ΔΕΘ αλλά κινήσεις ελάφρυνσης στο μέτρο του δυνατού. Το πιο πιθανό φυσικά είναι οι ελπίδες στο Μαξίμου να αποδειχτούν φρούδες, καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν στα γκισέ των τραπεζών και των εφοριών να πληρώσουν τα ίδια δυσθεώρητα ποσά.

 

Το αντιρατσιστικό

 

Στην ίδια σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η συζήτηση του επίμαχου νομοθετήματος είχε αναβληθεί έπειτα από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου κι ενώ είχε αναπτυχθεί φημολογία περί παραπομπής του στις ελληνικές καλένδες εξαιτίας έντονων διαφωνιών από τη Ν.Δ. και εκκλησιαστικούς κύκλους.

 

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου -παρουσία υπουργών- όπου στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι επαφές που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία με την τρόικα στο Παρίσι και θα καθοριστεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η Αθήνα.

 

 

 

Scroll to top