Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Ξαφνική πολιτική κρίση ξέσπασε -και- στην Αυστρία, μετά τη χθεσινή παραίτηση του κεντροδεξιού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών, Μίκαελ Σπιντελέγκερ, λόγω των σφοδρών εσωκομματικών επικρίσεων που δέχεται για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που… δεν προωθούσε.

 

Στην πράξη, ο 54χρονος Σπιντελέγκερ έπεσε θύμα «εξέγερσης» στο κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας (OVP), λόγω της άρνησής του να μειώσει τους συντελεστές του φόρου εισοδήματος, αν η μείωση αυτή δεν χρηματοδοτηθεί από την επιβολή… ισοδύναμων νέων φόρων. Επέμενε, μάλιστα, στην αναβολή της μείωσης του φόρου εισοδήματος, που ο ίδιος είχε υποσχεθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, και την οποία προωθούσαν στον κυβερνητικό συνασπισμό τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και πολλά κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

 

Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Σπιντελέγκερ απέρριπτε τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, τον αποκαλούμενο «φόρο των εκατομμυριούχων», καθώς θα αφορούσε ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου, που ωστόσο ο ίδιος –ως γνήσιος νεοφιλελεύθερος- θεωρούσε «σταγόνα στον ωκεανό». Ακόμη και χθες, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του από όλα τα αξιώματα, ο απερχόμενος υπουργός επέμεινε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση «μπορεί να έλθει μόνον εφόσον το κράτος εξοικονομήσει τόσα ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις» και ότι η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Αυστρία, τονίζοντας ότι «ο αυστριακός δρόμος πρέπει να οδηγεί στο Βερολίνο και όχι στην Αθήνα»…

 

Το βέβαιο είναι πως ο Σπιντελέγκερ δεν θα λείψει σε πολλούς Αυστριακούς, περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του, αφού υπό την ηγεσία του την τελευταία τριετία το κόμμα έχει δει τα ποσοστά του να καταβαραθρώνονται, λόγω της επιμονής του στο «γερμανικό μοντέλο» σφιχτής οικονομικής πειθαρχίας. Κορυφαία στελέχη των κομματικών οργανώσεων του OVP στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι τοπικοί κυβερνήτες, πνέουν εδώ και καιρό μένεα κατά του αντικαγκελάριου, χρεώνοντάς του τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική αλλά και την εντυπωσιακή άνοδο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), το οποίο ήδη εμφανίζεται να προηγείται σε μερικές δημοσκοπήσεις. Να σημειωθεί ότι τον άλλο μήνα διεξάγονται τοπικές εκλογές σε πέντε κρατίδια, όπου το OVP αναμένεται να σημειώσει νέες απώλειες.

 

Τώρα το Λαϊκό Κόμμα καλείται να εκλέξει νέο αρχηγό, που θα γεφυρώσει το χάσμα τόσο εντός του κόμματος όσο και μεταξύ των εταίρων: μακράν το δημοφιλέστερο στέλεχος της Κεντροδεξιάς είναι ο μόλις 28χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά αναλυτές λένε πως μπορεί να είναι υπερβολικά άπειρος για να αναλάβει το τιμόνι του κόμματος. Πιο πιθανό είναι να προωθηθεί, έστω και ως ενδιάμεση λύση, ο υπουργός Οικονομίας Ράινχολντ Μιτερλένερ. Σε κάθε περίπτωση, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για την αντοχή του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού» μετά την παραίτηση Σπιντελέγκερ, τονίζοντας πως περιμένει ότι «θα κρατήσει ώς το 2018».

 

Scroll to top