Ενας εφιάλτης 50 ημέρων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι κάτοικοι της Γάζας ήταν εγκλωβισμένοι και ανυπεράσπιστοι απέναντι στις φονικές βόμβες των Ισραηλινών τελείωσε. Είναι απόμενο λοιπόν ο κόσμος να βγει και να το γιορτάσει. Οι σκέψεις για τη δύσκολη επόμενη μέρα μπορούν να περιμένουν

REUTERS/Mohammed Salem

27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια εκεχειρία, τρεις «νικητές», χιλιάδες νεκροί

Ο κόσμος στη Γάζα βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει το τέλος του εφιάλτη, ωστόσο η επόμενη μέρα στη Λωρίδα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη.
      Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

Και την 50ή ημέρα έγινε εκεχειρία. Παρότι οι ρουκέτες και πύραυλοι έπεφταν μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από τις 7 χθες το απόγευμα, οι Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους, όπου και αν βρίσκονταν, από τους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου μέχρι τη Δυτική Οχθη και φυσικά τη Γάζα, για να γιορτάσουν τη «νίκη» τους. Η πληροφορία για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ισραηλινούς είχε διαρρεύσει πρώτα από αξιωματούχους της Χαμάς, που πανηγύριζαν διακηρύσσοντας ότι «ο πολιορκημένος λαός των Παλαιστινίων κατάφερε να νικήσει τον ισχυρότερο στρατό στη Μέση Ανατολή και κατέστρεψε τον μύθο του ανίκητου…».

 

Ανακοίνωση του Αμπάς

 

Η είδηση έγινε επίσημη λίγο αργότερα, με την ανακοίνωση από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την επιβεβαίωσή της από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, όμως, απέφυγε να ζητήσει την έγκριση του υπουργικού του συμβουλίου.

 

Η Χαμάς υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, με αντάλλαγμα το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων από και προς τη Γάζα, τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση της ισοπεδωμένης Λωρίδας. Και ένα μήνα μετά, η Αίγυπτος θα καλέσει πάλι τις δύο πλευρές για διαπραγματεύσεις πάνω σε τρία βασικά ζητήματα: την κατασκευή λιμανιού και αεροδρομίου στη Γάζα και την απελευθέρωση των προσφάτως συλληφθέντων Παλαιστινίων. Οσο για τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, αυτή η συμφωνία είναι μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους, που αποτελεί ευκαιρία για να «κτιστεί ένα νέο έθνος και να τελειώσει η κατοχή» και περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της ζώνης αλιείας για τους Παλαιστίνιους από τα τρία στα έξι μίλια από τις ακτές της Γάζας, τη μείωση της ζώνης ασφαλείας των Ισραηλινών μέσα στα εδάφη της Γάζας από τα 300 στα 100 μέτρα και την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων της Λωρίδας από άνδρες της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Αλλη οπτική

 

Οι Ισραηλινοί -που επίσης εμφανίστηκαν νικητές υποστηρίζοντας ότι «συνέτριψαν τη Χαμάς»- δεν είναι βέβαιο ότι βλέπουν τη νέα κατάσταση με το ίδιο μάτι. Ανώτεροι αξιωματούχοι, γράφει η Haaretz, είπαν ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει μεν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα -συμπεριλαμβανομένων και οικοδομικών υλικών- υπό επίβλεψη, αλλά η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει τα αιτήματα της Χαμάς για κατασκευή αεροδρομίου και λιμανιού ή την απελευθέρωση κρατουμένων. Οι δύο πλευρές -τόνισαν- θα έχουν την ευκαιρία σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις να θέσουν τα θέματά τους, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης της Γάζας, που τόσο πολύ επιθυμεί το Τελ Αβίβ.

 

Κρίσιμος μήνας

 

Τότε πιθανότατα θα αρχίσουν και τα δύσκολα. Ο επόμενος μήνας θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ, κυρίως για τους Παλαιστίνιους, τόνισαν και οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, τουλάχιστον όσον αφορά το άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων. Κρίσιμο θα είναι το τεστ και για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ηδη τρία «γεράκια» της κυβέρνησής του -οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας και Εσωτερικής Ασφάλειας- εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στη συμφωνία, την οποία καταδίκασαν με σκληρές εκφράσεις και τα τοπικά συμβούλια στο νότιο Ισραήλ, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συνυπογράφοντας την κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, «παραδόθηκε στην τρομοκρατία».

 

Απομένει να αποδειχθεί η καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, αν και οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν χθες, μέχρι ένα λεπτό πριν από τις 7, με έναν νεκρό Ισραηλινό και δεκάδες τραυματίες από τη μία πλευρά και τουλάχιστον έξι θύματα από την άλλη. Σύμφωνα με τον απολογισμό του ισραηλινού στρατού, στη διάρκεια των 50 ημερών αυτού του πολέμου εκτοξεύτηκαν 4.562 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, 224 εκ των οποίων έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές, ενώ το Ισραήλ επετέθη σε 5.262 στόχους στη Γάζα.

 

Scroll to top