Του Γιώργου Τσιάρα
Αλλοι 24 Αφρικανοί πρόσφυγες ανασύρθηκαν νεκροί χθες από το «υγρό νεκροταφείο» της Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Σικελίας, ενώ το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να περισυλλέξει 364 ζωντανούς από το ίδιο ναυάγιο υπερφορτωμένου αλιευτικού σκάφους.
Η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς το κενό εξουσίας και ο κλιμακούμενος εμφύλιος στη Λιβύη έχουν επιτρέψει στους διακινητές να επαυξήσουν τα δρομολόγια του τρόμου: μόνο το τελευταίο τριήμερο εκατοντάδες μετανάστες έχουν πνιγεί στα αόρατα τείχη του «φρουρίου Ευρώπη», παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες των Ιταλών ναυτικών, που μάζεψαν από τη θάλασσα 4.000 ανθρώπους. Συνολικά, πάνω από 100.000 μετανάστες έχουν φτάσει από την αρχή του έτους στις ιταλικές ακτές, ενώ ο ΟΗΕ υπολογίζει τους πνιγμένους στη Μεσόγειο σε 1.889 άτομα, εκ των οποίων οι 1.600 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο καλοκαίρι που φεύγει.
Ηδη η Ιταλία έχει διαμηνύσει στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη της την επιχείρηση διάσωσης «Mare Nostrum» στα διεθνή ύδατα νότια της νήσου Λαμπεντούζα και πιέζει για μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, απειλώντας διά του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ότι «θα χαράξει τη δική της πορεία» στο ζήτημα, αν δεν εισακουστούν οι εκκλήσεις της. Σήμερα μάλιστα φτάνει εκτάκτως για συνομιλίες στη Ρώμη η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ –την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι καλεί τον ΟΗΕ να επέμβει για να ελέγξει τα ξέφραγα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, ώστε να περιοριστεί η «ροή» των μεταναστών.
Δύο Κοινοβούλια, δύο πρωθυπουργοί
Την ίδια στιγμή, στην ακυβέρνητη Λιβύη ο διχασμός επιτείνεται, καθώς η χώρα διαθέτει πλέον δύο Κοινοβούλια και… δύο πρωθυπουργούς: για την ακρίβεια, η πολιτοφυλακή της πόλης Μισράτα -που έχει συμμαχήσει με ισλαμιστές μαχητές και πριν από λίγες μέρες κατέλαβε έπειτα από άγριες μάχες το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, έχοντας εκδιώξει τη φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή του Ζιντάν και ουσιαστικά αποκτήσει τον ελέγχο της πρωτεύουσας- «ανέστησε» την προηγούμενη εθνοσυνέλευση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ισλαμιστές, και η οποία διόρισε νέο πρωθυπουργό τον φιλο-ισλαμιστή Ομάρ αλ Χάσι.
Η «νέα» Βουλή, που εξελέγη τον Ιούνιο χωρίς τη συμμετοχή ισλαμιστών και εξέλεξε πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Αμυνας Αμπντουλάχ αλ Θίνι, έχει εγκαταλείψει την πόλη έπειτα από επιθέσεις μαχητών στο κτίριο του Κοινοβουλίου και έχει μεταφέρει τις εργασίες της στο Τομπρούκ, μακριά από τις «εμπόλεμες ζώνες» της Τρίπολης και της Βεγγάζης. Μάλιστα χθες ο υπουργός Εξωτερικών τού Αλ Θίνι, Μοχάμεντ Τζιμπρίλ, κάλεσε εκ νέου τις ξένες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές και άλλες κρίσιμες υποδομές από τον… εσωτερικό εχθρό, που είναι φανερό πως έχει αποκτήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα στις δυτικές επαρχίες.
Το… κάλεσμα αυτό έχει ήδη, καθώς φαίνεται, βρει ευήκοα ώτα στην Αίγυπτο και τα Εμιράτα, που –σύμφωνα με αμερικανικές πηγές– πράγματι κρύβονται πίσω από τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων εβδομάδων κατά των ισλαμιστών στην Τρίπολη. Οπως έγραψαν οι New York Times, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι αεροσκάφη και πιλότοι από τα Εμιράτα βομβαρδίζουν συστηματικά –παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις των αξιωματούχων– κατά των ανταρτών, ορμώμενοι από αεροδρόμια στην Αίγυπτο.