Pavlidis-Paulos-1

27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Εχω πιο εύκολους τους στίχους, παρά τη μουσική

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός, που μας έδωσε σήμερα στο σάιτ μας ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι με τίτλο «Σκουπίδια», βρίσκεται σε περίοδο δημιουργικού οίστρου. Τόσο που, από μια φράση του Σταντάλ, εμπνεύστηκε ένα ολόκληρο... περίεργο ποίημα και το έντυσε με μουσική για τον νέο του δίσκο. Υπομονή ώς τότε.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Μην παραξενευτείτε μόλις διαβάσετε τους στίχους δίπλα. Δεν είναι λανθασμένα γραμμένοι, έτσι ακριβώς μας τους έδωσε ο Παύλος Παυλίδης. Κι έτσι ακριβώς μου τους τραγούδησε και στο στούντιο, a capella, με μια… ψευδή ερμηνεία, «είμαι ο Δειλιέν είμαι δηλόθ / και τραγουδάω επειδή είμαι τραυλόθ». Ακυκλοφόρητο το τραγούδι, θα περιέχεται στο επόμενο άλμπουμ του και ο Παυλίδης, πιστός αναγνώστης της εφημερίδας μας, θέλησε να το μοιραστεί μαζί μας και μαζί σας, κατ' αποκλειστικότητα. Αυτό κι ακόμα ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι, τα «Σκουπίδια», που μπορείτε να το ακούσετε στο site μας, στο www.efsyn.gr. Αφορμή για όλα ετούτα τα ωραία, η αποψινή μεγάλη του συναυλία στην Τεχνόπολη, στις 9 και μισή το βράδυ, ένα live ιδανικό για την όσο πιο ομαλή επιστροφή μας στην Αθήνα μετά τις διακοπές.

 

«Είναι πολύ καινούργιο κομμάτι, μόλις δύο εβδομάδων», μας εξηγεί, μέσα στο προσωπικό του στούντιο, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη. «Προσπαθώ να καταλάβω πώς μου ήρθε η ιδέα. Μάλλον διάβασα κάπου τη φράση «ο Ζυλιέν είναι δειλός» από το βιβλίο του Σταντάλ, αλλά δεν είμαι και σίγουρος, μπορεί να την έχω πλάσει την ιστορία μόνος μου, στο μυαλό μου. Εγώ μόνο, δηλαδή, να πιστεύω πως ο τύπος είναι δειλός. Ασχολήθηκα με αυτήν τη φράση από τη στιγμή που άρχισα να τη λέω και να ψευδίζω, αντί για το «ο Ζυλιέν είναι δειλός» έλεγα «ο Δειλιέν είναι δηλόθ»».

 

Ο Παύλος Παυλίδης είναι ποιητής. Οι στίχοι του, όχι μόνο τώρα που κάνει προσωπική καριέρα, αλλά και τότε με τα «Ξύλινα Σπαθιά», είναι μοναδικοί. «Από μία φράση συνήθως ξεκινούν τα τραγούδια μου», λέει, «σαν να τραβάς ένα σχοινάκι και μετά να έρχονται μόνες τους οι λέξεις. Σημειώνω διαρκώς φράσεις, όπου κι αν βρίσκομαι. Συνήθως οι πιο ενδιαφέροντες στίχοι είναι εκείνοι που έχω ξεχάσει να τους κάνω τραγούδια. Πολλές φορές, όταν ξεφυλλίζω κάποια τετράδια, βρίσκω τέτοια στιχάκια που περιμένουν να ασχοληθώ μαζί τους».

 

Μας αποκαλύπτει δε πως έχει πιο εύκολα τα λόγια στα τραγούδια του. «Οταν βρίσκω τον στίχο, η μουσική μετά αποτελεί υπόθεση λίγης ώρας. Οταν όμως υπάρχει η μουσική πρώτα, τότε πρέπει να ανακαλύψω τι… λέει, κάτι πολύ πιο περίπλοκο για μένα». Και όπως μας επισημαίνει, «ένα γεγονός αποτελεί συνήθως την αφορμή για ένα τραγούδι».

 

Ραντεβού απόψε, λοιπόν, στην Τεχνόπολη, με τα εισιτήρια να κοστίζουν 10 και 12 ευρώ. Μια συναυλία εφ' όλης της ύλης. Να δούμε, να ακούσουμε δηλαδή, αν θα παίξει και καινούργιες συνθέσεις. Εχει πολλές έτοιμες, ακόμα και στο… κινητό του τηλέφωνο υπάρχουν κάποιες. «Αθλιο γενικώς το κινητό τηλέφωνο, πολύ χρήσιμο όμως για τη δουλειά μου. Ηχογραφώ ανά πάσα στιγμή, ειδικά όποιες καλές ιδέες προκύπτουν στα soundcheck. Στιγμές αυτοσχεδιασμού της μπάντας που, αν δεν καταγραφούν εκείνη τη στιγμή, πάει, χάθηκαν».

 

…………………………………………….

 

* Είμαι ο Δειλιέν είμαι δηλόθ

και τραγουδάω επειδή είμαι τραυλόθ

μονάχα όταν τραγουδάω δεν τραυλίδω

κι όταν δεν κθέρω τι να πω όλο θφυρίδω 

μέθα στα δάθη τραγουδάω μοναχόθ

από χιλιόμετρα οι θκύλοι με γαυγίδουν

τα αφεντικά κοιμούνται ήθυχα και λεν

δεν είναι τίποτα περνάει ο Δειλιέν 

Κάποτε αγάπηθα κι εγώ πολύ βαθιά

ένα κορίτθι που ακόμη το αγαπάω

μα αντί να τρέκθω να το πάρω αγκαλιά

άρχιθα πάλι ο δειλόθ να τραγουδάω 

μα τα τραγούδια δεν κρατάνε και πολύ

και όταν έθκυπθα δειλά να τη φιλήθω

είδα μπροθτά μου ένα κάταθπρο χαρτί

που έγραφε μια μέρα θα γυρίθω 

Είμαι ο Δειλιέν δεν έχω ρίδεθ

μπορείθ να κάνειθ αν το θεθ πως δε με είδεθ

με παραθέρνει σαν τη θκόνη ο αέραθ

είμαι ο Δειλιέν είμαι ένα τέραθ 

Ενα βραδάκι που θα πιω θα οπλιθτώ

θα επιτεθώ και τουθ εχθρούθ θαθ θα θκορπίθω

θα παρελάθω κθαπλωτόθ κι όλοι θα λεν

ήτανε ήρωαθ τον λέγανε Δειλιέν 

Είμαι ο Δειλιέν κι είμαι δειλόθ

έτθι γεννήθηκα άραγε αυτό αλλάδει

αν θεθ να πάπθω άναπθε το φως

τραγουδάω γιατί φοβάμαι το θκοτάδι 

μέθα θτα δάθη τραγουδάω μοναχόθ

από χιλιόμετρα οι θκύλοι με γαυγίδουν

τ' αφεντικά κοιμούνται ήθυχα και λεν

δεν είναι τίποτα περνάει ο Δειλιέν

 

[email protected]

 

Scroll to top