27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΣΙΝΕΝΤ Ο’ΚΟΝΟΡ

Το 10ο το καλό

Μας είχε τρομάξει με τις διακηρύξεις συμπαράστασής της στο κίνημα «Ban Bossy» η εκκεντρική τραγουδίστρια. Τα 12 κομμάτια όμως που ερμηνεύει είναι γεμάτα ζωντάνια, χιούμορ και ενέργεια.
      Pin It

Τελικά ο θόρυβος που προκάλεσε η Σίνεντ Ο’Κόνορ πριν καν κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ δεν ήταν άνευ λόγου. Το «I’m not bossy, I’m the boss» κυκλοφόρησε στο πικ των καλοκαιρινών διακοπών (12 Αυγούστου) και, παρά την περιέργεια να το ακούσουμε, αργήσαμε να το πιάσουμε στα χέρια γιατί η εκκεντρική τραγουδίστρια μας είχε λίγο τρομάξει με τις διακηρύξεις της. Κακώς. Βαφτισμένο «I’m not bossy, I’m the boss» για να δηλώσει τη συμπαράστασή της στο κίνημα «Ban Bossy», το 10ο στούντιο άλμπουμ της περιλαμβάνει 12 κομμάτια που αλλάζουν όσα ξέραμε για εκείνη.

 

Το «Ban Bossy» είναι μια γυναικεία πρωτοβουλία που προσπαθεί να οπλίσει μεν με θάρρος και αυτοπεποίθηση τα μικρά κορίτσια αλλά να διώξει τη λέξη «bossy» από τα λεξικά, καθώς θεωρούν ότι χαρακτηρίζει αρνητικά τις γυναίκες. Διάσημα «μέλη» της οργάνωσης είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, η σχεδιάστρια μόδας Diane von Fürstenberg και φυσικά καλλιτέχνιδες όπως η Βικτόρια Μπέκαμ, η Μπιγιονσέ, η Τζένιφερ Γκάρνερ κ.ά. Οπως χαρακτηριστικά λένε στην «ιδρυτική» τους πράξη: «Οταν ένα μικρό αγόρι είναι δυναμικό, το αποκαλούν “ηγέτη”. Οταν ένα μικρό κορίτσι φέρεται αναλόγως, κινδυνεύει να κουβαλά για πάντα τον χαρακτηρισμό της “αυταρχικής”. Από το Γυμνάσιο ήδη, τα κορίτσια ενδιαφέρονται λιγότερο από τα αγόρια για τις αρχηγικές θέσεις. Αυτή είναι μια τάση που τα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους. Μαζί μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να αναλάβουν τα ηνία».

 

Μόλις δύο χρόνια μετά το «How About I Be Me (And You Be You)?» η 47χρονη Ιρλανδή τραγουδίστρια παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο και καλοφτιαγμένο άλμπουμ. «Δεν γράφω αυτοβιογραφικά τραγούδια πια, γράφω τραγούδια με χαρακτήρα». Απαλλαγμένη από την έντονη εσωστρέφεια, την αιχμή και την αυτοκριτική των προηγούμενων δίσκων της, στα τραγούδια αυτά ανασύρει το χιούμορ, τη λάμψη της και μια διάθεση αυτοσαρκασμού που της πάει πολύ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι «Take Me to Church» που έχει χαρούμενο ρυθμό και είναι μάλλον από τα καλύτερα πράγματα που έχει γράψει ποτέ. Παρ’ όλο που ανατρέχει στο παρελθόν της κι αναφέρεται σε κατεστραμμένες αγάπες και μάχες που έδωσε (όπως χαρακτηριστικά λέει «I’ve done so many bad things it hurts»), καταλαβαίνεις ότι περισσότερο στέκεται στη λύτρωση και τη συγχώρεση (I don’t wanna be that girl no more / I don’t wanna cry no more / I don’t wanna die no more) και λιγότερο στη φωτιά εκείνης της στιγμής.

 

Η καλή μέρα, όμως, φαίνεται από το πρώτο κιόλας κομμάτι «How About Me», στο οποίο αντιστρέφει παιχνιδιάρικα τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων, και στο αμέσως επόμενο «Dense Water Deeper Down», όπου «ερωτευμένη» παραδέχεται: «He makes me forget everything my mother warned / I think about him every night». Καλή στιγμή του άλμπουμ και το κομμάτι «The Visnu Room», με τις τρυφερές κιθάρες (το οποίο επρόκειτο να δώσει τον τίτλο στο άλμπουμ πριν ανακαλύψει το «Ban Bossy») και τον διάχυτο ερωτισμό που αποκαλύπτει τι πραγματικά θέλει μια γυναίκα την πρώτη νύχτα του γάμου της («your breath, your nakedness, all your softness, and your hardness»). Το κοριτσίστικο «Your Green Jacket» μοιάζει με εφηβική διακήρυξη για τον αιώνιο έρωτα.

 

Επιτέλους, η Σίνεντ δεν αυτομαστιγώνεται, αλλά γελά με τον εαυτό της. Επιτέλους, η ζωντάνια κι η ενέργεια που έχουν ώς τώρα καθορίσει τη μουσική και την πολιτική της σκέψη βγαίνουν στην επιφάνεια. Ωραία!

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Νέα συλλογή από τον Eminem

 

Ενα τουίτ του Eminem κι ένα μικρό βιντεάκι που ανέβασε στο Twitter αρκούσαν για να έχουμε την επιβεβαίωση που περιμέναμε. Μια διπλή συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου ο δημοφιλής ράπερ. Ο Eminem, που αυτό το διάστημα παρουσιάζει με τη Ριάνα την παγκόσμια περιοδεία The Monster Tour (κι εννοείται έχει ήδη υποκύψει στο Ice Bucket κάλεσμα), αποκάλυψε πως ο τίτλος της συλλογής του θα είναι «Shady XV». Είναι φανερό πως αναφέρεται στον 15ο δίσκο που βγάζει με την εταιρεία Shady Records η οποία συμπλήρωσε 15 χρόνια. Ο Eminem την ίδρυσε το 1999 μαζί με τον μάνατζέρ του, Πολ Ρόζενμπεργκ, κι ώς τώρα στον κατάλογό της υπάρχουν ονόματα όπως οι Obie Trice, 50 Cent και άλλοι. Το άλμπουμ με το νέο υλικό μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα.

 

M.K.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Ο Μόρισεϊ τιμά τους Ramones

 

Σύμφωνα με το True to You ο πρώην frontman των Smiths είναι εκείνος που θα επιμεληθεί τη νέα συλλογή «Best of the Ramones» που πρόκειται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τη Sire/Rhino. Ο Μόρισεϊ, που βρίσκεται σε διαμάχη με τη δισκογραφική του εταιρεία αλλά τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι θα παίξει στο O2 Arena του Λονδίνου, θέλει, λέει, να τιμήσει το συγκρότημα επιλέγοντας τα κομμάτια που θα συνθέτουν το περιεχόμενο του άλμπουμ. Ούτε τίτλος ούτε ημερομηνία κυκλοφορίας ούτε και μια πρώτη επιλογή τραγουδιών έχουν προς το παρόν διαρρεύσει. Ομως, το εξώφυλλο -που επίσης πρόκειται να έχει την αισθητική σφραγίδα τού Μόρισεϊ- θα είναι αυτή η ασπρόμαυρη φωτογραφία που βλέπετε.

 

Μ.Κ.

 

 

 

Scroll to top