27/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμμανουήλ Κριαράς
«Θητεία στη γλώσσα»

Εκδόσεις: ΓΚΟΒΟΣΤΗ (Ζωοδόχου Πηγής 73, Αθήνα, τηλ. 210 3822251, www.govostis.gr)
σελ. 398
ISBN 978-960-270-795-1 .
      Pin It

Τα σημαντικά πνευματικά γεγονότα του προηγούμενου αιώνα, καθώς και μερικότερα από το χώρο της πορείας της νεότερης λογοτεχνίας μας υπό το πνεύμα του μεγάλου δημοτικιστή που έφυγε πρόσφατα πλήρης ημερών.

 

Ο Εμμανουήλ Κριαράς ήταν πολυγραφότατος, ωστόσο τα περισσότερα από τα συγγράμματα του είναι αρκετά εξειδικευμένα.
Αυτό είναι το μοναδικό που μπορεί να διαβαστεί από όλους!

 

vivlio-Kriaras-1
O συγγραφέας του βιβλίου ασχολείται με σημαντικά πνευματικά γεγονότα του αιώνα μας, καθώς και με μερικότερα από το χώρο της πορείας της νεότερης λογοτεχνίας μας. Προσεγγίζονται από συγκεκριμένες απόψεις κορυφαίοι Nεοέλληνες συγγραφείς: Διονύσιος Σολωμός, Ψυχάρης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Φώτης Φωτιάδης, Nίκος Kαζαντζάκης, Oδυσσέας Eλύτης, I.M. Παναγιωτόπουλος, Xριστόφορος Xρηστίδης, καθώς και φιλόλογοι–μελετητές: Στυλιανός Aλεξίου, Xρ. Kλαίρης, Γεώργιος Mπαμπινιώτης, Aγαπητός Tσοπανάκης, Kυριάκος Xατζηϊωάννου.

Aκόμη κρίνονται λεξικά και γραμματικές της νέας μας γλώσσας, συζητείται το θέμα της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες από βιώματα του συγγραφέα.

Το 2011 είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να είχε πεθάνει παρά να ζεί αυτές τις καταστάσεις που περνούσε η χώρα. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν φοβήθηκε το θάνατο. Αναζητώντας τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, ο Εμμανουήλ Κριαράς σημειώνε ότι η όταν μια χώρα δεν πηγαίνει καλά, αυτό σημαίνει ότι κάτι απέτυχε: «Απέτυχε το πολιτικό σύστημα πιο συγκεκριμένα και αυτό γιατί δεν προσπάθησε να εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον» είχε δηλώσει προ 2 ετών. Όσο για την έξοδο μας από την κρίση, ο Κριαράς ως μόνη λύση θεωρούσε την υπέρβαση του εαυτού μας: «Το άτομο πρέπει να ξεπερνά τον εγωισμό του όταν βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα προβλήματα».

 

Διαβάστε αναλυτικά:

 

Eμμανουήλ Kριαράς – βιογραφικό

O Eμμανουήλ Kριαράς (1906 – 2014) σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Mονάχου και Παρισιού. Συνεργάτης του Mεσαιωνικού Aρχείου της Ακαδημίας Aθηνών στα χρόνια 1930-1939 και διευθυντής του ίδιου Aρχείου (1939-1950).

Καθηγητής της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1950-1968). Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1954-1955). Απολύθηκε από τη χούντα (1968). Το 1944 κρατήθηκε για μήνες στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου από τους Γερμανούς.

Εκδότης παλαιότερων κειμένων και μελετητής βυζαντινών και νεοελλήνων, παλαιότερων και νεότερων λογοτεχνών (ιδίως Σολωμού, Ψυχάρη, Παλαμά). Ασχολήθηκε με τη δράση λογίων στο χώρο του δημοτικιστικού κινήματος.

Δημοσίευσε το Λεξικό του της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας και Λεξικό της σύγχρονης δημοτικής (1995).

 

Kriaras-Emmanouil

Αγωνιστής για την καθιέρωση της δημοτικής και την εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος. Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας Arcadia της Ρώμης και της Ακαδημίας του Παλέρμου, επίτιμος πρόεδρος της «Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας» και του «Συλλόγου Ελλήνων Φιλολόγων», επίτιμο μέλος του «Κέντρου ελληνικής γλώσσας» και του «Σικελικού Ινστιτούτου βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών».

Η πολύπλευρη προσφορά του καθηγητή Κριαρά τόσο στην επιστήμη όσο και ευρύτερα στο ελληνικό έθνος αναγνωρίστηκε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Ελληνική Δημοκρατία του απένειμε τα παράσημα του Σταυρού των Ταξιαρχών του Τάγματος του Φοίνικος (δις), του Σταυρού των Ταξιαρχών του Τάγματος Γεωργίου Α΄ και του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής. Η Γαλλία του απένειμε το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και η Ιταλία το παράσημο του Ταξιάρχη επί τιμή της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το 1977 για το συνολικό επιστημονικό του έργο του απονεμήθηκε στη Βιέννη από το γερμανικό Alfred Toepfler Stiftung το σημαντικό Βραβείο Herder, ενώ έργα του τιμήθηκαν με τα βραβεία Zappas της Γαλλίας (το διδακτορικό του), Γουλανδρή (η μονογραφία του για το Σολωμό), Γεωργίου Φωτεινού της Ακαδημίας Αθηνών (η έκδοση της Πανώριας), κ.ά.

 

*Ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ για την άμεση και θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας για παρουσίαση και δωροθεσία του εν λόγω βιβλίου του μεγάλου αυτού διανοητή. Η έκδοση είναι του 1998, ωστόσο ο εκδότης δε δίστασε να το προσφέρει, καθώς είναι ίσως από τα λίγα βιβλία του Κριαρά που μπορούν να διαβαστούν κάλλιστα από όλους, χωρίς να εξειδικεύονται σε ένα θέμα μελέτης.

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161

Scroll to top