suria-ekteleseis

27/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισλαμικό Κράτος για τακτικές δημόσιες εκτελέσεις αμάχων. Εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του για τα παιδιά που βρίσκονται στα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους.
      Pin It

Έκθεση του ΟΗΕ που είδε σήμερα (Τετάρτη) το φως της δημοσιότητας κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, κατηγορώντας ευθέως το Ισλαμικό Κράτος για εκτελέσεις αμάχων. Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική έκθεση αναφέρεται  ότι «οι εκτελέσεις στους δημόσιους χώρους έχουν γίνει ένα συνηθισμένο θέαμα τις Παρασκευές στη Ράκα και τις ζώνες στην επαρχία του Χαλεπιού που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)». Επιπλέον, ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι εξεγερμένοι του Ισλαμικού Κράτους διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον μεταξύ τους πόλεμο.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι τζιχαντιστές ενθαρρύνουν και μερικές φορές ακόμη και υποχρεώνουν τον πληθυσμό να παρακολουθεί αυτές τις εκτελέσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στόχος τους είναι να «ενσταλάξουν τον τρόμο στον πληθυσμό» και να εξασφαλίσουν πως είναι υποταγμένος στην εξουσία του Ισλαμικού Κράτους. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι άνδρες, αλλά πολλοί έφηβοι ηλικίας μεταξύ 15 και 17 ετών, καθώς και γυναίκες έχουν επίσης εκτελεσθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Μια ακόμη ανησυχία των ερευνητών του ΟΗΕ είναι σχετικά με την τύχη εφήβων, οι οποίοι υποχρεώνονται να εκπαιδευθούν σε στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Υπογράμμισαν, μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη την παρουσία των παιδιών αυτών πριν εξαπολύσουν οποιεσδήποτε αεροπορικές επιδρομές.

 

«Στρατολογούνται παιδιά» 

«Μεταξύ των πλέον ανησυχητικών ευρημάτων της έκθεσης αυτής, είναι οι περιγραφές για μεγάλα στρατόπεδα εκπαίδευσης, όπου παιδιά – ως επί το πλείστον αγόρια από την ηλικία των 14 ετών – στρατολογούνται και εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους μαζί με ενηλίκους», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της επιτροπής των ερευνητών του ΟΗΕ.

Τελευταία δήλωση του Πινέιρο σχετικά με το θέμα ήταν πως «γνωρίζουμε για την παρουσία παιδιών σε στρατόπεδα εκπαίδευσης. Πιστεύω πως αυτή η απόφαση από τις ΗΠΑ πρέπει να κάνει σεβαστούς τους νόμους του πολέμου και ανησυχούμε για την παρουσία παιδιών».

Υπενθυμίζεται πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει να πραγματοποιηθούν αναγνωριστικές πτήσεις, με στόχο να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις μονάδες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, για την περίπτωση που αποφασίσει να διατάξει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εκεί.

 

 

efsyn.gr

 

Scroll to top