Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Νέο κύκλο μείωσης του αριθμού των εργαζομένων τους ανοίγουν από Σεπτέμβριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, από τις οποίες έχουν ήδη αποχωρήσει με προγράμματα εθελούσιας εξόδου πάνω από 6.000 υπάλληλοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πληροφορίες φέρουν την Alpha Bank να επιδιώκει το ξεμπλοκάρισμα της εθελούσιας περίπου 800 εργαζόμενων που επιχείρησε πριν από λίγους μήνες, αλλά υποχρεώθηκε να πάρει πίσω λόγω του υψηλού κόστους που κλήθηκε να πληρώσει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Δεν αποκλείεται σχετικές ανακοινώσεις για την εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος μείωσης προσωπικού να γίνουν τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι η τράπεζα επείγεται να εξοικονομήσει περί τα 120 εκατ. ευρώ από μισθούς με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

 

Η Alpha είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που δεν προχώρησε σε εθελούσια από τότε που ξεκίνησε η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου, ενώ είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να κάνει απολύσεις, έχοντας παράλληλα ξεκινήσει να μειώνει μισθούς στο προσωπικό και ειδικά στους εργαζόμενους της Εμπορικής, την οποία απορρόφησε.

 

Σενάριο νέας εθελούσιας φέρεται να εξετάζει και η Eurobank μέσα στο φθινόπωρο. Πέρυσι τον Νοέμβριο αποχώρησαν από την τράπεζα περίπου 1.100 υπάλληλοι, με το όφελος της τράπεζας από τη μείωση του μισθολογικού κόστους να υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο την αποχώρηση πάνω από 2.500 εργαζόμενων ώς το 2018, εκ των οποίων οι 1.250 από την Ελλάδα.

 

Από την Πειραιώς έχουν αποχωρήσει άλλα 2.180 άτομα, ενώ συνολικά σε επίπεδο ομίλου ο αριθμός των εργαζόμενων μειώθηκε από τους 19.240 σε 16.454 τον τελευταίο χρόνο. Στην τράπεζα υπήρχαν σκέψεις για καθιέρωση διαφόρων μορφών μείωσης του μισθολογικού κόστος (λ.χ. Sabbatical).

 

Στην Εθνική, η αποχώρηση 2.000 εργαζόμενων που έγινε μέσα στο 2014 με κόστος 160 εκατ. ευρώ, δεν αναμένεται να έχει συνέχεια φέτος. Η τράπεζα σκοπεύει να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό της στην Ελλάδα, το οποίο έχει περιοριστεί σε περίπου 10.000, έχοντας επιτύχει εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως από το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να έχει πουλήσει τις θυγατρικές της στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Ν. Αφρική και τα καταστήματα που διατηρεί στην Αίγυπτο, περιορίζοντας τον αριθμό του προσωπικού τους σε επίπεδο ομίλου κάτω από τις 35.000.

 

Scroll to top