28/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Στο γραμματοκιβώτιο

 

Μέσω e-mail προσκάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τους δύο πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργούς, Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, στην εκδήλωση της επόμενης Τετάρτης για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Κινήματος. Πάντως ο πρώτος, εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες, δεν θα παραβρεθεί, ενώ ο δεύτερος δεν έχει φανερώσει ακόμη τις προθέσεις του.

 

Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ενωτικά, παρά το γεγονός ότι ο εορτασμός για την 3η του Σεπτέμβρη θα γίνει φέτος διασπασμένα. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν ωστόσο την ενόχλησή τους για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» να προσκαλέσει, εκ μέρους του Γιώργου, τον κ. Βενιζέλο στην εκδήλωση της Δευτέρας «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Με μια πρόσκληση στο γραμματοκιβώτιο του ΥΠΕΞ, όπως θα συνέβαινε με τον οποιοδήποτε απλό παραλήπτη…

 

Δ.Κ.

 

………………………………………….

 

 

„Αγωνία

 

Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, η οποία πραγματοποιήθηκε εν όψει της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών από τους πλειστηριασμούς. Η «αγωνία» αυτή των κυβερνώντων αποδεικνύει και τι μέλλει γενέσθαι με τα «κόκκινα» δάνεια του κοσμάκη…

 

Μαρ.Δ.

 

………………………………………..

 

„Πολύς κόσμος

 

Δεν ήταν λίγοι οι αιρετοί που έδωσαν το «παρών» στην τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, στο Κλειστό Γυμναστήριο Δροσούπολης στα Ανω Λιόσια. Ο κόσμος που βρισκόταν στις… κερκίδες σχολίασε κυρίως τις παρουσίες του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, του νέου δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, αλλά και του νέου δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να συγχαρεί και να ευχηθεί τη Ρένα Δούρου. Πολλά βλέμματα συγκέντρωσε πάνω του και ο Γιάννης Σγουρός. Σε αντίθεση με τον κ. Ψινάκη, δεν τον είδαμε να ανταλλάσσει χειραψίες με τη νέα περιφερειάρχη…

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………….

 

„Τα «κουκιά»

 

Στους 154 ανέρχεται και επίσημα πλέον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (126 και 28, αντίστοιχα), καθώς χθες το πρωί με επιστολή του προς τον Β. Μεϊμαράκη παραιτήθηκε από την έδρα του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης. Τη θέση του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή Φθιώτιδας που είχε εκλεγεί με τη Ν.Δ. καταλαμβάνει ο Δημήτρης Μπριάνης, ανεβάζοντας τις «γαλάζιες» έδρες κατά μία. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη Παρασκευή η ένταξη του Αν. Λοβέρδου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μια κίνηση που είχε προαναγγείλει μέσω της «Εφ.Συν.». Την κυβερνητική πλειοψηφία «πλαισιώνει», αν και τυπικά ανεξάρτητος, ο «συμπαραστάτης» του κ. Λοβέρδου, Χρ. Αηδόνης. Επομένως, τα πρόσθετα «κουκιά» που χρειάζονται για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας φτάνουν τα 25 και τα οποία θα αναζητηθούν στους 23 ανεξάρτητους, στους 11 της ΔΗΜΑΡ και στους 13 των ΑΝ.ΕΛΛ.

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………

 

„Με την «Εφ.Συν.»

 

Πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή και αντικείμενο συζήτησης στην τηλεόραση αποτέλεσε το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τις απολύσεις 402 «διαθέσιμων» διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας στην οποία ανέθεσε την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων το υπουργείο Παιδείας.

 

«Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση “με το μάτι”, ούτε θα χτυπήσουμε στο ψαχνό», υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, απαντώντας σε ερώτηση της παρουσιάστριας συναδέλφου που επικαλέστηκε το πρωτοσέλιδα της εφημερίδας μας και το οποίο έδειξε στον υπουργό και στους τηλεθεατές της εκπομπής. Λίγο αργότερα, ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε στη Βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε απολύσεις και «στενοχωρήθηκε» που δεν γίνονται.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………..

 

„Φουριόζος

 

Με… φόρα ξεκίνησε να ασκεί τα καθήκοντά του ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Θοδωρής Λιβάνιος. Συνεχίζοντας την «τακτική των εγκυκλίων», υπενθύμισε στο σύνολο του δημοσίου τομέα τα περί των «υποχρεώσεών» του αναφορικά με το πλαίσιο της «συγκριτικής αξιολόγησης» και τις σχετικές διαδικασίες και ημερομηνίες. Ως γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Λιβάνιος δεν είχε τοποθετηθεί απέναντι στην «αξιολόγηση», παρότι το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, σε απόφαση-ψήφισμα που εξέδωσε προ μηνών, ζητούσε το «πάγωμα» της εφαρμογής της.

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………….

 

„Το δώρο του Τασούλα

 

«Είναι το πρότυπο του φιλέλληνα, βαθύς γνώστης της Ιστορίας και της παιδείας μας», είπε χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας για τον Λουί Γκοντάρ, Ιταλό καθηγητή και σύμβουλο του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Βρέθηκε στην Αθήνα για τα επίσημα εγκαίνια της ελληνο-ιταλικής έκθεσης «Classicità ed Europa. Το κοινό πεπρωμένο Ελλάδας και Ιταλίας» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και όπως μάθαμε, ο υπουργός τού χάρισε τα απομνημονεύματα του Ευάγγελου Αβέρωφ από την εποχή (1942) που συνελήφθη και κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία. Δεν μας φάνηκε και πολύ ταιριαστό δώρο πάντως για έναν καθηγητή αρχαιολογίας. Είπαμε, φιλέλληνας είναι ο άνθρωπος, μην του μαυρίσουμε και την ψυχή.

 

Β.ΤΖ.

 

…………………………………………

 

„Κοινή δράση

 

Με αντιπροσωπεία του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» συναντήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία συμφώνησαν «να υποστηρίξουν την ανάγκη διαλόγου και κοινής δράσης και στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα για την ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, σε μια κατεύθυνση ρήξης και αποδέσμευσης από το Ευρώ – την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, και συνολικότερης αντιπαράθεσης με τον καπιταλιστικό σύστημα, χωρίς τις ολέθριες αυταπάτες για την μεταρρύθμιση και τον εξανθρωπισμό του, αλλά με στόχο την ανατροπή του».

 

Οπως ανέφερε μάλιστα η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συστηματοποιήσουν την κοινή δράση και να συνεχίσουν τον διάλογο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

 

Ν.ΣΒ.

 

……………………………………….

 

„Ακροδεξιά… πρωτιά

 

Εάν γίνονταν εκλογές τώρα στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας θα ήταν πρώτο, έδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Der Standard, που κρύβει και ανατροπές. Ετσι οι μεν κεντροδεξιοί θα αύξαναν κατά ένα τρίτο το ποσοστό που απέσπασαν στις γενικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και θα έφταναν το 28%, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ήταν δεύτεροι με 23%, δηλαδή μείωση 3,8%, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι τους, οι δεξιοί του Λαϊκού Κόμματος συγκεντρώνουν μόνο 19%, περίπου 5% λιγότερο από πέρσι. Την έκπληξη κάνουν οι Πράσινοι που είναι διπλά κερδισμένοι: ναι μεν έρχονται τέταρτοι με 14%, αλλά είναι αυξημένο κατά 1,5% το μερίδιο της εκλογικής πίτας και η ηγέτις τους, Εύα Γκλάβτσνιγκ, έρχεται πρώτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων για καγκελάριος της χώρας.

 

Ε.Π.

 

…………………………………………..

 

„ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς

 

Πιστή στα αντικομμουνιστικά της αισθήματα η Χρυσή Αυγή, ετοιμάζεται να διοργανώσει ακόμα μια χρονιά τελετές μίσους στον Γράμμο και το Βίτσι, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. «Φέτος συμπληρώνονται 65 χρόνια από τη νίκη του Ελληνικού Εθνικού Στρατού επί των κομμουνιστο-συμμοριτών στα πεδία των μαχών στο Γράμμο και στο Βίτσι», αναφέρει η ναζιστική οργάνωση και προσθέτει ότι τα μέλη της ταυτίζονται «με τους Ελληνες στρατιώτες που έδωσαν την ζωή τους στα πεδία της Τιμής και του Αγώνα».

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………..

 

„Λ. Κύρκος

 

Τρία χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου. Ηταν 28 Αυγούστου 2011 όταν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Χθες στο Α΄ Νεκροταφείο συγγενείς και φίλοι του άφησαν ένα λουλούδι στον τάφο του και θυμήθηκαν διάφορες στιγμές από τη διαδρομή του Λεωνίδα. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επί χρόνια συνοδοιπόρος του, Φώτης Κουβέλης.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………….

 

„Ζητείται σχέδιο

 

Να καταθέσει επισήμως στη Βουλή το λεγόμενο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης της χώρας ζητούσαν από την κυβέρνηση με γραπτή ερώτησή τους στη Βουλή τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Μ. Ξηροτύρη, Ν. Τσούκαλης, Δημ. Αναγνωστάκης, Θ. Ψύρρας). Τι απάντησε ο αρμόδιος Ανάπτυξης Ν. Δένδιας; Οτι βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα «ανταγωνιστικό, εξωστρεφές και μακρόπνοο» σχέδιο κάποιων συμβούλων, το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, θα δοθεί σε διαβούλευση. Μάλλον δικαιώνεται ο Γ. Στουρνάρας που είχε πει -ελαφρώς κυνικά- ότι το μοναδικό σχέδιο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι το Μνημόνιο.

 

Χ.ΙΩ.

 

Scroll to top