Pin It

Για να ανάψει το «πράσινο φως» το Eurogroup για τις δύο επόμενες δόσεις των 5,6 δισ. ευρώ θα πρέπει η κυβέρνηση να περάσει… εξετάσεις για τις 15 δράσεις (όπως απολύσεις, αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ κ.α.) που έχει συμφωνήσει με την τρόικα

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

51_EurogroupΜε μια «ατζέντα» δεκαπέντε δράσεων που θα κρίνουν την εκταμίευση του ποσού των 5,6 δισ. ευρώ, που αναμένει έως το τέλος Μαρτίου από την τρόικα η Ελλάδα, μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

Θα είναι η πρώτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ολλανδού Γιέρεν Ντάισελμπλουμ, οπαδού του γερμανικού «μοντέλου» αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

 

Από αυτή την άποψη, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να περάσει δύσκολα στην πρώτη αυτή συνεδρίαση στην οποία θα είναι παρών και ο κ. Σόιμπλε και από την οποία ο χρόνος αξιολόγησης για τη χώρα μας θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που η τρόικα των δανειστών θα ξανάρθει στην Αθήνα.

 

Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιθεώρηση που θα γίνει για την πρόοδο του 3ου Μνημονίου στη χώρα μας.

Θα προηγηθεί η επίσκεψη από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία, μία εβδομάδα πριν από τον ερχομό των Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, θα έρθουν να συλλέξουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με το έλλειμμα, τα έσοδα, τις δαπάνες και τις ανάγκες για πρόσθετες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο «μικροσκόπιο» των ξένων θα μπει και η εξέλιξη του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Η τεχνική αντιπροσωπεία στη συνέχεια θα συντάξει έκθεση την οποία θα παραδώσει σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν «διαβασμένοι» στην Αθήνα στο πλαίσιο των επαφών που θα έχουν με τα ελληνικά στελέχη.

 

Οι επαφές αυτές θα ξεκινήσουν με μια ανακεφαλαίωση των δράσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά και αυτών που έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 η κυβέρνηση.

 

Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες θα έρθουν να προσθέσουν επιπλέον βάρη στις πλάτες των πολιτών εξαιτίας των νέων αυξήσεων που θα γίνουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που κινούνται ήδη προς την προοπτική της απελευθέρωσης, στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Οι αυξήσεις στα εισιτήρια θα φτάσουν σε ποσοστό το 25%.

 

Πρόσθετες επιβαρύνσεις θα φέρει και η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών που θα ευθυγραμμιστούν με τις αγοραίες και επί των οποίων θα υπολογιστεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, από τον οποίο αναμένονται εισπράξεις 3,2 δισ. ευρώ.

 

Βέβαια, «νούμερο ένα» σημείο για την τρόικα θα αποτελέσουν οι 25.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν φέτος στο Δημόσιο.

 

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την παρουσίαση ενός σχεδίου που θα αποτυπώνει τις ανά τρίμηνο αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014. Αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο στα τέλη Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα θα πρέπει να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του επόμενου μήνα. Για να είναι όμως έτοιμο εγκαίρως το σχέδιο των αποχωρήσεων, θα πρέπει κάθε υπουργείο να έχει ολοκληρώσει πρώτα το σχέδιο αναδιοργάνωσής του.

 

Μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προαπαιτούμενη δράση που προβλέπει τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, ενώ σειρά παίρνουν η σύσταση του ειδικού ελεγκτικού σώματος που θα απαρτίζεται από 2.000 άτομα και θα ριχτεί στη μάχη για τα έσοδα.

 

Μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει με νόμο τον μηχανισμού αυτόματων περικοπών στις περιπτώσεις που σημειώνονται υπερβάσεις στις κρατικές δαπάνες. Πρόκειται για τη ρήτρα–«λαιμητόμο» που θα κρέμεται πάνω από τους μισθούς και τις συντάξεις.

 

 

Scroll to top