oland1

29/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναπτυξιακή σύνοδο ζητά τώρα ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος έλαβε μια πρωτοβουλία με στόχο να αποσείσει τις κατηγορίες για πλήρη υποταγή του στο Βερολίνο μετά την πρόσφατη «καρατόμηση» των ανταρτών υπουργών της «αριστερής πτέρυγας» του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση Βαλς.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Τη διεξαγωγή μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την ώθηση της ανάπτυξης ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δύο μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνόδου στις Βρυξέλλες – σε μια εμφανή προσπάθεια να αποσείσει τις κατηγορίες για πλήρη υποταγή στη γερμανική οικονομική πολιτική αυστηρής λιτότητας, μετά την πρόσφατη «καρατόμηση» των ανταρτών υπουργών της «αριστερής πτέρυγας» του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση Βαλς.

 

Συγκεκριμένα, ο «στριμωγμένος» πολιτικά Γάλλος ηγέτης ζήτησε χτες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης των πρεσβευτών στο Παρίσι, να διοργανωθεί άμεσα «μια σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης» ώστε οι χώρες-μέλη να βγουν από το οικονομικό τέλμα και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Ενώ εκτίμησε ότι «η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη. Ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός. Το ευρώ είναι πολύ ακριβό. Αν δεν κάνουμε κάτι, η Ευρώπη απειλείται από μια μακρά και πιθανόν ατελείωτη στασιμότητα».

 

Επιστρέφοντας, όπως έκανε προχτές και ο πρωθυπουργός του Μανουέλ Βαλς, στη γνωστή κριτική περί «υπερβολικά σκληρού ευρώ» και υπερβολικής εστίασης στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο Ολάντ τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο ευέλικτη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, «οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις εξαιρετικές συνθήκες». Επίσης ζήτησε το -ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ- ευρωπαϊκό σχέδιο για την τόνωση των επενδύσεων, που ανακοίνωσε ο ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατό». Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι θα υπερασπιστεί στα επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια «μια νέα πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας ευελιξία στους ρυθμούς μείωσης των ελλειμμάτων, με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες».

 

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως ο Ολάντ θα υποδεχτεί αύριο το πρωί στο Παρίσι δέκα σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να συντονίσουν τη στάση τους στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα διεξαχθεί λίγες ώρες αργότερα στις Βρυξέλλες. Εκτός από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Παρίσι θα βρεθούν επίσης ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο, της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα και της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Βάσει της ανακοίνωσης των Ηλυσίων, ο κ. Βενιζέλος δεν προσεκλήθη…

 

Κατά τα άλλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η… κόσμια αντίδραση στις δηλώσεις Ολάντ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ερωτηθείς σχετικά έπειτα από συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι, ο «σκληρός» Σόιμπλε περιέργως… υποστήριξε τις αναπτυξιακές εκκλήσεις Ολάντ, αλλά μόνον ως προς το κομμάτι των επενδύσεων: «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ορισμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παίζουν σήμερα πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την τόνωση των επενδύσεων. Πιέζω κι εγώ προς την ίδια κατεύθυνση», είπε ο Γερμανός υπουργός.

 

Για το ακριβό ευρώ, όμως, όπως και για τη συνέχιση των αντιδημοφιλών δημοσιονομικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων, δεν σηκώνει… μύγα στο σπαθί του: οι ισοτιμίες, είπε, «πρέπει να καθορίζονται από τις αγορές χωρίς χειραγώγηση» και «οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους», καθώς «η Γαλλία και η Γερμανία φέρουν ιδιαίτερες ευθύνες στην Ευρώπη». Με άλλα λόγια, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, o Σόιμπλε και η Γερμανία δείχνουν… ελαστικότητα προς τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, στον βαθμό βέβαια που αυτή παραμένει προσκολλημένη στη συνταγή των μεταρρυθμίσεων και της περικοπής των δημόσιων δαπανών!

 

Scroll to top