29/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ερχονται οι Ρώσοι»

Παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου, Κίεβο, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. καταγγέλλουν εισβολή στρατευμάτων μέσα από τα ουκρανικά σύνορα.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Δορυφορική εικόνα που παρουσιάζει την διείσδυση ρωσικών στρατευμάτων μέσα στο ουκρανικό έδαφος REUTERS/DigitalGlobe

Δορυφορική εικόνα που παρουσιάζει την διείσδυση ρωσικών στρατευμάτων μέσα στο ουκρανικό έδαφος
REUTERS/DigitalGlobe

Αποφεύγοντας επιμελώς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή», ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε χθες επίσημα πως «ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν» στα ουκρανικά εδάφη. Απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να μην πέσουν στην παγίδα του πανικού, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους συγγενείς στρατιωτών, πολιορκούσαν το υπουργείο Αμυνας στο Κίεβο, ζητώντας την άμεση παραίτηση προέδρου και υπουργού για τον κάκιστο χειρισμό της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στα ανατολικά της χώρας.

 

Και αφού ανέβαλε στο παρά πέντε την προγραμματισμένη για χθες επίσκεψή του στην Τουρκία (για την ορκωμοσία Ερντογάν), συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας. Η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι «εξαιρετικά δύσκολη, αλλά ελέγξιμη» υποστήριξε ο Ποροσένκο, την ώρα που οι αυτονομιστές πανηγύριζαν την ολοκληρωτική κατάληψη ακόμη μιας στρατηγικής σημασίας πόλης: του Νοβοαζόφσκ στα νοτιοανατολικά, στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας, περίπου 45 χλμ. από τη Μαριούπολη -όπου λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας το ελληνικό ΥΠΕΞ αποφάσισε χθες τη μετεγκατάσταση της έδρας του προξενείου στο Ντνιεπροπετρόφσκ…

 

Εικόνες με βαρύ οπλισμό

 

Προς επιβεβαίωση των ουκρανικών καταγγελιών έσπευσε το ΝΑΤΟ, δίνοντας χθες στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που -όπως λέει- απεικονίζουν ρωσικές δυνάμεις να πολεμούν με βαρύ οπλισμό στα ουκρανικά εδάφη. «Εκτιμούμε ότι περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες δραστηριοποιούνται πλέον εντός της Ουκρανίας», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ολλανδός ταξίαρχος Νίκο Τακ, επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων του ΝΑΤΟ, κάνοντας ωστόσο λόγο για «διεισδύσεις» και αποφεύγοντας και αυτός τη λέξη «εισβολή». «Υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και μάχονται στις τάξεις τους» συμπλήρωσε ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι απώτερος στόχος της Μόσχας είναι να αποτρέψει μια στρατιωτική συντριβή των ρωσόφωνων ανταρτών στα μέτωπα των μαχών και να μετατρέψει τα ανατολικά εδάφη του Ντονμπάς σε μια ζώνη «παγωμένης διένεξης», που θα αποσταθεροποιεί μόνιμα την Ουκρανία.

 

Για πολλοστή φορά, η Μόσχα διαψεύδει κάθε στρατιωτική εμπλοκή της. «Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ.

 

«Το Κίεβο και η Δύση μίλησαν επανειλημμένως για ρωσική στρατιωτική εισβολή για να δικαιολογήσουν με κάποιον τρόπο τις ήττες του ουκρανικού στρατού τους τελευταίους μήνες. Εμείς ποτέ δεν αποκρύψαμε ότι πολλοί Ρώσοι μάχονται στις τάξεις μας, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήμασταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση και θα ήταν πολύ δυσκολότερο για εμάς να πολεμήσουμε», παραδέχθηκε εν τω μεταξύ στο ρωσικό κανάλι Rossiya 24 ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο.

 

Προσφέροντας όμως πρακτικά άλλοθι στη Μόσχα, μίλησε για 3-4 χιλιάδες «Ρώσους εθελοντές», μεταξύ αυτών «πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού», αλλά «και πολλοί εν ενεργεία στρατιώτες, που προτιμούν να περνούν την άδειά τους μαζί μας, πολεμώντας ως αδέλφια για την ελευθερία, αντί να κάνουν διακοπές στην παραλία»! «Αυτό είναι χαρακτηριστικό μόνο των Ρώσων», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί είχαν προστρέξει σε βοήθεια των Σέρβων κατά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, τη δεκαετία του ’90. Σήμερα, πρόσθεσε, «πολλοί έχουν φύγει από τη Δημοκρατία μας, αλλά η πλειονότητα παρέμεινε εδώ» και «δυστυχώς υπέστησαν κάποιες απώλειες»…

 

Δύο μέλη του προεδρικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας -ενός συμβουλευτικού οργάνου χωρίς νομικές αρμοδιότητες και όχι ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο- ανέφεραν χθες στο πρακτορείο Reuters πως υπολογίζουν ότι μόνο σε μία μάχη στις 13 Αυγούστου σκοτώθηκαν στα ουκρανικά εδάφη πάνω από 100 Ρώσοι στρατιώτες.

 

«Μία μονάδα Ρώσων στρατιωτών δέχτηκε επίθεση από ρουκέτες Γκραντ και περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ολα συνέβησαν στην πόλη Σνίζνιε, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ», ανέφεραν στο διεθνές πρακτορείο ο Σεργκέι Κριβένκο και η Ελα Πολιάκοβα. Για τους ισχυρισμούς αυτούς, που παραμένουν αναπόδεικτοι και έρχονται κόντρα στην επίσημη θέση της Μόσχας, επικαλέστηκαν αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών των νεκρών.

 

«Η εισβολή είναι εισβολή», ήταν το οργισμένο μήνυμα στο Twitter της πρέσβεως της Λιθουανίας στον ΟΗΕ, Ραϊμόντα Μουρμοκάιτε, κατόπιν αιτήματος της οποίας συγκλήθηκε εκτάκτως για την ουκρανική κρίση το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μέσω του εκπροσώπου του, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία, αποφεύγοντας αναφορές στον ρόλο της Ρωσίας. Ομως, το Κίεβο αξιώνει πιο πολλά…

 

Εκτακτη σύνοδος

 

Σήμερα, συνεδιάζουν εκτάκτως οι πρεσβευτές των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και τις συνεχείς εκκλήσεις της ηγεσίας του για στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση. Στο μεσοδιάστημα, ο (απερχόμενος) πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ κάλεσε τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τον όμιλο G7 «να “παγώσουν” τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια, έως ότου η Ρωσία αποσύρει ένοπλες δυνάμεις, εξοπλισμό και πράκτορες», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα νέα μέτρα για τη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας και του εθνικού νομίσματος, της γρίβνα, που καταρρέει.

 

Μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές, το ρωσικό χρηματιστήριο σημείωσε και αυτό χθες πτώση, την ώρα που ΗΠΑ και Ε.Ε. δείχνουν έτοιμες για έναν νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων. Ηδη, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η πιθανότητα αυτή θα εξεταστεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής των «28». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε αργά χθες το βράδυ τη Μόσχα ότι με τη στάση της υποδαυλίζει την κρίση στην Ουκρανία, απομονώνοντας έτσι κι άλλο τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Κι αυτό τόνισε «μόνον πρόσθετο κόστος θα μπορεί να έχει για τη Ρωσία». Παρ’ όλα αυτά, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης στην ουκρανική κρίση, αποφεύγοντας και αυτός να κάνει λόγο για «εισβολή».

 

……………………………………………………………..

 

Μεταφέρεται το ελληνικό Προξενείο

 

Λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε χθες την προσωρινή μεταφορά της έδρας του προξενείου της χώρας μας από τη Μαριούπολη στο Ντνιεπροπετρόφσκ, κατόπιν εισήγησης του γενικού προξένου Δημήτριου Παπανδρέου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος «έδωσε εντολή να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων για τη μεταφορά του προξενείου, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες του στους ομογενείς». Παράλληλα, «το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ουκρανικό ΥΠΕΞ προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών που διαβιούν στην Ουκρανία».

 

Scroll to top