31/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πήγαν να ορκιστούν αγκαλιά με τις προκλήσεις

Η παρουσία Κασιδιάρη και τα εμετικά συνθήματα των νεοναζί κατά του Σακελλαρίδη αμαύρωσαν την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Αθήνας.
      Pin It

Μέρα γιορτής της λαϊκής κυριαρχίας, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα τελετής ορκωμοσίας του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, κάνοντας λόγο για ένα νέο ξεκίνημα και μια λογική συνέχεια. «Στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες υπερασπίστηκαν μια πόλη δημοκρατική. Θα δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν», υποσχέθηκε δεσμευόμενος να διοικήσει με ορθολογισμό και διαφάνεια, και προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε σε συνεργασία και τις υπόλοιπες παρατάξεις, έχοντας νωρίτερα τονίσει ότι «έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την Αθήνα».

 

Μετά τη σύντομη τοποθέτησή του, ο δήμαρχος κατευθύνθηκε προς τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Αντάλλαξε χειραψίες με όλους, πλην ενός. Του προφυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη. Η παρουσία του αναμφίβολα αμαύρωσε τη χθεσινή τελετή και αποτέλεσε αφορμή για την προκλητική παρουσία οπαδών της Χρυσής Αυγής στην Πειραιώς, έξω από το αμφιθέατρο του «Αθήνα 9.84» στο Γκάζι.

 

Οι μεν και οι δε

 

Τα γνωστά απαράδεκτα συνθήματα περί… τιμής ακούστηκαν ακόμη μια φορά, ενώ αποκρουστική ήταν η συμπεριφορά τους απέναντι στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, όταν αυτός εισήλθε στον χώρο. Περίπου 50 μέτρα πιο πέρα ήταν η αντιφασιστική συγκέντρωση της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», που ζητούσε με συνθήματα να μπουν στη φυλακή οι «δολοφόνοι της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής». Το… βλέμμα της Αστυνομίας ήταν περισσότερο στραμμένο στην αντιφασιστική συγκέντρωση, παρά στους οπαδούς των νεοναζιστών οι οποίοι κυκλοφορούσαν σε σημεία της Πειραιώς.

 

Σε δήλωσή του, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε τον όρκο που έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανοιχτής Πόλης» και αφορά, μεταξύ άλλων, τον «αγώνα για μια Αθήνα της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, για τον εξοβελισμό του μίσους και του φόβου από τις γειτονιές της Αθήνας». Κατ’ εξαίρεση, τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της τελετής ο Νίκος Σοφιανός, δηλώνοντας από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι «από τη θέση που εκλεγήκαμε θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού». Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» δήλωσε ότι θα αγωνιστεί, μεταξύ άλλων, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις φυλής, φύλου, έθνους και θρησκείας. «70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή, τιμώντας τους νεκρούς της Αντίστασης, τιμώντας τον Παύλο Φύσσα, τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τον Σαχζάτ Λουκμάν, θα αγωνιζόμαστε για μια πόλη με δημοκρατία, ελευθερία, αλληλεγγύη, χωρίς νεοναζί και ρατσισμό», υπογράμμισε.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top