Η μεγαλύτερη σύγχρονη ανθρωπιστική καταστροφή λαμβάνει χώρα στη Συρία υπό τα αδιάφορα ή ανεπαρκή μάτια της διεθνούς κοινότητας

ΑΠΕ/ΜΠΕ

31/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κραυγή της Συρίας δεν έφτασε στον κόσμο

Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και εξίμισι εκατομμύρια εκτοπισμένοι δεν έχουν βρει ικανοποιητικό καταφύγιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

«Η κρίση στη Συρία έχει μετεξελιχθεί στη μεγαλύτερη έκτακτη ανάγκη ανθρώπων στην εποχή μας, ωστόσο ο κόσμος αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων και των κρατών που τους φιλοξενούν»… Η βαρυσήμαντη δήλωση του Υπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, και τα νέα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού για το προσφυγικό δράμα των Σύρων οφείλουν επιτέλους να φέρουν τη διεθνή κοινότητα προ των ευθυνών της – με πρώτη φυσικά την «πολιτισμένη», δρακόντεια φρουρούμενη Ευρώπη.

 

Τα νούμερα είναι συντριπτικά. Πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν πλέον εγκαταλείψει την εμπόλεμη πατρίδα τους με προορισμό γειτονικές κυρίως χώρες, σε μια μαζική έξοδο απελπισίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 κι έκτοτε ολοένα και φουντώνει. Ο αριθμός-ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου προσφύγων καταγράφηκε μόνο εντός του 2013 και σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Σύροι, που δεν έχουν καταχωριστεί στους επίσημους καταλόγους του Οργανισμού. Επιπλέον, 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που σημαίνει πως «σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Συρίας εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να διαφύγει για να σώσει τη ζωή του»…

 

Οι Σύροι αποτελούν τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό υπό την προστασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Μόνον οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τον πόλεμο του 1967 κι εντεύθεν τους ξεπερνούν σε αριθμό. Η πλειονότητά τους έχει καταφύγει στον Λίβανο (1,14 εκατ.), στην Τουρκία (815.000) και την Ιορδανία (608.000) – χώρες που στενάζουν οικονομικά και κοινωνικά, υπό το βάρος της φροντίδας τόσων ανθρώπων.

 

Eξαντλημένες και σοκαρισμένες

 

Ολο και περισσότερες οικογένειες καταφτάνουν εξαντλημένες, σοκαρισμένες και σημαδεμένες από τον τρόμο, με τις οικονομίες τους να έχουν εξανεμιστεί, καθώς πριν από το «ασφαλές» πέρασμα των συνόρων, έχει προηγηθεί η περιπλάνησή τους από χωριό σε χωριό επί τουλάχιστον έναν χρόνο, καθώς και αλλεπάλληλες δωροδοκίες λαθρεμπόρων κι ένοπλων συμμοριών. Το νέο κύμα προσφύγων προέρχεται κυρίως από το Χαλέπι και την επαρχία Ράκα στα βορειοανατολικά, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προβαίνουν σε ανείπωτες θηριωδίες.

 

Ενα νέο μέτωπο της σύρραξης έχει ανοίξει στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, στα νοτιοδυτικά σύνορα της Συρίας. Ισλαμιστές μαχητές -της Τζαμπάτ αλ Νούσρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- έχουν καταλάβει το μοναδικό συνοριακό πέρασμα της περιοχής, κρατούν ομήρους 43 κυανόκρανους από τα νησιά Φίτζι και πολιορκούν δύο εγκαταστάσεις, όπου σταθμεύουν άλλοι 75 κυανόκρανοι από τις Φιλιππίνες. Ο ΟΗΕ έχει αποδυθεί σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους, ενώ ο διοικητής των Φιλιππινέζων διακήρυξε από τη Μανίλα πως οι άντρες του είναι πλήρως ετοιμοπόλεμοι, βαριά οπλισμένοι και προτιμούν να εμπλακούν σε μάχη παρά να παραδοθούν.

 

Scroll to top