31/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Βουλή οι ομοφοβικές επιθέσεις

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης από τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την «αποτελεσματικότητα» των διώξεων τέτοιων περιστατικών και τις σχετικές προβλέψεις του αντιρατσιστικού.
      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Η βίαιη ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο αντρών στην πλατεία Βαρνάβα την περασμένη εβδομάδα φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της ομοφοβικής και ρατσιστικής βίας, που φαίνεται πως βρίσκεται ξανά σε άνοδο, και αναδεικνύει την ανάγκη να ψηφιστεί επιτέλους ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που να προστατεύει στοιχειωδώς τα θύματα.

 

Αλλες τέσσερις βίαιες επιθέσεις με θύματα γκέι και τρανς έχουν καταγγελθεί αυτό το καλοκαίρι, στις οποίες προστίθεται η καταγγελία δύο νέων γκέι ακτιβιστών που δέχτηκαν προπηλακισμούς και κακομεταχείριση από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, επειδή περπατούσαν χέρι χέρι στην Ακρόπολη. Για το 2013 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 22 τέτοια κρούσματα βίας.

 

Ερωτώνται οι υπουργοί

 

Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Β. Κατριβάνου, Χρ. Καραγιαννίδης, Αφρ. Σταμπουλή, Δ. Τσουκαλάς) ρωτούν τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να τους πληροφορήσουν πόσες επιθέσεις με ρατσιστικό και ομοφοβικό κίνητρο έχουν καταγράψει τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. και για πόσες έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη οι δράστες.

 

Ρωτούν επίσης ποιες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των αστυνομικών και των μελών του δικαστικού σώματος προτίθενται να αναλάβουν τα υπουργεία σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπ. Δημόσιας Τάξης για να διερευνήσει τα κρούσματα αστυνομικής κακομεταχείρισης και βίας.

 

Ρωτούν, τέλος, αν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα συμπεριλάβει διάταξη που να ορίζει «ρατσιστικά» τα εγκλήματα με ομοφοβικό κίνητρο, «προβλέποντας ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τα ΛΟΑΔ άτομα που βρίσκονται στο στόχαστρο ομάδων ακροδεξιάς ρατσιστικής/ ομοφοβικής βίας».

 

Συνέντευξη Τύπου

 

Τη Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συνέντευξη Τύπου με θέμα «Το αντιρατσιστικό και εμείς: Η καταπολέμηση του ρατσισμού επείγουσα προτεραιότητα και όχι πρόσχημα», στην οποία θα παρουσιαστούν οι τροπολογίες που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Στη συζήτηση θα παρέμβουν οι: Π. Σαπουντζάκης (Ομοφοβία στην Εκπαίδευση), Ελ. Τάκου (Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας), Λ. Τεντόμας (εκπαιδευτικός στην ειδική εκπαίδευση), Τ. Χριστοδουλοπούλου (Τμήμα Δικαιωμάτων), Δ. Χριστόπουλος (Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), Γ. Μοχαμαντί (Φόρουμ Μεταναστών και Προσφύγων) και βουλευτές. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

 

Scroll to top