ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

31/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θυμήθηκαν πάλι τις κόκκινες γραμμές

Με στόχο την αντιστροφή του κλίματος στην κοινωνία και στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. το Μαξίμου διαδίδει ότι με την τρόικα θα διαπραγματευτεί ο ίδιος ο Σαμαράς για να... απαλλαγούμε από το ΔΝΤ.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Σε επικοινωνιακές απόπειρες αναστροφής του δυσμενούς γι’ αυτήν κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία, αλλά και στην προσπάθεια κατευνασμού των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, επιδίδεται η κυβέρνηση, εν όψει της συνάντησης αντιπροσωπείας υπουργών με την τρόικα στο Παρίσι στις 2 Σεπτεμβρίου.

 

Το μέγαρο Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι την πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές αναλαμβάνει προσωπικά ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα Σαμαράς και Βενιζέλος διαμηνύουν ότι δεν θα παρεκκλίνουν από τις κόκκινες γραμμές που θα προσπαθήσουν να θέσουν στους δανειστές.

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσουν την, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο, συνάντηση Σαμαρά με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εκεί ο πρωθυπουργός σκοπεύει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς περαιτέρω κούρεμα θεωρείται μάλλον αδύνατο.

 

Βολιδοσκόπηση

 

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι και η απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου –μια πρώτη βολιδοσκόπηση μπορεί να γίνει το Σαββατοκύριακο– ώστε ο έλεγχος να περιοριστεί μόνο στα όργανα της Ε.Ε. Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα παρουσιάσει καλύτερα τη σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση της τρόικας και θα επιχειρήσει να πείσει πως σιγά σιγά βγαίνουμε από τα μνημόνια.

 

Τα υπόλοιπα καυτά θέματα θα συζητηθούν κατ’ αρχήν στη συνάντηση των Παρισίων. Σύμφωνα με τις διαρροές, η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σθεναρά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας. Δεν θα πει «όχι» στους πλειστηριασμούς πάντως, απλώς θα ζητήσει να γίνονται στα δύο τρίτα της αξίας τους. Θεωρείται δε μάλλον αδύνατο οι πιστωτές να δεχτούν παράταση ακόμη ενός χρόνου στην άρση των πλειστηριασμών.

 

Ζήτημα δεύτερο, φορολογικές ελαφρύνσεις. Ο κ. Σαμαράς εγκαινιάζει το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου τη ΔΕΘ και θα πρέπει κάτι να παρουσιάσει. Στα κυβερνητικά πλάνα είναι η μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Ολα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταίροι θα αποδεχτούν τις ελληνικές προτάσεις.

 

Το πλεόνασμα

 

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, όπως τουλάχιστον περιγράφονται, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ιστορικό χαμηλό στις τιμές των ελληνικών ομολόγων αλλά και το ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 80% των προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί ενώ το υπόλοιπο 20% βρίσκεται σε «καλό δρόμο» και δεν είναι μείζονος σημασίας.

 

Για το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας είχε χθες συναντήσεις με τους βουλευτές τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στο β΄θερινό τμήμα της Βουλής, στους οποίους παρουσίασε το κυβερνητικό πλάνο, σε μια απόπειρα να κατευναστούν οι αντιδράσεις, αλλά και ο διαγκωνισμός μεταξύ των δύο Κ.Ο. στα κρίσιμα θέματα που ταλανίζουν την κυβέρνηση.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου τού Αντ. Σαμαρά, βουλευτή Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδη (στο Mega). Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, που είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για τη συγκυβέρνηση, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι γίνονται προσπάθειες να εξευρεθεί λύση για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, ενώ προανήγγειλε και ακόμη δυο-τρεις αλλαγές.

 

Scroll to top