pasok

30/08/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Μάχη εντυπώσεων η 3η του Σεπτέμβρη

Μάχη εντυπώσεων και πεδίο εσωκομματικού ανταγωνισμού θα αποτελέσουν οι φετινές διοργανώσεις στο ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη, με τις οποίες η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί να συμβολίσει την ενότητα του χώρου και να δομήσει πάνω σ' αυτές την απόπειρα μιας νέας αρχής με ορίζοντα το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης στα τέλη Οκτωβρίου.
      Pin It

Η συγκεκριμένη επέτειος, που άλλοτε λειτουργούσε συσπειρωτικά, έχει ήδη διχάσει το Κίνημα, αναζωπυρώνοντας τη διαρκώς υποβόσκουσα αντιπαράθεση βενιζελικών – παπανδρεϊκών. Το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις προσκλήσεις, τις παρουσίες και τις απουσίες και το ποιοι θα απευθύνουν χαιρετισμούς επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Οι δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις του Ζαππείου (του Ιδρύματος «Ανδρέα Παπανδρέου» τη Δευτέρα υπό την επιμέλεια του Γιώργου Παπανδρέου και του επίσημου ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη), τις οποίες η ηγεσία του κόμματος προσπάθησε να εμφανίσει ως παραπληρωματικές, εξελίσσονται σε άτυπο αγώνα επικράτησης και επίδειξης δύναμης στο κομματικό ακροατήριο.

Μόνο τυχαία δεν είναι η μεγάλη κινητοποίηση και ο πυρετός προετοιμασιών, ένθεν κακείθεν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προήδρευσε σειράς συσκέψεων τις προηγούμενες ημέρες, βασίζοντας σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της κεντρικής εκδήλωσης στην εμπειρία των συνδικαλιστικών στελεχών και του τομέα οργανωτικού του Κινήματος. Ομως και στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου δουλεύουν με στόχο μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Το κάλεσμα απευθύνεται σε θεσμικούς φορείς, ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη, πρώην βουλευτές, μέλη Κεντρικών Επιτροπών, αρχηγούς κομμάτων του συνταγματικού τόξου, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως γνωστόν, ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί και θα χαιρετίσει -μετά από διαβουλεύσεις την Πέμπτη- στην έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», ενώ θα είναι κεντρικός ομιλητής στη διοργάνωση στις 3 του μήνα, απόντος του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επικαλείται προγραμματισμένο ταξίδι εκτός Ελλάδας. Μακριά από τις εσωκομματικές διενέξεις προτίμησε να μείνει ο Κώστας Σημίτης. Ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ κλήθηκε να λάβει τον λόγο -εφόσον το επιθυμεί- και στην εναρκτήρια εκδήλωση της Δευτέρας με οικοδεσπότη τον κ. Παπανδρέου.

Πέρα από τις προφανείς επικοινωνιακές στοχεύσεις, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες και οι τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών, καθώς και της σημερινής ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη. Η περσινή επέτειος είχε μετατραπεί σε θέατρο παράλληλων μονολόγων και αλληλοκαρφωμάτων ανάμεσα στους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, στο μοτίβο της υπεράσπισης από τον καθένα των ημερών του και της απόδοσης των ευθυνών στους προκατόχους στο τιμόνι του Κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα επικεντρωθεί στις παρεμβάσεις του στην επόμενη ημέρα. Το μήνυμα που θα στείλει είναι «Ολοι Μαζί Ξανά – Με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για τη νέα Αλλαγή». Σε ανάλογο ύφος, προκρίνοντας την ανάγκη διεύρυνσης του χώρου της Κεντροαριστεράς (το ίδιο είχε υποστηρίξει και πέρυσι) προβλέπεται η ομιλία του Κώστα Σημίτη.

Ο δε Γιώργος Παπανδρέου, o οποίος δεν φαίνεται να συμμερίζεται τα σχέδια για τη μετεξέλιξη και υποβάθμιση του ΠΑΣΟΚ σε ένα ευρύτερο σχήμα, θα καταστήσει σαφή αυτή την πολιτική του διαφωνία, επενδύοντας στην ξεχασμένη ορολογία περί σοσιαλισμού και επαναφέροντας στις μνήμες αναφορές του Ανδρέα Παπανδρέου. Το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε προσφάτως στη δημοσιότητα προϊδεάζει, με μια αποστροφή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 1991, στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, ο οποίος είχε δηλώσει: «Εάν το σοσιαλιστικό όραμα δεν πρέπει να εξαφανιστεί, τότε οι σοσιαλιστές πρέπει να αγωνιστούν για ριζοσπαστικές αλλαγές στις κοινωνίες –ακόμη και αν αυτές είναι σήμερα εγκλωβισμένες– στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα».

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης
efsyn.gr

Scroll to top